ECA förutspår stora ekonomiska förluster

Bild till nyheten ECA förutspår stora ekonomiska förluster
European Club Association tror att den europeiska fotbollen kan förlora så mycket som 40 miljarder kronor på grund av coronaviruset.

Fotbollsklubbarna har på ett ekonomiskt plan drabbats hårt av coronaviruset och de minskade intäkterna förväntas fortsätta även nästa säsong.

European Club Association (ECA) estimerar att klubbar i 55 länder förlorar totalt 1,6 miljarder euro denna säsong och ytterligare 2,4 miljarder euro säsongen 2020/21. Då har inga eventuella intäkter från transferfönstren tagits med i beräkningen.

– Resultaten visar att COVID-19 slagit chockartat hårt mot de europeiska klubbarnas ekonomi, säger ECA-chefen Charlie Marshall enligt Associated Press.

ECA-ordföranden Andrea Agnelli, som också är president i Juventus, har benämnt pandemin som "ett verkligt existentiellt hot" för fotbollsindustrin.

Pandemin har huvudsakligen påverkat klubbarnas ekonomi på grund av sämre avtal med TV-bolagen och uteblivna publikintäkter då matcher Europa över spelas utan publik.

– De finansiella problemen försvinner inte när sporten drar igång igen, säger Marshall.

– Detta kommer istället att fortsätta även in i nästa säsong och vi måste nu agera för att skapa en mer hållbar fotbollsindustri i framtiden.

ECA förutspår att andelen av toppklubbarnas pengar som går till löner kommer att öka från snittet på 59,6% till 69,3% under nästa säsong. I de lägre ligorna finns en risk att många klubbar kommer att ha större löneutgifter än inkomster.

– Det kommande transferfönstret kommer att ge oss en indikation på den ekonomiska situationen och fotbollens hälsa, men detta är också en tid för att arbeta fram nya ekonomiska modeller för att styra verksamheten.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer