Magiska avgörandet mot Olympiakos

Bild till nyheten Magiska avgörandet mot Olympiakos
8 december 2004 kom Olympiakos till Anfield för en avgörande gruppspelsmatch i Champions League. Vad som hände på planen den kvällen kommer alltid finnas med på listan över de bästa Anfield-kvällarna någonsin.

Inför Liverpools sista gruppspelsmatch i Champions League säsongen 2004/05 var förutsättningarna glasklara. För att de röda skulle ta sig vidare krävdes seger mot Olympiakos. Om grekerna gjorde mål skulle det krävas en tvåmålsseger.

Rafa Benitez mannar kom till matchen med bara en seger på de fem senaste. Den svaga resultatraden innehöll bland annat en förlust mot Monaco i den sista bortamatchen i Champions League-gruppen.

Förlusten mot fransmännen innebar att hemmamötet med Olympiakos blev direkt avgörande för vilket lag som tog sig vidare som grupptvåa efter Monaco.

Liverpool hade det tufft i Premier League, vilket gjorde det ännu viktigare för laget att ta sig vidare i Europa. Stämningen inför matchen var därför spänd, men ingen kunde förutspå det som sedan skulle utspela sig på Anfield.

Matchen startade i ett högt tempo. Liverpool öppnade i full fart och skapade tre hörnor på de två första minuterna. En av dem resulterade i ett mål av Milan Baros, men det dömdes bort.

Bortalaget krigade på och tog sig ur Liverpools grepp. De gjorde vad de kunde för att frustrera en nervös Anfield-publik.

I matchens 26:e minut levererade de en rejäl käftsmäll till både motståndare och publik när brasilianska legendaren Rivaldo satte en frispark i mål inför ett chockat The Kop.

1-0 till Olympiakos var ett faktum och nu krävdes tre mål från de röda för att de skulle ta sig vidare till slutspel.

Ett tag kändes det som att det inte var Liverpools dag. Anfallsbesättningen Djimi Traore, Antonio Nunez och Harry Kewell gjorde väldigt lite för att förändra den känslan.

Pausvilan kom och läget var oförändrat. Hemmalaget behövde tre obesvarade mål för att ta sig vidare.

Det första målet i kampen om att rädda Europaäventyret kom från oväntat håll. Rafa Benitez bytte in unge fransmannen Florent Sinama-Pongolle i halvtid och bara två minuter in i den andra halvleken hade han satt bollen i nät till 1-1.

Anfield vaknade till liv och laget växte. Men tiden gick och plötsligt var det bara 12 minuter kvar av matchen. Två mål behövdes. Nu skulle ännu ett byte visa sig lyckosamt.

Neil Mellor kom in på planen och bara minuter senare kunde han sätta 2-1 efter en retur på en nick från Nunez. Tvåmålssegern var inom räckhåll.

Liverpool pressade på offensivt och ropade flera gånger efter straff, men domaren nekade vid samtliga tillfällen.

Minuterna gick och tiden för att hitta ett tredje mål blev allt kortare. Då slog lagkapten Steven Gerrard till med en drömlik halvvolley utifrån - bollen gick i mål, helt otagbart för målvakten, och ett vilt firande utbröt framför The Kop.

"Ohhh you beauty. What a hit, son. What a hit," utbrast kommentatorn

Liverpool hade gjort det. De var vidare till slutspel. Ett slutspel som skulle sluta på bästa möjliga sätt - Champions League-bucklan hämtades hem till Anfield efter den makalösa finalsegern mot Milan i Istanbul.

Källa: Thisisanfield.com