Robertson: Rollen har förändrats

Bild till nyheten Robertson: Rollen har förändrats
Andy Robertson diskuterar hur ytterbackspositionen har förändrats under de senaste åren och självklart blickar han även framåt mot den stora finalen på lördag.

– Om du tittar på de senaste tio åren tror jag att rollen har utvecklats varje säsong. Om man sa till en ytterback för tio år sedan att de skulle vara så involverade offensivt så skulle de inte tro på det, säger Andy Robertson till Liverpoolfc.com.

Att Liverpools ytterbackar har en extra frihet att kliva framåt i offensiven syns i den statistik som Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold har från säsongen som gått. Robertson har gjort 13 assist och Alexander-Arnold hela 17 stycken.

– Jag minns att när jag såg matcher förr så var det vanligtvis fyra där bak och ytterbackarna markerade motståndarnas yttrar. Så länge som de försvarade mot dem så hade de gjort sitt jobb. Nu är det mycket mer fokus på att backar ska spela offensivt och överlappa yttrarna. 

– Mycket har förändrats och självklart ger managern mig och Trent tillåtelse att anfalla vid rätt tidpunkt och det är vi själva som måste avgöra när det passar.

– Denna säsong har jag varit mycket bättre på att bedöma sådana situationer än förra säsongen. Jag tror att vi under förra säsongen gick framåt båda två lite för ofta. Nu är vi lite bättre på att värdera matchen och situationerna. 

– Jag tycker att vi hanterar det bra och det kommer att komma ännu mer, särskilt från Trent, med tanke på åldern. Han kommer bara att bli bättre och bättre med åren.

I intervjun fick Robertson en fråga om han överhuvudtaget kunde tro att Liverpool skulle kunna göra en så bra säsong som de har gjort.

– Jag hade tron på att det var möjligt. 

– Allt handlade om hur vi hanterade besvikelsen över att förlora finalen. Lyckligtvis använde vi det till vår fördel. Vi använde det som motivation. Vi använde det som motivation under försäsongen för att komma i bästa möjliga form så att vi kunde starta säsongen så bra som vi gjorde.

– Jag tror att lag kan gå två vägar om de upplever en sådan besvikelse. Det kan lätt leda till att laget tar ett steg tillbaka. Förhoppningsvis behöver vi inte känna den känslan igen, för jag minns hur det kändes flera dagar efter finalen. Det var inte rolig känsla, självklart vill man vara det vinnande laget. Vi kommer att göra allt för att inte återuppleva samma känslor igen i år. 

Jürgen Klopp har tidigare hyllat spelarna i Liverpool och kallat dem för "mentala monster".

– Detta lag har blivit testat under hela säsongen och folk har undrat om vi verkligen skulle kunna hålla jämna steg med City, att klara att hänga med både i kampen om ligatiteln och gå långt i Champions League. "Borde vi koncentrera oss på en av dem?".

– Vi nådde inte riktigt hela vägen i Premier League, men vi höll jämna steg med City. Vi följde dem till den allra sista dagen och de vann med ett poäng. Jag tror att jag sa efter matchen att all ära går till dem, men vi gjorde en väldigt bra säsong. Även om det slutade i besvikelse är det en säsong vi kan se tillbaka på med stolthet när den tiden kommer.

– Nu måste vi försöka att vinna en titel, vi alla känner att efter allt vi har gjort under säsongen så vore det fint att få avsluta med en seger. Så som fansen har uppträtt under säsongen så förtjänar de en titel.

Liverpool har mött Tottenham två gånger under säsongen, men Robertson tror inte att de två matcherna kommer att vara allt för avgörande när det väl gäller i finalen. 

– Jag tror att bägge lag kommer att analysera matcherna, eftersom att det är det bästa du kan göra när du ska möta ett lag. Man kanske märker några saker och detsamma gäller för dem. Men jag tror inte att vi kan ta med oss något från Premier League-matcherna in i finalen.

– En final är en match och man måste hantera känslorna, hur stor match det är och liknande. Man måste försöka att spela sin bästa fotboll. Vi vet att om vi inte är på topp så har vi ingen chans. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer