Hyllar Alisson

Bild till nyheten Hyllar Alisson
John Achterberg om hur köpet av Alisson Becker har förändrat laget.

Under sommaren värvades Alisson Becker in från Roma eftersom att varken Loris Karius eller Simon Mignolet lyckats göra målvaktsplatsen till sin. Karius skickades till Turkiet efter sina dubbla tabbar i Champions League-finalen medan Mignolet blev kvar som back up. 

Liverpools målvaktstränare John Achterberg menar att Alissons intåg i truppen betytt mycket.

– Man kunde se det. Han vände publiken omedelbart, på samma sätt som managern vände publiken. Alla står bakom laget nu, från första till sista sekunden. Förr kändes det som att supportrarna var oroliga över att något kommer ske i defensiven, säger Achterberg till The Times.

– Nu finns det tillit, på grund av honom. Det gäller hela laget, chefen, tränarna och spelarna tar med sig den känslan in i varje match.

Han berättar att Liverpool följt Alisson sedan 2013 när målvakten stod i Internacional i sitt hemland. Achterberg menar att han fick ett tips från dåvarande andramålvakten i Liverpool, Doni, om att de borde följa Alisson. Klubben kände dock att just där och då behövdes inte positionen förstärkas.

Sex år har gått och nu är brasilianaren på plats i Liverpool. Målvakten har stått för en hel del spektakulära räddningar under sin debutsäsong, men den allra viktigaste räddningen kom i matchen mot Napoli i Champions League-matchen hemma på Anfield. Liverpool behövde vinna matchen för att avancera till slutspelet och vid ställningen 1-0 i matchens slutskede fick anfallaren Akadiusz Milik ett jätteläge från nära håll, men Alisson gjorde sig stor och räddade. Matchen slutade 1-0 och de röda tog sig vidare. 

– Man kan försöka att träna för vad som kommer att ske under en match med tanke på hur motståndarna spelar, men tillslut måste målvakten ta ett beslut. Kan jag nå bollen? Behöver jag stå kvar? Man kunde se det när chansen kom, Alisson hoppade ut och räddade bollen väldigt bra. Det var en fin räddning. Man kan inte lära ut något sådant, säger Achterberg om situationen.

Simon Mignolet blev som bekant kvar i klubben som back up till Alisson och har fått sparsamt med speltid under säsongens gång. Achterberg hoppas dock att belgaren stannar ännu en säsong.

– Simon Mignolet skulle varit förstamålvakt i 95 procent av klubbarna i världen. Han är väldigt positivt inställd till Alisson. De pratar spanska tillsammans och han pushar honom hela tiden. Förhoppningsvis blir han kvar i klubben.

Loris Karius lämnade inför säsongen för ett tvåårigt låneuppehåll i Besiktas.

– Loris Karius skickade ett meddelande till mig och Jürgen Klopp när vi nådde finalen. Han sa att han var glad för vår skull och att han hoppades att vi skulle vinna. Jag tycker att det säger mycket om honom som person.

– Han är en fin person och på inget sätt en dålig målvakt, men situationen var inte lätt för honom. Det var det bästa lösningen för honom att gå på lån och spela för att bygga upp självförtroendet igen och njuta av fotbollen.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer