Lijnders om ytterbackarnas betydelse

Bild till nyheten Lijnders om ytterbackarnas betydelse
Pep Lijnders förklarar vikten av Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold i det offensiva spelet.

Liverpools ytterbackar Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold har haft en mycket fin säsong bägge två. Robertson har stått för hela 11 assist medan Alexander-Arnold följer tätt därefter med nio målgivande passningar. 

Pep Lijnders har i en intervju med Liverpoolfc.com diskuterat ytterbackarnas roll i laget.

– Ytterback är helt enkelt inte rätt ord för att beskriva det, säger Lijnders.

– Vi har ett lag med elva spelare. Var enda en av dem är både anfalls- och försvarsspelare i specifika moment. Alla måste känna sig som en anfallare. Vårt drömmål är att Trent slår ett inlägg och Robbo gör mål. De två vet när de ska sätta fart och de gör det i rätt ögonblick.

– Inlägg är produkten av konstant rörelse på kanten. Vi vill ha bollen och söker efter ytor att anfalla på kanterna. Vi tar initiativ med olika typer av löpningar. De är väldigt starka på just det. Det är grunden till varför de spelar för oss.

De båda försvarsspelarna har bidragit mycket offensivt, men har samtidigt varit en del av en backlinje som har hållit nollan hela 17 gånger denna säsong.

– Om du vill göra saker snabbt så fokuserar du på anfall. Vill du nå långt, då fokuserar du på försvarsspel. Allt handlar om att hitta rätt balans. 

– Att lösa problemen högt upp i planen är det näst bästa sättet att försvara sig på - långt från egen målvakt. Det bästa sättet är är att få lag att bli passiva genom konstanta tempoförändringar i passningsspelet. Då löser sig försvarsspelet av sig självt.

Mittbackarna får även de beröm av Lijnders.

– Glöm inte att Virgil van Dijk är så bra tack vare sin partner i mittförsvaret. Joel, Joe eller Dejan. Alla de tre. Jag menar att du endast kan bedöma mittbackarna som ett par. De styr, de organiserar försvarsspelet och lägger grunden för ett bra presspel. De är ansvariga för allt detta.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer