Kan Matip hålla sig skadefri?

Bild till nyheten Kan Matip hålla sig skadefri?
När nu även Joe Gomez har skadat sig allvarligt är det viktigare än någonsin att Joel Matip håller sig fri från skador - något han haft stora problem med under sin Liverpoolkarrirär så här långt.

Med både Virgil van Dijk och Joe Gomez borta med långtidsskador är nu Joel Matip den enda mittback med stor erfarenhet av att spela för Liverpool som finns tillgänglig för Jürgen Klopp. Fabinho, som kan vikariera på positionen, skadade sig någon vecka innan landslagsuppehållet, men förväntas vara tillbaka och redo för spel efter uppehållets slut. 

Om Fabinho inte ska behöva agera ledare i mittlåset tillsammans med någon av de yngre förmågorna i form av Nat Phillips, Rhys Williams, Billy Kouemtio eller Sepp van den Berg krävs det att Matip håller sig skadefri. Problemet är att just Matip har en mindre positiv skadehistorik som Liverpoolspelare.

Sedan övergången från Schalke 04 till Liverpool sommaren 2016 har mittbacken spelat 88 av 160 Premier League-matcher och endast gjort 114 framträdanden totalt. Detta är alltså på en period över fem säsonger.

I sin första säsong plågades han av en ankelskada som ursprungligen höll honom borta från spel i tre matcher, men efter att ha gjort comeback missade han därefter ytterligare sju matcher och var inte tillbaka förrän efter årsskiftet.

I den efterföljande säsongen var det både hamstringproblem och höftsmärtor som ledde till att Matip inte var tillgänglig för spel under stora delar av hösten. När han väl var tillbaka i regelbundet spel så ådrog han sig i mars en lårskada som krävde operation och därmed var säsongen över.

Han återvände till spel under försäsongen inför 2018/19, men åkte på en muskelskada i låret. Han kunde dock spela relativt mycket under hösten innan han i december bröt nyckelbenet - behövde opereras - och blev borta en månad från spel.

Även förra säsongen var skadefylld för kamerunaren. I september fick han en smäll mot knät i matchen mot Manchester United på Old Trafford och fick spendera ytterligare tid vid sidlinjen. Han kunde ta sig tillbaka i någon enstaka match men bakslag relaterat till den knäskadan ledde till att han inte kunde spela igen förrän i slutet av januari. Då hade en en skadefri period, men så kom coronauppehållet. 

Efter uppehållet skadade han tån mot Everton på Goodison Park och missade därför de avslutande åtta ligamatcherna. Det dröjde till september innan han var tillbaka i full träning. Han gjorde ett inhopp mot Leeds på någon enstaka minut i ligapremiären av 2020/21-säsongen men missade därefter fem matcher på grund av en muskelskada. Först mot Everton var han tillbaka och gjorde 90 minuter, men efter matchen tvingades han besöka sjukhus för en röntgen och det visade sig att han hade skadat sig på nytt, nu senast mot Manchester City gjorde han en efterlängtad comeback.

Det är helt enkelt så att Matip haft oroväckande många skador med tanke på hur viktig han nu blir för Klopp och Co. 2020 har han endast startat fyra matcher totalt och på de senaste 14 månaderna har han inte vid ett enda tillfälle startat två matcher i följd. Sedan starten av förra säsongen har han sett till antal spelade minuter genomfört knappt 14 matcher. 

Ser man till totalen så har Matip spelat 114 av 227 matcher i samtliga turneringar och har varit med i truppen i 58,5 procent av matcherna.

Mirror-journalisten David Maddock har konstaterat att Jürgen Klopp kommer att förstärka truppen med en ny mittback i januarifönstret. Tills fönstret öppnar ska Liverpool spela 11 matcher - förhoppningsvis lyckas Matip hålla sig skadefri, för när han väl spelar har han gång efter gång visat att han håller på den allra högsta nivån.

Källa: Liverpool.no


9 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer