Vill ändra direktplatserna till CL

Bild till nyheten Vill ändra direktplatserna till CL
I ett förslag från FC Köpenhamn till Uefa, och där lag som Ajax och Celtic redan uttryckt sit stöd, vill flera klubbar ändra kvalificeringsförfarandet in till huvudturneringen av Champions League.

Idag har England, Spanien, Italien och Tyskland fyra direktplatser till Champions League, vilka tillfaller lag 1-4 i respektive liga. Enligt förslaget som nu ska diskuteras ska länderna få behålla fyra platser - men det ska inte per automatik betyda att lagen är direktkvalificerade. 

Istället vill man ändra så att de 20 bäst rankade lagen (av de kvalificerade) i Europa är de lagen som får direktplatserna. Det skulle exempelvis inte ha påverkat årets upplaga av Champions League ur engelsk synvinkel, då Liverpool, Manchester City, Chelsea och Tottenham alla ändå rankades inom kvoten för de 20 bästa lagen. 

Skulle däremot lag som Leicester, Wolverhampton eller Sheffield United ta en Champions League-plats denna säsongen hade de fått spela kvalspel kommande säsong. 

Upplägget bygger på att ge andra ligor större chanser att ta sig in till huvudturneringen och det är kanske inte chockerande att det är klubbar som FC Köpenhamn, Ajax och Celtic som nu är drivande i motionen. 

Enligt deras upplägg skulle 79 platser in till Champions League-kvalspel fördelas precis enligt rådande upplägg, men det skulle vara dubbelt så många lag jämför med idag som tvingas kvalspela i någon form för att ta sig in i turneringen. 

Av de 79 lag som kvalificerat sig för deltagande skulle de 22 lägst rankade lagen (baserat på de 10 senaste årens resultat i Europa) gå in i första kvalrundan, de kommande 13 lagen i runda två, ytterligare 12 i runda tre och sedan det sista 12 kval-lagen i ett play-off. De 20 i topp hade som sagt fortfarande gått direkt in i huvudturneringen.

Tittar man på årets upplaga av Champions League hade till exempel Genk, Atalanta, RB Leipzig och Galatasaray fått kvala istället för att gå direkt in i turneringen, medan lag som Ajax, PSV Eindhoven och Porto hade gynnats av modellen. 

Källa: The Athletic


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer