Skottland till EM efter straffdrama

Bild till nyheten Skottland till EM efter straffdrama
Andy Robertson ska spela EM-fotboll i sommar efter att Skottland besegrat Serbien i en play off-final på straffar. Det är Skottlands första avancemang till ett EM sedan 1996!

Under torsdagskvällen drabbade Skottland - med Liverpools Andy Robertson som lagkapten -  och Serbien samman i en match där en EM-plats låg i potten.

Det blev en tight tillställning som var mållös en bit in i den andra halvleken, då slog Ryan Christie till med ett ledningsmål för skottarna.

Christies mål såg länge ut att bli avgörande, men i den 90:e minuten lyckades Luka Jovic kvittera till 1-1 efter en hörna och därmed gick matchen vidare till förlängning. I förlängningen blev det inga mål och det krävdes alltså straffar för att utse en vinnare.

Bägge lagen var trots matchens betydelse säkra från elva meter och satte sina första fyra straffar. Kenny McLean satte  skottarnas femte straffspark och lade över pressen på Aleksandar Mitrovic - som missade! Målvakten David Marshall slängde sig åt rätt håll och säkrade segern och ett avancemang till sommarens EM-slutspel.

Segern var en otrolig bedrift för Skottland som nu ska spela mästerskapsfotboll för första gången sedan 1998 och EM-fotboll för första gången sedan 1996.

Det var inte mycket annat som hände på landslagsfronten ur ett Liverpoolperspektiv under torsdagen. Utlånade Marko Grujic satt kvar på bänken hela matchen mot Skottland. Harry Wilson, även han utlånad, spelade 90 minuter i en träningsmatch mot USA som slutade 0-0, Neco Williams blev sittandes på Wales-bänken hela matchen.

När England och Irland möttes på Wembley satt både Jordan Henderson och Caoimhin Kelleher på bänken matchen igenom. England vann med 3-0.