1,2 miljarder pund står på spel

Bild till nyheten 1,2 miljarder pund står på spel
Peter Rohlmann, analytiker av sponsoravtal inom idrott, menar att en säsong som ej slutförs kan stå Premier League och dess klubbar dyrt.

På grund av Coronavirusets spridning i Europa har i princip samtliga europeiska fotbollsligor stoppats tillfälligt. 

Premier League har meddelat att inga matcher kommer att spelas förrän tidigast 30 april, men det är mycket som tyder på att matcherna kommer att skjutas upp ytterligare.

Det finns dock en vilja hos samtliga klubbar att slutföra säsongen på grund av de enorma ekonomiska förluster som en icke slutförd säsong skulle innebära.

– Summan skulle vara katastrofalt stor. Då räknar man med bortfall av biljettintäkter, hospitalet, förlorade sponsorpengar, bonusar, matchintäkter och souvenirer, och sedan TV-pengarna, säger Peter Rohlmann, som arbetar med att analysera sponsoravtal inom idrott, till Daily Mail.

Enligt Rohlmann handlar det om förluster på totalt 1,2 miljarder pund för Premier League och dess 20 klubbar.

Förlusterna skulle dock gå ned till £170M om säsongen skulle kunna slutföras inför tomma läktare. Klubbarna skulle fortfarande gå miste om biljett- och matchintäkter, men Premier Leagues avtal med TV-bolagen och klubbarnas avtal med individuella sponsorer skulle då fullföljas.

TV-bolagen kan komma att kräva £762M av Premier League om säsongen inte slutförs. En summa som klubbarna och Premier Leauge kommer att få stå för. 

Enligt The Times kan det betyda kostnader mellan £20M och £60M för klubbarna. Liverpool skulle troligtvis vara i det övre skiktet vad gäller hur mycket pengar som ska betalas. 

Tidningen skriver att det finns en majoritet bland Premier League-klubbarna att slutföra säsongen inför tomma läktare för att på så vis slippa betala tillbaka pengar till TV-bolagen och sponsorer.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer