Psykolog i nyckelroll

Bild till nyheten Psykolog i nyckelroll
I dessa coronatider har Liverpools idrottspsykolog blivit ett väldigt viktigt stöd för spelarna.

I England har regeringen infört tuffa restriktioner i kampen mot coronaviruset. Människorna i landet har fått besked om att isolera sig i sina respektive hem.

Att spendera en längre period i isolering kan vara påfrestande även för stjärnor inom fotbollsvärlden. För att stötta sina spelare har Liverpool en idrottspsykolog, Lee Richardson, som kommer med råd om hur man bör bete sig för att förhindra bland annat ångest och klaustrofobiska känslor.

Spelarna ska ha blivit tillsagda att försöka att inse att vad som händer med Premier League-titeln nu är utanför deras kontroll och att de istället bör fokusera på att minimera risken att de smittas av viruset.

Daily Mail skriver om ett dokument som Richardson har gett till spelarna i hopp om att minska osäkerheten i gruppen.

"Det enda vi kan kontrollera är vårt egna beteende och hur vi hanterar utmaningen att hålla de mest sårbara trygga och minimera risken att bli smittad," står det bland annat.

"Det handlar om att fokusera på vad vi kan kontrollera och acceptera det vi inte kan kontrollera så som Premier League och regeringens beslut. Vi måste ge oss bästa möjliga chans att klara av denna psykiska utmaning och sätta saker och ting i perspektiv. Vår egna och andras hälsa är klart viktigast. "

För att minska stressen och ångesten för spelarna lär Richardson exempelvis ut speciella andningstekniker.

"Precis som att du får en god tandhälsa av att borsta tänderna noggrant så får du god mental hälsa av bra andningsövningar," skriver han.

Spelarna har uppmanats att spendera mycket tid med familjen i dessa tider och att de ska försöka att använda humor så mycket som möjligt för att få dagarna att gå snabbare. De ska dock ha påmints om situationens allvar och att de därför bör tänka på vad de publicerar på sociala medier.

Richardson kom till Liverpool I november den här säsongen. Tidigare har han arbetat som manager i Chesterfield och varit spelare i Watford, Blackburn, Oldham, Halifax Town, Aberdeen, Stockport County, Huddersfield Town, Bury och Livingston. 

– Detta är ytterligare ett område som vi utvecklar nu. Vi försöker att se till att grabbarna är i bästa möjliga händer. Det fina med Lee är att han har varit både spelare och manager innan han bestämde sig för att bli idrottspsykolog, sa Jürgen Klopp när Richardson anställdes.

– Han har en väldigt intressant karriär. Han är en fantastisk person, vilket är viktigt eftersom att jag då inte behöver övertyga spelarna att prata med honom. Så enkelt är det.

– Han är en väldigt intressant person. Grabbarna trivs i hans sällskap. När du behöver honom kan du prata med honom.

Källa: Liverpool.no, Daily Mail.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer