Planeringen bakom AXA Training Centre

Bild till nyheten Planeringen bakom AXA Training Centre
Efter drygt fyra år av planering och realisering av de utformade planerna kan Liverpooltruppen under tisdagen inviga den nya träningsanläggningen i Kirkby.

En biltur från Melwood till Kirkby tar endast 15 minuter, men resan som Liverpool FC avslutar idag genom att genomföra det första träningpasset på den nya träningsanläggningen AXA Training Centre, har tagit mer än fyra år. 

Den ultramoderna anläggningen samlar seniorlaget och akademin på en och samma plats. Detta är något som varit ett mål under en längre tid, berättar sportchefen Michael Edwards, som varit en av de med mest inflytande över planeringen av anläggningen, i en intervju med Liverpoolfc.com.

– Sedan jag kom hit till Liverpool har det funnits en önskan hos oss alla att vara på samma anläggning. Om jag ska vara ärlig så är det många människor innan mig som önskat samma sak, men nu är jag lyckligt lottad nog för att få uppleva det.

– Den andra huvudsakliga anledningen till flytten var att vi ville se till att våra spelare och ledare kan arbeta i högklassiga, moderna miljöer. 

– Melwood är en fantastisk plats att arbeta på, det sitter många minnen i väggarna, men vi behövde större ytor för att ge spelarna och ledarna det utrymme de behöver för att uppfylla sina arbetsuppgifter dag in och dag ut.

Anläggningen är 9200 kvadratmeter stor och inkluderar bland annat tre fullstora planer, målvakts- och uppvärmningsytor, två ultramoderna gym, en sporthall, pooler och rehabiliteringsavdelningar av högsta klass.

Arbetet med den nya anläggningen började i mitten av 2016 när de första ritningarna togs fram av arkitekter och som därefter presenterades för Edwards. Melwood var under ständig förändring under Jürgen Klopps ledning, men anläggningen var helt enkelt för liten för att tillgodogöra de behov som spelartruppen har i jakt på framgång. Därför behövde Liverpool genomföra en flytt.

Planerna som arkitekterna presenterade ratades av klubben då de ville att arkitekterna skulle involvera de olika avdelningarna på Melwood mer i utformningen av den nya anläggningen. Med tanke på att det är de människorna som arbetar på Melwood som ska arbeta i Kirkby ansåg klubben att det var av yttersta vikt att de fick vara med och tycka till. 

En annan anledning att de ursprungliga ritningarna ratades var för att Liverpool ville utvärdera andra träningsanläggningar, i Europa och USA, som ansågs vara av högsta klass. 

Edwards och akademichefen Alex Inglethorpe reste till Brightons och Tottenhams träningsanläggningar - två anläggningar som byggdes 2012 respektive 2014 och som designats av samma arkitekturföretag som det Liverpool samarbetade med. Besöken handlade om att hitta förbättringspotential jämfört med dessa två anläggningar.

En annan inspirationskälla var Red Bull Salzburg, en klubb vars faciliteter i Liefering är av ypperlig nivå. Naturligt ljusinsläpp, stora, rymliga korridorer, öppna kontorslandskap och mycket användning av glas, trä och betong var något som klubben tog med sig i utformningen av anläggningen i Kirkby.

Liverpool inspirerades även av Hoffenheims anläggning samt flera anläggningar i USA från flera olika sporter. 

Det grundliga arbetet med att samla information och inspiration från andra högklassiga faciliteter har lett till att varje aspekt av AXA Training Centre har designats för att utstråla klass och skapa möjligheter för bästa möjliga prestationer.

De tre fotbollsplanerna utanför byggnaden innebär mer gräsyta för Jürgen Klopp och Co. Det finns även en separat yta för målvakterna, två fotbollstennisplaner och en 30x30 meter stor konstgräsplan. 

Inne i byggnaden finns toppmoderna gym med utsikt över träningsplanerna tack vare fönstren som sträcker sig från golv till tak. Där finn självklart alla nödvändiga fria vikter och maskiner som spelarna behöver för att hålla sig i form.

Det finns också rehabiliteringsavdelningar med bland annat pooler med både kallt och varmt vatten för återhämtning. 

En inomhusplan likt den på Melwood har återskapats i mitten av anläggningen i Kirkby med U23-gym i anslutning. 

Fysioterapeuter har fått större arbetsutrymme för att arbeta med de spelare som jobbar för att ta sig tillbaka från skador, det finns särskilda rum för videoanalyser och genomgångar och ett kök med alla förutsättningar för att leverera det spelarna behöver i matväg för att prestera så bra som möjligt.

Precis som på Melwood så är AXA Training Centres väggar fyllda av bilder som speglar Liverpools framgångar och hyllar de som tidigare arbetat inom klubben.

Idag, tisdag, kan all planering och allt arbete omsättas i en första träning då spelarna kommer tillbaka efter en veckas ledighet. 

– Att vår vision nu har blivit verklighet är en så otroligt härlig känsla, säger Edwards. 

– Att tänka att man varit en del av klubben historia och hjälpt till att förbättra människors omgivning är en härlig tanke.

– Jag tror att detta är en stolt stund för många. Det är många som har arbetat med det här projektet och jag hoppas att den här anläggningen kan vara till nytta för spelare och ledare i många, många år framöver.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer