Rapport: Van Dijk derby-hjälte

Bild till nyheten Rapport: Van Dijk derby-hjälte
Merseyside-derbyt såg ut att gå mot oavgjort och omspel på Goodison Park. Virgil van Dijk hade dock andra planer, och avgjorde matchen med sitt första mål som Liverpoolspelare.

PREMATCH:

Mycket av förhandssnacket handlade självklart om Philippe Coutinhos framtid i klubben. Men när startelvan släpptes flyttades fokus direkt till en nykomling i den röda startelvan - Virgil van Dijk skulle spela sin första match för Liverpool, bara ett par dagar efter att ha skrivit på.

FÖRSTA HALVLEK:

Matchen började trevande och de båda lagen kände på varandra. Bägge lagen slarvade i passningsspelet, men särskilt Liverpool som tappade bollen i mitten flertalet gånger.

Mycket fokus låg självklart på Virgil van Dijk, som startade sin Liverpoolkarriär stabilt, holländaren vann varje duell mot Evertons forward Calvert-Lewin. Värre var det för Joel Matip som flera gånger slarvade och lät Everton vinna boll på offensiv planhalva.

Efter 35 minuters spel fick Lallana bollen i straffområdet, i vändningen så blev han neddragen och domaren pekade på straffpunkten. James Milner stegade fram och satte säkert dit 1-0 från elva meter.

Fem minuter senare stannade spelet upp efter att den unge Everton-backen Holgate knuffat ut Roberto Firmino på läktaren. En förbannad Firmino rusade mot den unge engelsmannen men domare Robert Madley gick i mellan. Holgate klarade sig mirakulöst nog undan en varning.

Halvleken slutade 1-0 till Liverpool. Det var ingen höjdare vad gäller kvaliteten. Mycket slarv och få målchanser.

ANDRA HALVLEK:

Åtta minuter in i den andra halvleken fick Joe Gomez ett jätteläge när Everton missade helt i markeringen på en hörna, men engelsmannen missade helt i nicken.

Adam Lallana höll kort därefter på att löpa till sig ett friläge, men blev tacklad i sista stund ikappsprungen och därmed var läget förlorat.

Dryga timmen in i matchen fick Virgil van Dijk ett läge att på riktigt presentera sig inför hemmapubliken när han nådde högst på en frispark, men nicken satt rakt i famnen på Jordan Pickford.

Som en blixt från klar himmel kom kvitteringen. Everton kontrade efter en Liverpool-hörna, och Sigurdsson satte dit 1-1 med ett distinkt avslut längs marken. Loris Karius chanslös.

Efter målet tog Liverpool direkt tag i matchen igen, men lyckades inte skapa mer än ett par hörnor.

En av hörnorna skulle dock ge utdelning. Med fem minuter kvar av matchen slog Oxlade-Chamberlain in hörnan och världens dyraste försvarsspelare, Virgil van Dijk, kom högst och nickade in 2-1 till Liverpool - vilken drömdebut!

Everton flyttade fram laget i slutet men lyckades inte skapa några farliga chanser, och efter fyra minuters tilläggstid blåste Madley av matchen. Virgil van Dijk, som blev Liverpoolspelare så sent som i måndags, blev alltså matchhjälte i derbyt.