Målfyrverkeri på Anfield

Bild till nyheten Målfyrverkeri på Anfield
3 april 1996 utspelades en Premier League-klassiker på Anfield. Liverpool besegrade ett Kevin Keegan-lett Newcastle med 4-3.

När Newcastle besökte Anfield 3 april 1996 var förväntningarna högt ställda. Gästerna låg tvåa i Premier League, tre poäng bakom ligaledande Manchester United medan Liverpool var åtta poäng bakom med en match mindre spelad.

Det stod alltså mycket på spel. Liverpool hade fortfarande ett hopp om att stoppa United från att ta en tredje ligatitel på fyra säsonger.

Den spända stämning som infann sig på Anfield inför matchstart kunde redan efter 97 sekunders spel omvandlas till ett glädjevrål.

Robbie Fowler, som gjorde sin tredje säsong som regelbunden startspelare i laget, slog till med en nick förbi Paul Srnicek i Newcastle-målet.

Inom loppet av 15 minuter hade gästerna dock lyckats vända. "Skatorna" penetrerade Liverpools försvar två gånger. Les Ferdinand satte kvitteringen och David Ginola gav sitt lag ledningen.

Tempot i den första halvleken var högt, men få hade nog kunnat förutspå händelseförloppet efter pausvilan.

Efter en bra start av hemmalaget spelade Steve McManaman, som hade haft två chanser räddade, fram till Fowler som distinkt satte bollen i nät till 2-2.

Liverpool gavs dock inget andrum. Bara två minuter senare tog gästerna ledningen på nytt efter att David James rusat ut från sin mållinje och gett Faustino Asprilla ett jätteläge.

Highlights från matchen:

Med knappa timmen spelad ledde alltså Newcastle med 3-2. Att komma till Anfield och göra tre mål borde ha varit tillräckligt för en seger i vilken match som helst - men inte i denna.

Tio minuter senare hade Liverpool återigen utjämnat. Denna gång stod Jason McAteer för inlägget som Stan Collymore kunde sätta i mål vid den bortre stolpen.

Bortasupportrarna tog sig för pannan. Momentumet var nu med hemmalaget. Den svängiga matchbilden gjorde dock att inget lag kunde känna sig säker.

Minuterna gick och det såg ändå ut att sluta med delad poäng. Collymore ville annat - han hittade stora ytor i offensivt straffområde och dundrade in avgörandet bakom en chanslös Srnicek. Anfield exploderade.

Medan Collymore firade vilt föll motståndarmanagern Kevin Keegan ihop i besvikelse på bänken.

– Jag får gåshud varje gång jag hör om det, eftersom att det var en så speciell tid, säger Sky Sports Martin Tyler om händelsen.

– Stackars Kevin Keegan föll ihop vid reklamskylten i slutet. Det är en av de mest ikoniska bilderna i sporten, om inte den mest ikoniska.

– Om man tänker på särskilda faktorer till varför vi alla älskar fotboll så kunde man hitta samtliga i just den här matchen.

Inget av lagen som var på Anfields gräsmatta 3 april 1996 vann ligan den säsongen, men matchen som utspelades kommer för evigt att bli ihågkommen som en nervkittlande match som var den perfekta reklamen för den engelska fotbollen.

Källa: Thisisanfield.com