– En ära att ha varit en del av detta

Bild till nyheten – En ära att ha varit en del av detta
Adam Lallanas tid i klubben är snart över. Engelsmannen erkänner att han känner blandande känslor inför avskedet.

Adam Lallana kommer efter söndagens match mot Newcastle att lämna klubben för nya äventyr efter sex år på Merseyside. 

32-åringen lämnar efter 178 framträdanden och 22 mål för klubben efter att ha anslutit från Southampton i juni 2014. Han lämnar som Premier League-, europeisk- och världsmästare. 

Inför avskedet har mittfältaren gjort en intervju med Liverpoolfc.com där han utvecklade sina tankar kring att tiden i klubben snart är över.

– Det är lite ledsamt, helt klart. Jag var i Bournemouth under helgen och när jag körde hem, det är en lång väg hem, är det inte? så tänkte jag väldigt mycket. Jag vill bara njuta av den här veckan så mycket som möjligt, säger engelsmannen.

– Det finns delar inom mig som är exalterad över nästa utmaning, som jag snart vet mer om, så det är blandade känslor. Men vad jag hela tiden påminner mig själv om är att njuta av de sista dagarna här. 

Lallanas sex år i klubben har fått honom att inse hur stor Liverpool är som fotbollsklubb.

– Den är uppe bland de allra bästa klubbarna i världen. Det går rakt igenom hela strukturen, från hur akademin sköts och hur spelarna har utvecklats. Det största som vi har uppnått under de senaste sex åren är att bli vinnare igen, det har varit pricken över i:et under de senaste 12 månaderna.

– Jag tror att jag har förlorat tre finaler här, alla tre i följd, så att nu lämna med fyra titlar är något alldeles speciellt, jag kan knappt tro det. Det känns som en passande tid att lämna, att jag avslutar mitt kapitel här.

– Det har varit en hel del höga toppar, men även en hel del djupa dalar, så att få lämna med dessa titlar och med fantastiska minnen tillsammans med så många vänner som jag nog skulle kalla familj, gör det mycket speciellt.

Engelsmannen kom till klubben sommaren 2014 och det var en tuff säsong som väntade efter att säsongen innan slutat i en besvikelse i och med andraplatsen i ligaspelet. Under transferfönstret lämnade också Luis Suarez klubben.

– Det var tufft. Jag har pratat med mina pappa om minnen under de senaste veckorna, den första säsongen var väldigt tuff. Särskilt med tanke på vad som hände under våren och att förväntningarna var så högt ställda. Vi hade förlorat Suarez och Sturridge var skadad. Jag tror att vi var sju eller åtta nya spelare och alla hade det tufft att komma in i det.

– Jag minns att de tre eller fyra spelarna som var bäst i vårat lag den säsongen var de som varit i klubben i tre eller fyra år - Henderson, Raheem (Sterling), Coutinho, Gerrard, så det var tufft under mitt första år. 

– Den sista matchen den säsongen var en förlust med 6-1 mot Stoke, Stevies sista match, det var tungt, men sedan kom Jürgen in. Jag vill inte glömma det arbete Brendan gjorde trots att vi hade en tung säsong, vi alla hade en tung säsong och jag tror att den struktur som han påbörjade var en bra grund för Jürgen att bygga vidare på.

– Under Jürgens fem år har det inte varit en spikrak resa framåt. Det har varit ett steg bakåt och två framåt, det var under de två eller tre första åren som vi hade de svårigheterna. Det fanns alltid tecken på att vi var på väg i rätt riktning, vi gick till finaler, vi slog City på Etihad ett par gånger, men sedan kändes det alltid som att vi tog ett steg tillbaka. Det har varit en resa, men det är någonting som jag är stolt över att ha varit en del av.

Under Klopps första säsong i klubben tog sig laget till Europa League-final, men förlorade mot Sevilla. Lallana tror att det var en viktig lärdom inför kommande framgångar i Europa.

– Jag tror det, ja. När jag tänker tillbaka på det nu så insåg jag nog inte hur stort det hade varit att vinna Europa League det året. Det var managerns första år, om man tittar på truppen så var den väldigt ung och oerfaren. 

– Man lär sig av förluster. Om det är någonting man måste ta med sig från förluster är att känna känslan att man inte vill uppleva det igen. Kiev var ännu en besvikelse, men vi studsade tillbaka och vann i Madrid, det var otroligt, men samtidigt ingen överraskning med tanke på den grupp vi har i omklädningsrummet.

I mittfältarens tredje säsong spelade sig laget tillbaka till Champions League.

– Managern värvade väldigt smart under transferfönstret. Jag tror att det var Sadios första år, kanske Ginis också. Jag har sagt det tidigare men Ragnar Klavan kom in, Joel Matip, det var väldigt stabila värvningar som visste hur manager ville arbeta. 

– Det fanns en del bakslag den säsongen, men vi tog ännu fler steg framåt. Det var ett härligt år och det var enormt stort att ta sig tillbaka till Champions League.

– Det var nog en av de bättre säsongerna för min del i klubben. Jag var skadefri under stora delar och jag minns den sista matchen för säsongen så väl, vi behövde vinna (mot Middlesbrough) för att nå Champions League. Det var starten på resan mot Madrid egentligen.

– När vi vann Champions League, det är en känsla som är svår att sätta ord på. Man växte upp och tänkte på Champions League och om hur det vore att vinna den titeln. Alla vet var de befann sig 2005 när laget vände och vann, så att få vara en del av ett lag som lyckas med bedriften igen och sedan den här säsongen göra det vi har gjort, det är svårt att beskriva. 

– Jag är så stolt över att ha varit en del av detta, jag förstår att jag inte har spelat någon huvudroll under de senaste säsongerna, men jag försöker att se det ur ett större perspektiv. Från när jag kom till klubben och nu när jag lämnar. Jag känner att klubben har gjort framsteg och jag känner att det varit en ära att vara en del av detta.

Jürgen Klopp kallade nyligen Lallana för en legendar i klubben. 

– Han kanske tog det lite för långt! Men vi är en grupp av legendarer, det kan jag köpa. Det är inte tack vare en eller två individer som vi har varit så framgångsrika - det är verkligen tack vare strukturen som managern har skapat. Han har värvat, han har låtit spelare lämna när han ansåg det nödvändigt, han har skapat en kultur som finns i Melwoods själ idag. 

– Det är bara att se på de yngre spelarna som kommer fram idag. Neco Williams, Curtis Jones, Harvey Elliott, Sepp, Ki-Jana. Jag har tränat mycket tillsammans med dem under de senaste två åren och jag vet vilken perfekt plats Liverpool är att vara på. 

– Jag vet att akademin kan fortsätta att vara framgångsrik i framtiden. Trent är självklart en spelare som kommer därifrån. Jag känner att jag har en liten del i det hela, jag har spelat och konkurrerat om en plats i Liverpool men har samtidigt agerat lite som en mentor för de yngre spelarna. 

– Jag ser mig själv i dessa grabbar, jag var själv där för 10,11,12 år sedan, det har verkligen gått snabbt. Livet går fort, eller hur? Mina sex år här har passerat så snabbt. Mina två barn har vuxit upp i Liverpool, detta är allt de känner till. 

– Jag har inte bara fått nya vänner och lagkamrater här, jag har fått vänner som jag ser som familj och det är där de ledsna känslorna kommer ifrån när jag nu ska lämna.

32-åringen avslutade intervjun med ett meddelade till supportrarna.

– Tack så mycket för att ni accepterade mig, särskilt under mitt första år när vi alla hade några tuffa stunder, spelare och supportrar, men jag kände direkt att jag fick stöd. 

– Jag har känt att om man har en bra attityd och arbetar hårt så får man tid. Efter en tuff första säsong kändes det som att jag blev bättre i takt med att jag anpassade mig till klubben.

– De har självklart varit tålmodiga när det gäller mig på grund av de skador jag haft. Personligen önskar jag kanske att jag kunde ha bidragit ännu lite mer, men målet var alltid att komma hit och vinna medaljer och att vara en del av en speciell grupp. Det är vad vi har gjort och vad vi har uppnått tillsammans. 

– Det är tråkigt att jag inte kommer att kunna säga adjö till dem på riktigt, men jag är ganska säker på att jag kommer att vara tillbaka på Anfield i jakt på tre poäng mot dem, men jag tror att jag får ett varmt välkomnande och då kommer det vara härligt att säga farväl, jag kan se det hända någon gång under nästa säsong.


12 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer