– Största i modern tid

Bild till nyheten – Största i modern tid
Thiago Alcantara är klar för Liverpool och när spanjoren nu äntligen har signerat sitt fyraårskontrakt kan vi konstatera att Liverpools största och tyngsta värvning i modern tid är ett faktum.

Det var följetongen som aldrig verkade ta slut. Det var ryktet som vi alla hoppades skulle vara sant från första stund Christian Falk i BILD klargjorde möjligheten redan den 24 juni. Det var samtidigt hela tiden affären som många trodde var för bra för att vara sann. Och inte skulle väl Liverpool till slut ro allt i hamn?

Och jag kan väl egentligen förstå alla inblandade här.

Själv var jag knappast övertygad dag ett. Nog inte två, tre, fem och tolv heller. Men den senaste tiden har jag faktiskt varit helt övertygad om att affären skulle bli verklighet, även om Nabil Fekir för två år sedan lärde mig hur man aldrig ska ropa hej innan man lyckats hoppa över hela Mersey.

Från annat håll har det varit mer pessimistiskt. Det har varit korkade FSG hit och snåla John W. Henry dit. Det har varit ”löjligt” att Liverpool inte bara ger Bayern vad de begär och det har varit ”tragiskt” att se när konkurrenterna förstärkt. Men så står vi här till slut. Och Michael Edwards tar en kvällsmacka efter ännu en dag på jobbet. Kanske den bästa dagen av dem alla.

För det är så vi måste se på den här affären: Som kanske den bästa av dem alla. 

Kanske inte krasst ekonomiskt, även om det i sammanhanget är en spottstyver vi betalar för en av världens absolut bästa mittfältare. Invägt att han kunde ha kommit gratis nästa sommar och signat ett pre-contract redan i januari är 300 miljoner såklart ändå pengar som man ska ha valuta för. Men oj i helvete vad vi får grejer för de där pengarna.

Och i modern tid är han den största värvningen Liverpool har gjort.

Thiago Alcantara står på toppen av sin karriär och ledde för några veckor sedan Bayern München till en sjätte Champions League-triumf genom att diktera speltempot på mittfältet hos den tyska giganten. Så sent som igår presenterade UEFA honom på listan över hela turneringens tre bästa mittfältare.

Han är fostrad i Barcelona, drillad i Bayern och är ett nav i det spanska landslaget. Bayern München ville såklart förlänga och Barcelonaledningen var beredda att trumfa Ronald Koeman och hämta hem den förlorade sonen om chansen getts. Men just i detta nu letar han istället hus på Merseyside.

För mig var den första riktiga storvärvningen med internationell lyster Fernando Torres. Den hårfagre spanjoren var säsongens smak och the next big thing när han kom till Liverpool, men vi får inte låta oss luras av den utväxling han sen hade hos oss. När han anslöt var han knappast rankad som en av de absolut bästa i världen.

Detsamma gäller sen en hel drös spelare egentligen. En visserligen målglad Suarez; men från ett Ajax och Eredivisie där vi lika gärna kunnat landa den nye Afonso Alves. För att inte tala om den råtalang som var Philippe Coutinho. Stjärnor när de gick, men knappast när de kom.

I nutid har såklart flera spelare kommit med goda renommé. Men inga med något som är i närheten av Thiagos. En Mané, en Salah, en Firmino eller en Fabinho. Spelare som var på hög internationell nivå, men där vi faktiskt inte riktigt ens behövda brotta bort någon konkurrens för att säkra dem.

I ordningen strax där ovan hittar vi troligen Alisson Becker och Naby Keita. Två spelare som hade fått världens ögon mot sig och där det krävdes exceptionellt sportcheferi (och en helvetes massa pengar) för att övergångarna faktiskt skulle bli verklighet. 

I kampen om Alisson Becker gjorde vi upp med Chelsea som drog Svarte Petter i Kepa Arrizabalaga och kring Naby Keita fick Michael Edwards antagligen rallarsvinga mot de flesta, innan våra goda relationer till Red Bull-koncernen fällde avgörande och vi dessutom gick med på att låta honom stanna i Leipzig en säsong.

Högst där uppe på toppen är det dock Virgil van Dijk som för fram till för några timmar sedan satt och dinglade med benen i ensamt majestät. När han kom visste de flesta att det var en mittback av absolut världsklass vi lyckades hämta in och vi var knappast den enda klubben i världen som ville ha hans tjänster.

Samtidigt hade vi varken utmanat om någon Premier League-titel eller imponerat i Champions League innan han kom. Så att vi i den positionen kunde signa honom kan antagligen ses som den åtminstone bästa affären vi någonsin gjort.

Men vad gäller tyngd och bevisad kvalitet är det inget som mäter sig med Thiago.

Detta är en av världens bästa mittfältare (om kanske inte DEN bäste i just sin position) och det sinnessjuka är att han spelar på den absolut enda positionen av elva där Liverpool ens har utrymme att förbättras.

Det är en match-made-in-heaven med en av hela världens bästa fotbollsspelare. Som nu ska ledas av en tränare som äntligen får knycka tillbaka något från Bayern München, efter år där storebror kom och dammsög hans talangfabrik i Dortmund.

Där och då utvecklade han spelare som sen tog nästa steg till den tyska giganten. Nu hämtar Jürgen Klopp in en färdig världsklasspelare som kommer att höja oss från första sekund han sätter sina fötter på Anfield.

Thiago Alcantara är en spelare vi både kommer att njuta av på grund av hans individuella briljans, men han är också spelaren som kommer att kunna lyfta vårt kollektiv till nya – oanade – höjder. Och som dessutom lär fortsätta lyfta pokaler, som han gjort hela sin karriär.

Han är den största värvningen vi någonsin gjort. Och han kommer till ett lag som är det bästa vi någonsin haft.

Det är inte svårt att sväva iväg idag. Men om inte här och nu – när fan ska vi göra det då?


19 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer