Inför: Liverpool-West Ham

Bild till nyheten Inför: Liverpool-West Ham
Ett revanschsuget Liverpool tar emot ett formsvagt West Ham på Anfield

Head to Head

Liverpools hemmaförlust mot West Ham i början på förra säsongen var klubbens första under Premier League-eran. Dessförinnan hade vi vunnit fjorton och spelat oavgjort i fem matcher på Anfield.

West Ham lyckades också under sin framgångsrika fjolsäsong slå Liverpool på hemmaplan, deras första säsong med två ligasegrar mot Liverpool sedan säsongen 63/64, skulle de vinna den kommande matchen skulle de vara första gången någonsin West Ham vinner tre raka ligamatcher mot Liverpool. Nämnvärt är också att West Ham vann på övertid mot Liverpool i FA-cupens fjärde omgång efter ett sent nickmål av Ogbonna på en inläggsfrispark.

Liverpool

Det var en tung närmast oförståelig förlust mot Bournemouth. Det enda förmildrande jag kan erbjuda är att det trots allt var på bortaplan och att Bournemouth under Eddie Howe har överträffat alla möjliga förväntningar i flera år, ända sedan de nästan åkte ur L2 efter ett gravt poängavdrag.

Det är också bara en förlust, alla lag förlorar, och man kan argumentera för att en "oförståelig" förlust är bättre än en 0-1 förlust mot ett Tony Pulis lag som bara brunkar in en hörna och som lyckas bedöva all tillstymmelse till offensiv kreation.

Många är oroliga över Karius i målet. Jag är absolut en av dem. Jag litar i regel inte på en målvakt förrän efter många imponerande matcher. Å andra sidan har han fortfarande mycket kvar av säsongen att bevisa att han faktiskt är en ung fantastisk tysk målvakt. Och även om han inte imponerat har han inte likt Mignolet släppt in ett mål direkt från hörna mot ett L2-lag.

Det verkar som att Matip är tillbaka för spel efter ha missat förra helgen. Vilket bör hjälpa med stabiliteten i backlinjen. Han är dessutom våran bästa spelare på fasta situationer bakåt.

Annars lär inte startelvan ändras nämnvärt. Mané hade ett litet frågetecken över sig men ser inte ut att missa matchen eller lida av några våndor. Han kan verkligen bli avgörande mot West Ham då de ofta spelar med wingbacks och inte de snabbaste mittbackarna. Det lär finnas ytor på kanterna och förhoppningsvis lägen att utmana en James Collins-typ i en-mot-en eller löpdueller.

Däremot har inte Sturridge på riktigt återvänt till träningsform och enligt Klopps presskonferens innan matchen kommer han inte till spel. Oavsett hans fysiska form lär dock Origis målform göra honom mer åtrovärd i dagsläget. Även om Sturridge gjort fyra mål på sex matcher mot West Ham i den röda tröjan.

Däremot verkar Lallana vara tillbaka, efter ett drygt 20-minuters inhopp mot sin moderklubb Bournemouth(Southampton värvade honom när han gick i mellanstadiet). Frågan är dock om han petar en pålitlig Wijnaldum i den centralt offensiva rollen eller om han skiftar över till kanten för att Firminos ska återvända till sin oortodoxt rörliga centrala forwardsroll. Kanske används han igen som en bänkresurs, då offensiven inte hade problem mot Bournemouth trots allt. Det finns också en liten risk att Can inte kan spela på grund av en smäll, vilket rimligen skulle leda till att Wijnaldum flyttas ner och Lallana kommer in.

Oroande men väldigt spännande är annars att Ben Woodburn är vårt enda striker-alternativ på bänken, om inte Lallanas återkomst till startelvan påbörjar en rockad som knuffar Origi till bänken, och jag skulle gärna se Woodburn spela i ligan. Jag kan inte ge någon betydande analys eller argumentera för Woodburn baserat på otvivelaktig kvalité men han är näst på tur och har imponerat när han fått chansen. Alldeles för få tonåringar för chansen i PL och vi saknar andra alternativ efter att Danny Ings drabbats av sina korta karriärs fjärde(!) Säsongen Över-allvarliga knäskada(två på vardera knä).

Då Mané snart beger sig till Afrikanska Mästerskapen hade det också varit fint med en liknande spelartyp att ersätta honom. Ledande tänker jag på Sheyi Ojo som var väldigt imponerande och produktiv i slutet på förra säsongen. Han gjorde i veckan sin första hela match i veckan för U-23 laget(och stod för en assist till Brannagan) men lär inte ens återfinnas på bänken. En annan bortglömd ung spelare är Joe Gomez som också kryper närmare A-laget efter flera matcher för U-23 laget på sistone.

Vad det gäller mer allvarliga skador är fortsatt Coutinho borta, Bogdan återkallades från sitt lån på grund av skada, och Ings är som sagt borta en längre tid.

Trolig startelva enligt skribenten: Karius; Clyne, Matip, Lovren, Milner; Henderson, Can, Wijnaldum; Mané, Origi, Firmino.

West Ham

West Ham var lysande ifjol. Om man skulle utgå från snygga frisparkar och makalösa vändningar förtjänade de en plats i Champions League. Denna säsongen har de dock inte alls varit lika bra på att greppa tag om en match med ett tidigt mål och sedan aldrig släppa taget om matchen. Och de har inte lyckats vända bekväma 2-0 ledningar till vinster. De, likt Leicester, har fallit tillbaka på jorden och likt en tecknad figur sticker bara benen upp från marken. De har inte vunnit på sina sex senaste matcher, deras senaste vinst var i oktober.

Payet är fortfarande bra och har stått för fem assist, dock främst från fasta situationer och desto färre mål. Deras bästa målskytt är den kraftfull nickande Michail Antonio, som troligen missar matchen. Skulle även Aaron Cresswell missa matchen tvingas Slaven Bilic inför ett svårt val. Behåller man sin 3-5-2 formation men med ganska oprövade wingbacks, som Edimilson Fernandes och Arthur Masuaku i storförlusten mot Arsenal? Eller oformerar man till en fyrbackslinje för att bättre anpassa sig till Liverpools anfallstridente? Skulle de välja det senare alternativet lär vi få återse en gammal Liverpool-favorit i Alvaro Arbeloa som spelat sporadiskt sedan han anlände i Östra London i somras. Om de spelar sina mindre pålitliga nya wingbacks skulle de dessutom ställas rejält på prov framför allt mot Mané och Clyne till höger men också på ett IQ-test mot den troliga kombinationen av "Jimmy" Milner och Firmino på andra kanten.

Skadorna har varit West Hams främsta problem vilket också manifesterat sig i anfallet och målkolumnen. Bäste målskytt är som sagt Michail Antonio som spelat längs hela högerkanten. Bakom honom är det bara Lanzini som gjort mål i plural och sedan Diafra Sakho skadade sig saknar man rutinerade eller pålitliga anfallsalternativ. Man har på senare tid startat Man Utd-fostrade Ashley Fletcher, som var väldigt bra i Barnsley, och sedan desperat slängt in Andy Carroll. Den senare lär få spela mot oss och är en plåga i luftspelet, särskilt i kombination med Payets känsliga högerdoja. Men samtidigt är risken lika stor att Andy Carroll hinner skada sig under en pubrunda natten innan matchen.

En sista fundering är att det är förvånande hur man inte lyckats inkorperera Andre Ayew i laget sedan han flydde Swansea. Han är likt Antonio en nicksavslutare av rang och kan spela lite överallt.

På skadelistan är James "Jimmy" Collins och Kouyate smått tveksamma till spel. Desto mer tveksamma är Antonio, Gökhan Töre(som tillsammans med Bilic imponerade i Besiktas mot oss i Europa League för några säsonger sedan), Aaron Cresswell. Skadade är Sam Byram, Reece Oxford, och Diafra Sakho.

Trolig startelva enligt skribenten: Randolph; Arbeloa, Reid, Ogbonna; Antonio, Noble, Obiang, Masuaku; Lanzini, Payet; Carroll.

Övrigt

Matchen spelas 17:30(svensk tid) och visas på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Matchens domarteam leds av Mark Clattenburg som backas upp av Roger East och Darren Cann på vardera linje


11 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer