– Han vände matchen

Bild till nyheten – Han vände matchen
Efter en sällsynt förlust i Spanien förra veckan var Liverpool tillbaka i Premier League-action ikväll och det var upplagt för The Reds att hitta tillbaka till winning ways hemma mot West Ham. Men ett allt för lågt energipåslag höll på att slarva bort flera inprintningar i historieböckerna.

I avsaknad av Jordan Henderson, som ser ut att missa ett par matcher till med en skadad hamstring, fick Naby Keita chansen i ett lag som annars var identiskt med det som förlorade på Wanda Metropolitano för en dryg vecka sedan.

Guineanen har haft en berg-och-dalbana till karriär i Liverpool så här långt och skadorna har tyvärr spökat och hindrat honom från att få etablera sig i laget på allvar.

När Liverpool slet med att bryta ner Atletico Madrid i tisdags var det många som skrek efter hans kreativitet. Men när Liverpool slet med att ens spela fotboll ikväll var hans energilöshet tyvärr en av anledningarna till att det var så.

Liverpool har nyss vunnit sin 18:e raka Premier League-match, vi har vunnit 26 av 27 matcher den här säsongen och är tolv poäng – alltså bara fyra vinster – från en Premier League-titel, så nej, jag ska inte fastna i individuella insatser. Men det var uppenbart att bytet i den 57:e minuten var det som till slut vann oss matchen.

För ett Liverpool utan Jordan Henderson saknade faktiskt energi under den första timmen. Visste vägde den första halvleken fram och tillbaka och Liverpool var spelförande och dominanta under största delen. Men det saknades både en och två växlar många gånger.

West Ham hade dessutom alldeles för lätt att driva fram genom mittfältet och hitta ner i korridorerna för att tvinga fram de hörnor de så febrilt jagade genom hela matchen.

Och efter paus blev det egentligen bara sämre.

De första 15 minuter i andra halvlek var allt annat än vad man hade förväntat sig från ett Liverpool med ett halvtidssnack i ryggen och inför en hemmapublik under strålkastarljuset.

Speciellt inte från ett Liverpool som inte hade släppt in ett enda mål på Anfield sedan den 4:e december. Men när Fornals vinklade in 2-1 kändes det som att det här var ett lag som mycket väl kunnat släppa in 2-3 mål varje match.

Där Jordan Henderson växt ut som både pådrivare, mittfältsmotor och ledare saknades nu en pusselbit när Liverpool lämnades paralyserade under några minuter i samband med att Hammers tog ledningen och David Moyes började drömma om en första triumf – någonsin – på Anfield.

Kaptenen zoomades också in på läktaren och jag tror det var många supportrar över hela världen som för en gångs skull faktiskt led över hans avsaknad. Det säger mycket om vägen han gått från att vara på väg att bytas bort mot Clint Dempsey 2012…

I Jordan Hendersons avsaknad hittade Jürgen Klopp dock energin i Alex Oxlade-Chamberlain istället. ”Ox” kom in med fart och flärd och dundrade iväg både skott, crossbollar och djupledspassningar samtidigt som han drev boll genom mittfältet och vann dueller där det behövdes. Hans närvaro var ögonblicklig och han var sen också den som både satte upp Andy Robertson innan Liverpool gjorde 2-2 innan han också orkestrerade det som kunde ha blivit 4-2 om inte Sadio Mané stått en decimeter offside eller så.

Minuterna från 65 till 85 vaknade Liverpool till och Oxlade var pillret som fick det att ske. Hörnorna duggade tätare än regnet gjort i Sverige de senaste veckorna och pressen mot Fabianski fick till slut kommentator Anders Bjuhr att dra ”Slappy-Handsky”-smeknamnet från gamla dagar när han inte kunde hålla undan Mohamed Salahs – egentligen ganska svaga – avslut.

Liverpool behöver nu ytterligare tolv poäng, fyra segrar om ni så vill, för att säkra klubbens nittonde ligatitel. Att så blir fallet, tvekar jag inte alls på. Men energin som vi såg under de där tjugo minuterna av andra halvlek kan snarare vara av yttersta vikt till andra ändamål.

Om två veckor kommer Atletico Madrid till Anfield för returmöte och då kan vi inte stå på hälarna som under långa stunder den första timmen. Vi måste ta Atletico med storm och det måste gälla för varje spelare som såväl varje supporter som går igenom grindarna.

I den perfekta världen är Jordan Henderson tillbaka och redo att leda styrkorna då, men både i väntan på det och i en eventuell avsaknad även då måste Jürgen Klopp nog titta på scenförändringen det blev när Oxlade kom in istället för Naby Keita ikväll. Och guineanen får nog tyvärr vänta ytterligare tid innan han ges chansen att etablera sig i världens bästa lag.


15 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer