– Lite offensivare än vanligt

Bild till nyheten – Lite offensivare än vanligt
Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson diskuterar ytterbacksrollen, Jürgen Klopps instruktioner och assisttävlingen de har mot varandra.

Ytterbacksduon Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson har under Jürgen Klopp blivit viktiga byggstenar i det lag som är regerande mästare i Champions League och som ser ut att vinna Premier League denna säsong. 

Liverpool har blivit kända för att sätta press högt och vinna tillbaka bollen på offensiv planhalva. Robertson menar att det är en naturlig instinkt för spelarna att ta tillbaka vad som är deras.

– När vi tappar bollen är vår första tanke att vinna tillbaka den så snabbt som möjligt. Det är vår inställning, säger vänsterbacken, som tillsammans med Alexander-Arnold intervjuas av Sky Sports

– Vi har bra statistik vad gäller att vinna tillbaka bollen. Det visar att vi är ett lag som är bra på att pressa lag och ta bollen när det andra laget försöker att starta en kontring.

Alexander-Arnold har levererat 12 målgivande passningar i Premier League så här långt under säsongen och har kanske sina allra bästa kvaliteter i offensiven, men när han får en fråga om defensiven eller offensiven är viktigast för honom kommer svaret snabbt.

– Det är defensiven. Den lägger grunden till alla bra resultat. Om man håller nollan kan man inte förlora matcher. Det är vår mentalitet, konstaterar engelsmannen.

– Om vi lägger en bra defensiv grund och inte släpper in mål så har vi våra anfallare, mittfältare och även oss backar som kan gå framåt och göra mål.

– Det är vanligare att vi gör mål i matcherna än att vi inte gör det, så om vi klarar av att hålla nollan så kommer vi att vinna matcher.

Andy Robertson fyller i.

– Trent säger att vi har en tro på att hålla nollan och jag tycker att mittfältet är nyckeln till det. Managern vill att vi ska gå framåt. Han skulle inte vara nöjd om jag och Trent stod kvar på mittlinjen och försvarade. Det är upp till oss själva att ta möjligheterna i offensiven när vi känner att det är rätt läge.

– Vi har folk som Fabinho, Henderson, James Milner och Gini Wijnaldum som täcker upp för oss och ibland täcker vi upp för dem. Allt handlar om att hitta rätt balans.

– Vilka typer av ytor som öppnar upp sig skiljer sig från match till match. I vissa matcher finns det stora ytor på kanterna som vi måste utnyttja. 

De båda ytterbackarna har gjort så många assist under de senaste säsongerna att de beslutade sig för att starta en tävling med simpla regler - flest assist under en säsong vinner!

– Vi kan skämta med varandra efter matcher där den ena gör en assist och den andra inte, eller om någon missar en farlig chans efter att vi har slagit ett inlägg, säger Robertson.

– Jag skulle inte säga att det är någon rivalitet mellan oss. Om Trent gör en assist så skulle jag aldrig tänka "uh, nu drog han ifrån mig" eller liknande. Vi för vad som är bäst för laget och vi firar alltid tillsammans när någon har gjort en assist.

– Efter matcherna är det något vi kan skratta åt och skämta med varandra om. Om vi nu ska kalla det en tävling så är det i alla fall något som hjälper laget, vilket vi har visat under denna och förra säsongen.

Duon har enligt många förändrat synen på ytterbackspositionen.

– Jag tror inte att jag har försökt att förändra den på ett sätt som "alla borde efterlikna mig eftersom att jag spelar bra och det är så här man bör göra." Det är olika för varje spelare. Vi två spelar inte ens på exakt samma sätt.

– Vi är bara ytterbackar som är lite offensivare än vanligt. Vi har fått tillåtelse av managern och spelarna i laget att gå framåt lite mer än hur det ser ut i andra lag. 

– För oss handlar det mer om att hjälpa laget än att försöka få människor att vilja bli ytterbackar. I slutändan är vårt mål att vinna matcher och vara framgångsrika tillsammans med det här laget.

– Om den här processen leder till att synen på ytterbackspositionen förändras så kanske det också är bra med tanke på hur folk har pratat om positionen tidigare.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer