Fem byten i Champions League

Bild till nyheten Fem byten i Champions League
UEFA bekräftar idag att Champions League och Europa League kommer att tillåta fem byten från gruppspelet och framåt när turneringarna drar igång i höst. Men förtydligar också riktlinjerna kring eventuella coronaproblem som kan uppstå.

Om en match inte kan arrangeras av hemmalaget, på grund av exempelvis restriktioner, ska man titta på alternativa arenor i närheten eller på neutral plan. Kan hemmalaget inte arrangera matchen alls kommer bortalaget att tilldelas seger med 3-0. 

Om ett bortalag inte kan resa till en match på grund av att hemmalaget huserar i en nation som hindrar motståndarna inresa måste hemmalaget föreslå en ny spelplats eller låta UEFA välja en ny spelplats. Det lag som eventuellt inte accepterar UEFA:s val kommer att förlora med 3-0.

Vid alla matcher kommer lag att erbjudas möjligheten att sinsemellan enas om att "vända" på mötena (ex. att Liverpool spelar borta först även om man är planerade att börja hemma osv) eller att man direkt enas om en neutral spelplats såvida inga restriktioner begränsar spel på val ort eller att det sker någon krock med en annan match utifrån de reglemente som finns. 

Om en klubb missar att meddela UEFA om några gällande restriktioner som kan påverka matchen eller organiseringen av den så kommer man att tilldelas en förlust med 3-0.

Alla spelare ska testas och även om spelare testas positivt ska matchen spelas (utan berörda spelare), såvida inte lokala beslut tvingar hela laget i karantän. Så länge 13 spelare på A-listan (och minst en målvakt) är tillgängliga ska matchen spelas.

Om färre än 13 spelare från A-listan (eller ingen målvakt) finns tillgänglig kan UEFA godkänna att matchen flyttas. Alternativt kommer UEFA be klubben att plocka in spelare som inte varit registrerade initialt. 

Om matchen inte kan spelas och inte heller flyttas kommer laget som hade positiva test att förlora med 3-0. UEFA:s målsättning kommer att vara flytta matcher framförallt för att spela klart samtliga gruppspel utan onödiga walk-overs. Alla gruppspelsmatcher måste vara färdigspelade senast 28 januari (2021).

Om matcher inte spelats klart detta datumet kommer UEFA:s Exekutiva Kommitté att ta beslut om vilka lag som går vidare till slutspel.

Källa: Dale Johnson, ESPN.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer