Spartak i spillror

Bild till nyheten Spartak i spillror
Regerande ryska mästarna har en diger skadelista och dålig stämning i truppen inför kvällens drabbning.

– Med en skadefri Quincy Promes är Spartak Moskva ett klart bättre lag, men Liverpool bör inte undervärdera dem, säger Toke Theilade som är redaktör för sajten Russianfootballnews.com.

– Spartak är trots allt en klubb med fantastisk historia och har många landslagsspelare från olika nationer. Hade de spelat i Premier League skulle de ligga bland de nedersta lagen i tabellen, fortsätter han.

Av allt att döma missar holländaren Promes kvällens match, vilket åtminstone managern Massimo Carrera bekräftade på gårdagens presskonferens. Om det var ett spel för galleriet återstår att se.

– Promes är lagets bästa spelare. Han är den bäste i hela ryska ligan och det är bara en tidsfråga innan han sticker till en större klubb. Om han inte spelar är det ett stort avbräck för Spartak, eftersom extremt mycket av deras spel bygger runt honom och de har ingen som är i närheten av hans nivå, menar Theilade.

Många på skadelistan

Ryssarnas långa skadelista är det största problemet inför Liverpools besök på toppmoderna arenan Otkritie Arena.

– Roman Zobnin och Dennis Glushakov, som båda var väldigt viktiga när Spartak vann ligan, är ute. Det är också Pedro Rocha, Denos Davydov, Georgy Tigiev, Ze Luis och Artyom Timofeev. Carrera har inte så många kvar att välja på. 

Spartaks fem senaste matcher:

Spartak – Rubin Kazan 1-0 (Promes)

Maribor – Spartak 1-1 (Samedov)

Tosno – Spartak 2-2 (Jikia, Pasalic)

Kuban Krasnodar – Spartak 0-2 (Promes 2)

Spartak – Anzhi 2-2 (Adriano, Melgarejo)

Så här långt har de fanatiska fansen haft mycket lite att glädjas över. Spartak ligger just nu nia i tabellen och har bara skrapat ihop 14 poäng på 11 matcher.

– Efter många år av besvikelser vänder fansen sig fort mot laget om det inte går deras väg. Spartaks moral är väldigt låg nu och med ett tidigt mål kan Klopp klara att vända fansen mot deras eget lag, menar Theilade.

Starten innebär också att manager Carrera, som var vikarierande manager i Juventus under Antonio Contes avstängd, sitter osäkert.

Theilade tror till och med att Carrera kan få sparken redan innan året är över.

– Efter miraklet att de vann ligan har deplötsligt förlorat gnistan. De förstärkte inte truppen och Carrera tycks ha förlorat greppet. De underpresterar våldsamt och det ryktas även om att spelarna pressar på för att han ska få sparken.

– Klubben måste också klandras för det uteblivna jobbet under transferfönstret. Istället för att förbereda sig inför Champions League verkar det som de har tillbringat hela sommaren med att dricka champagne, konstaterar Toke Theilade. 

Håller inte måttet

Massimo Carrera använder sig av samma spelformationer som landsmannen Conte, det vill säga 3-5-2 eller 5-3-2, och hoppas kunna straffa Liverpool med snabba kontringar.

David Sansun, skribent för RussianFootballNews, anser dock att Spartaks ytterbackar inte håller måttet.

– Många av deras spelare har lite erfarenhet av europeiska turneringar, men det betyder inte att det är ett ungt lag. Men den största svagheten är definitivt backarna. Troligen kommer Kombarov och Eschenko att starta, menar Sansun.

– Båda är ryska landslagsspelare, men det är högst tveksamt om de är goda nog för ett lag som Spartak. 

Den svaga formen till trots har Spartak nu gått sex matcher utan förlust, men ckså spelat mot svagare lag. Då de mötte de andra topplagen i augusti fick de rejält med smisk i derbymatcherna mot Lokomotiv och CSKA och dessutom blev de förnedrade av Zenit med 5-1. Denna säsong står alltså definitivt i stark kontrast till den förra. 

Hoppet, enligt Sansun, står till att häxkitteln Okritie Arena kokar.

– Det kommer att bli en fantastisk där. Ifjol gjorde de sin hemmaplan till ett fort och innan förlusten mot Lokomotiv hade de inte förlorat där på över ett år. 

– På sin dag är Spartak ett bra lag, annars hade de inte vunnit ligan. Men utan Promes kan du max jämföra dem med ett mittenlag i Premier League, avrundar skribenten David Sansun.

FOTNOT: Spartak Moskva tvingas böta 570 000 kronor och fansen portas från bortamatchen mot Sevilla den 1 november. Det blev Uefas straff sedan fansen kastat pyrotekniska pjäser mot domaren i 1-1-matchen borta mot Maribor. (Bilden).

Källa: Liverpool.no


11 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer