A-laget lämnar Melwood

Bild till nyheten A-laget lämnar Melwood
”The Reds” ska lämna Melwood efter att ägarna bestämt sig för att följa Klopps vision.

Liverpool är på god väg att transformera Kirkby till en toppmodern träningsanläggning för både A-laget och juniorlaget. Det ambitiösa projektet som kommer kosta ungefär 50 miljoner pund innebär att Liverpool kommer lämna den legendariska anläggningen Melwood. Det har varit A-lagets hem ända sedan 1950-talet.

Den stora drivkraften bakom flytten har varit Jürgen Klopp och FSG har tillsatt de nödvändiga finanserna för att göra tyskens dröm till verklighet. Klubben ska köpa 14 hektar av Simonswood Playing Fields som är beläget precis intill akademin. Kirkby är för närvarande 60 hektar. Expansionen kommer designas av samma arkitekter som gjorde Anfields nya Main Stand.

Tanken är att uppgradera de nuvarande fotbollsplanerna, bygga nya omklädningsrum och en ny parkeringsplats. Omgivningen kommer också att snyggas till i form av nya gång och cykelvägar. Liverpool kommer att ansöka om bygglov så snart som möjligt och om grönt ljus ges så kommer bygget starta i början av 2018. Arbetet förväntas vara klart sommaren 2019 och A-laget förväntas köra sin försäsong inför säsongen 2019/20 på den nybygda anläggningen.

Flytten innebär också att Melwood kommer att säljas. Anläggningen som är belägen i West Derby tar upp en väldigt stor yta som istället kommer användas till att bygga bostäder på. Samma sak hände Everton när de flyttade från sin anläggning i Bennefield till nybyggda Finch Farm år 2007.

De nuvarande byggnaderna som akademin använder kommer att vara kvar och istället renoveras. A-lagets träningscenter kommer att byggas ett stenkast därifrån. Anläggningen kommer att inkludera saker som en toppmodern konstgräsmatta, en pool och ett hydroterapikomplex, ett gym och rehabiliteringssviter.

Arkitektfirman KSS är specialister på sportkomplex. Förutom jobbet de gjorde med Main Stand så har de jobbat med Londons Olympic Stadium, Stamford Bridge och Tottenhams nya arena. KSS designade även Spurs 77 hektar stora träningsanläggning Bulls Cross i Enfield som huserar både Tottenhams akademi och A-lag.

Klopp har länge varit frustrerad över de 8 kilometerna som skiljer akademin och Melwood åt. Han vill att alla från U10 till A-laget ska vara tillsammans. Att expandera Melwood har dock aldrig varit ett alternativ tack vare att det inte finns något utrymme att bygga på. Klubben övervägda andra alternativ men beslutade att bygga ut Kirkby var det bästa alternativet. 

10 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer