Så avgörs säsongen om den avbryts

Bild till nyheten Så avgörs säsongen om den avbryts
​När den förra säsongen abrupt sattes på paus till följd av coronaviruset startade genast diskussioner kring hur säsongen skulle tas i mål om den inte spelades klart. För att slippa diskussioner framöver ska man redan i nästa vecka ta beslut kring vad som händer om det sker igen.

För både League One och League Two tvingades man redan under förra säsongen ta beslutet att anamma ett poängsnitt för att summera säsongerna, då det aldrig blev möjligt att spela dem färdigt.

Det mesta tyder nu på att även Premier League röstar igenom detta som lösning om problemet skulle uppstå även denna säsongen.

Självklart hoppas ingen att säsongen ska behöva avgöras vid några skrivbord och att vi snarare går mot en ljusare framtid där publik med tiden släpps tillbaka på arenorna och problemet från förra säsongen är ett minne blott. Men för att säkerställa att diskussionerna inte behövs tas när lagen kan ha olika fördelar att dra av olika uträkningar vill man nu ha stadgarna på plats redan under inledningen av säsongen.

Enligt The Times kommer klubbarna vid ett möte i nästa vecka rösta igenom att det blir ett poängsnitt som avgör en haltande tabell om det krävs på grund av att man av olika anledningar inte kan spela klart säsongen.

Huruvida man kommer att vikta hemma- och bortapoäng är inte klart i dagsläget.

I vanlig ordning krävs det att 14 av 20 klubbar röstar igenom förslaget och The Times menar att det råder stor enighet inför mötet. Det som däremot har skapat viss diskussion är var gränsen ska gå för att man faktiskt inte utser en vinnare.

Av allt att döma kommer beslutet dock landa i att det krävs att minst 75% av matcherna har spelats för att man ens ska använda sig av poängsnitt för att räkna fram en vinnare. Skulle färre än 75% av omgångarna vara spelade kommer man istället att makulera säsongen. Här har vissa klubbar ansett att 66% av säsongen ska användas som riktmärke, men enligt The Times ser det första förslaget ut att vinna flest röster.

Detta betyder att minst 29 omgångar kommer behöva vara färdigspelade för att säsongen inte ska ogiltigförklaras.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer