– Experimentera fram till rekorden

Bild till nyheten – Experimentera fram till rekorden
Liverpool har vunnit Premier League i överlägsen stil och även om vissa ville sätta ölet i halsgropen efter en snöplig förlust mot City på bakfyllan så verkar det som att mästarliket trots allt lever igen efter segern mot Aston Villa. Men Klopp kan behöva experimentera lite för att orka hela vägen in.

Liverpool är överlägsna mästare redan och det vore såklart fult att gapa efter mera när detta egentligen är det enda man drömt om i hela sitt medvetna supporterliv. Samtidigt är vi fotbollsfans kanske det största släktet av reptilhjärnor och självklart vill vi nu se till att ytterligare kröna säsongen med mäktiga rekord.

The Mighty Reds har erövrat England, Europa och Världen. Vi håller de allra största bucklorna som finns att vinna i vår egen ägo och hemma på Anfield ekar förlustkolumnen tom sedan den 23 april 2017. Ni vet innan vi ens hade spelare som Salah, Robertson, Oxlade, Keita, Alisson, van Dijk och Fabinho. Mer än halva laget har alltså aldrig ens upplevt en ligaförlust i det som nu äntligen är återställt som hela Europas mäktigaste fotbollsfort.

Lyckas Liverpool ta 12 av 15 kvarvarande poäng kommer vi dessutom att bli det bästa poängplockarna någonsin i Premier Leagues historia. Manchester Citys 100 poäng från bara några år tillbaka sågs som en helt enastående – och en oslagbar – bedrift. Men here we are, Jürgen Klopps sanslösa armé. Och efter att samma City-lag förlorade mot Southampton (ni ser, sånt kan hända – även om det aldrig längre händer oss) så är poängförsprånget nu hela 23 poäng ner. Ett annat rekord är ju nämligen 19 ner till tvåan. Vilken Manchester City också satte just 2017/2018.

Jag vill verkligen att detta Liverpool-lag sätter så många rekord som bara möjligt medan man nu är igång. Jag vill bli påmind av årsdagar och alldeles obskyra och egentligen oväsentliga rekord i resten av mitt liv. Och jag vill att de är just de här spelarna, ledda av Jürgen Klopp, som poserar omslag på den tjocka bibel av häpnadsväckande prestationer det till slut kommer landa i att detta gäng skrapat ihop.

Men frågan nu är om de orkar lösa det på egen hand? Alla de där grundbultarna.

Vi måste nämligen komma ihåg att merparten av det här gänget varit med på en helt enastående resa som nästan saknar motstycke i den moderna fotbollshistorien. Hur den sovande jätten så sakteliga vaknar med öga för öga efter att värvning efter värvning faller hela fantastiskt på plats. Från att säsongen 2016/2017 med nöd och näppe klara en Champions League-plats i sista omgången, till att året därpå ta sig till en sensationell final i samma turnering och förlora den på det allra mest retfulla sätt.

Till att sen ändå kraftsamla och ta sig till en ny final via några av de mest minnesvärda matcherna i klubbens historia medan man krämar ur sig 97, till syvende och sist, helt meningslösa poäng i Premier League. För att sen på det ta 86 av 93 poäng på 31 matcher som stördes av en pandemi och folktomma läktare för att till slut alltså ge alla miljontals Liverpoolfans drömmen de längtat efter i 30 år. Drömmen är här, men den sovande jätten har sannerligen vaknat.

Det är ju därför fullt förståeligt att det nu är svårt för spelarna att faktiskt veta helt hur de ska bete sig. Gudskelov, låt oss ha lite perspektiv. Det är i grund och botten trots allt människor vi pratar om. Och Vigil van Dijk, förstås.

Så utan att på något sätt låta någon skugga falla över någon kanske vi bara måste förstå att samma spelare inte nödvändigtvis har den 100-procentiga skärpan som krävs för att nu släpa oss den där sista biten över alla lyxrekord också? Efter resan de redan gett oss.

Jag tycker man har kunnat se att flera spelare är slitna både mentalt och fysiskt. Skärpan saknas och det bör vara en ganska enkel psykologisk analys för att kunna kartlägga att något händer med både knopp och kropp när ens stora mål till slut är uppfyllt.

Med detta som ett konstaterande och något vi bara får acceptera hoppas jag därför att Klopp vågar utmana både sina spelare och sin filosofi under de kommande matcherna för att få in den glöd som kanske behövs för att faktiskt vinna de sista matcherna och säkra alla rekord.

Vi såg Curtis Jones injektion senast. Och vi vet hur bra en spelare som Harvey Elliott kommer bli – men också redan är. De har redan gjort stora avtryck i båda Ligacupen och FA-Cupen tidigare under säsongen, till exempel.

Jag säger inte exakt vem och hur som ska matchas. Men i ett Liverpool-lag där kontinuiteten varit styrkan och där det extremt ramstarka 4-3-3 med nästintill samma spelare vecka in och vecka ut varit det vinnande konceptet måste Klopp antagligen våga utmana dessa ramar under de kommande veckorna för att lyckas blåsa liv i laget inför varje match.

Låt Salah och Mané på ett nästan själviskt sätt jaga Guldskon? Hitta triggers för varje spelare.

För jag förstår verkligen att det kan tryta med motivationen just nu. Och jag vill så innerligt att vi tillsammans, med varenda del av truppen, nu hittar vägar framåt mot nya rekord. Förhoppningsvis med start redan mot Brighton ikväll.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer