– Wilson kan fortfarande lyckas

Bild till nyheten – Wilson kan fortfarande lyckas
Alex Inglethorpe diskuterar hur spelare som Harry Wilson, Ryan Kent och Ben Woodburn kan dra stor nytta av tiden som utlånad till andra klubbar.

Liverpools akademiansvarige, Alex Inglethorpe, är mycket glad över att se hur Harry Wilson har presterat denna säsong.

21-årigen yttern har blomstrat ut hos Derby County i The Championship. På 27 matcher har han gjort 12 mål och fyra assists.

Inglethorpe tror att den fina säsongen kan vara starten på en karriär med Anfieldklubben.

– Det finns två olika sätt att göra det på. Du kan ta hissen eller trapporna, säger Inglethorpe till Liverpool Echo.

– Trent Alexander-Arnold har tagit hissen. Han har fått chansen och haft lite tur med vilka spelare som inte har varit tillgängliga. Han har fått lära sig mycket av det han kan på Anfield, vilket inte är det lättaste.

– Om du ser til Harry kan det vara så att han behöver närmare hundra matcher någon annanstans innan han är redo, men det är inget att skämmas över.

– Mo Salah och Sadio Mané hade ett par hundra matcher i ryggsäcken innan de var redo att spela för Liverpool. Varför skulle inte Harry Wilson göra på samma sätt?

– Han kan behöva samla på sig erfarenhet, för det finns helt klart kvalitet och talang. Det finns olika sätt att lära sig på, vissa lär sig på Anfield medan andra gör det på andra platser. Jag har inga som helst tvivel på att Harry kommer att vara redo när han får chansen.

Wilson, vars enda seniorframträdande för Liverpool kom i FA-cupmötet med Plymouth i januari 2017, har varit i klubben sedan barnsben.

Med sin snabbhet, teknik och öga för mål nådde han ett stadie där han var för bra för U23-fotboll, men lyckades heller inte att ta en plats i seniortruppen. Det fanns fortsatt frågetecken kring hans fysiska förmåga.

Ett låneuppehåll hos Hull City under andra halvan av förra säsongen var ett lovande tecken, och efter en fin försäsong under Jürgen Klopp blev han belönad med ett nytt kontrakt för att sedan lånas ut till Derby för vidare utveckling.

– En del frågor måste besvaras på andra platser. Självklart kommer inte regelbunden speltid med U23-laget att besvara huruvida du klarar av fysiken i seniorfotboll. I U23-fotboll är medelåldern mellan 19 och 20 år. Harry skulle vara den äldsta spelaren på planen i de flesta matcher.

– Han har nu visat vad han kan och rätat ut en del frågetecken. Han har visat att kan klara av den fysiska delen av seniorfotbollen. Han kommer bara att bli starkare och kommer lära sig att hantera fler situationer på olika sätt.

– All cred till Harry, det är han som har gjort allt det hårda jobbet och vi är väldigt stolta över honom. 

En annan Liverpoolytter som har hyllats är Ryan Kent. 22-åringen är utlånad till Steven Gerrards Rangers. 

– Steven är väldigt nöjd med honom. 

– Det är ett lite annorlunda lån för Ryan. Hans tidigare utlåningar har varit hos klubbar som är underdogs eller som har haft det svårare att vinna matcher. Det innebär att han har fått lära sig mycket om hur man ska agera i defensiven. 

– Nu spelar han på Ibrox inför 50000 passionerade supportrar vilket medför en annan typ av utmaning. Du har mer boll och fokus ligger mer på hur du ska bryta ner motståndaren.

– Vi har Julian Ward som är ansvarig för de utlånade spelarna. Vi har ständig kontakt och ser deras matcher, men det gäller samtidigt att hitta rätt balans då en av utmaningarna att vara utlånad är att just klara av att ta mer eget ansvar och vara självständig.

– Både Harry och Ryan har haft fina säsonger. Jag säger inte att de automatiskt kommer att vara A-lagsspelare nu men det ser i alla fall ut som att de förtjänar någon typ av audition.

En spelare som har upplevt en låneperiod som inte riktigt gick som planerat är Ben Woodburn. Den walesiske spelaren hade problem att ta en plats i Sheffield United och därför avbröts lånet nu i januari.

Inglethorpe menar att 19-åringen fortfarande har tiden på sin sida och tror att han kommer att komma starkare ur denna situation.

– Det kan vara värt att nämna att Harry hade en väldigt misslyckad tid på lån hos Crewe för ett par år sedan. 

– Om du pratar med Harry nu, då kommer han att säga att det var en av de viktigaste perioderna hittills. Det var ett "wake up-call" som visade att det inte kommer att bli lätt. Kanske kan det få samma effekt med Ben.

– Under min tid i Tottenham fick spelare som Jake Livermore, Andros Townsend och Harry Kane stämpeln som spelare som misslyckats trots en mängd utlåningar.

– Om du frågade de spelarna nu skulle de svara att det var det bästa som kunde ha hänt dem. Vi får hoppas att Bens nästa äventyr i seniorfotbollen kommer att vara lite mer lyckat, men man vet aldrig vad som kan hända.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer