Det här är Thiago Alcantara

Bild till nyheten Det här är Thiago Alcantara
Thiago Alcantara är namnet på allas läppar efter att han genomfört en flytt från Bayern München till Liverpool. Spanjoren kommer till Merseyside som en spelare av absolut världsklass efter framgångsrika perioder i både Barcelona och Bayern München.

Thiago Alcantara Do Nascimento, eller bara Thiago som han vanligtvis kallas, är född i Italien, gjorde sina första år som fotbollsspelare i Brasilien på grund av sina föräldrars ursprung - pappa är Mazinho som 1994 vann VM-guld med Brasilien - men representerar Spaniens landslag efter att redan som femåring ha flyttat till landet. Brorsan Rafinha representerar det brasilianska landslaget och tillhör Barcelona, men har spenderat de senaste säsongerna ute på lån hos Inter och Celta Vigo.


Thiago, Mazinho och Rafinha

I sin tidiga tonår spelade han för spanska Ureca innan han som 14-åring tog han steget in i FC Barcelonas ungdomsakademi. Efter fyra år av utveckling i den så hyllade akademien La Masia fick Thiago 17 maj 2009 debutera för A-laget och blev därefter en del av seniortruppen. Han rönte stora framgångar tillsammans med Barcelona och vann bland annat fyra La Liga-titlar, Champions League och VM för klubblag innan han 2013 skrev på för Bayern München. När dåvarande Bayern-managern Pep Guardiola informerade klubbledningen om vilka spelare han önskade gick han rakt på sak:

– Jag pratade med klubben om mina idéer och förklarade varför jag vill ha Thiago. Han är den enda spelare jag vill ha, det blir honom eller ingen, sa Guardiola då, vilket bevisar den otroliga kvalitet som mittfältaren besitter.

I Tyskland hjälpte Thiago Bayern München att ta hem sju ligatitlar och under förra säsongen, som blev hans sista i klubben, var han en viktig faktor för att laget kunde ta hem trippeln i form av Bundesliga, Tyska cupen och Champions League. I Champions League-finalen mot Paris Saint-Germain blev mittfältaren utsedd till matchens lirare. 

Karriären kunde dock ha sett annorlunda ut för Thiago. Enligt Telegraphs Jason Burt var Manchester United mycket nära att slutföra en affär med Barcelona om spelarens signatur, men Manchester-klubben drog sig ur i samband med att David Moyes tog över som manager efter Sir Alex Ferguson. Moyes var inte helt såld på spelaren och fick istället klubben att göra ett försök att värva Cesc Fabregas, en övergång som inte heller den materialiserades. Tillslut landade de Marouane Fellaini från Everton.

Även denna sommar fanns det intresse hos Manchester United för Thiago, men den ömsesidige respekten mellan Jürgen Klopp och Thiago innebar enligt Burt att Liverpool var det självklara alternativet.

Även i landslagssammanhang har Thiago haft en - om än inte riktigt lika framgångsrik karriär som i klubblagen - fin karriär. Han var en del av det spanska U17-landslag som vann U17-EM 2008 där han dessutom blev målskytt i finalen. När U21-landslaget tog hem U21-EM var mittfältaren en viktig spelare turneringen igenom och blev utsedd till bäste spelare i finalen. 2013 gjorde han ett hattrick i finalen av U21-EM när Spanien tog hem sin fjärde titel genom att besegra Italien med 4-2.

Seniordebuten i det spanska landslaget kom 6 september 2011 i en EM-kvalmatch mot Liechtenstein, tyvärr missade han det efterföljande mästerskapet på grund av skada. Han gick dessutom miste om deltagande i VM 2014 efter att ha ådragit sig en knäskada. I EM 2016 och VM 2018 var han dock en del av den spanska truppen.

Att Thiago är en av världens allra bästa mittfältare för tillfället är självklart, men det faktumet underströks genom Bayerns Münchens manager Hansi Flicks första kommentar efter det att det stod klart att övergången till Liverpool skulle bli av.

– Thiago är en extraordinär spelare som var väldigt viktig för oss. Tränarstaben och jag värdesatte den tiden vi fick arbeta tillsammans med honom. Det var väldigt känslosamt att ta farväl. Jag kan bara gratulera Liverpool eftersom att de har fått en stor spelare och en fin person.

Michael Ballack summerar med några få ord Thiagos kvaliteter:

– Han väntar inte på att ytor ska uppstå - han ser till att de skapas.

Med en meritlista som lyder 11 ligatitlar, två Champions League-titlar, sex inhemska cuptitlar, två supercup-titlar, två VM för klubblags-titlar och två U21 EM-titlar är Thiago en av de mest framgångsrika spelare som någonsin värvats till Premier League.

Källa: Wikipedia, The Athletic, Telegraph 


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer