Bekräftat: Ny sportdirektör

Bild till nyheten Bekräftat: Ny sportdirektör
Liverpool har hittat ersättaren till Ian Ayre som lämnar posten som chief executive i maj. Det bekräftas nu också från klubben. 37-årige Michael Edwards kliver in i den nya rollen som sports director – en utnämning som Jürgen Klopp backar upp till hundra procent.

"Jag har varit en stolt del av driften av fotbollskulturen här i Liverpool och det är en stor ära att få frågan att leda den framåt som sportdirektör", säger Edwards själv i pressmeddelandet.

Han kommer att ha huvudansvaret för utvecklingen av spelare och även identifieringen av spelare man vill ha, samt köp och försäljning. Han får också ansvaret att utveckla förbättringar på träningsanläggningarna.

"Han är en extremt talangfull fotbollsledare som har demonstrerat sitt värde för klubbe. Både Jürgen och jag vet att LFC blir starkare som resultat av denna anställning. När Jürgen blev manager var han klar över att den höga kvaliteten på spelarna var en viktig del i hans beslut. Michael har varit en avgörande bricka för att sätta samman truppen och vi är säkra på att han är klar för att ta nästa steg i karriären", skriver FSG-presidenten Mike Gordon.

Ägarnas beslut att promota förre tekniske direktören Edwards har alltså full backning av Liverpoolmanagern, som tidigare jobbat under samma modell i Borussia Dortmund.

Tysken har också jobbat nära Edwards under 13 månader och anser att han är skapt för rollen.

"Det är ingen hemlighet att jag gillar konceptet med en sportdirektör och jag har jobbat under denna modellen tidigare", säger Klopp i ett uttalande.

Edwards kom till klubben i november 2011 som analysexpert i den omskrivna transferkommittén. Han har långsamt stigit i graderna och kommer från 1 juni 2017 att ansvara för alla spelarrekryteringar från förstalaget ner till akademin. 

Dock är det alltid Jürgen Klopp som har det sista ordet.

Fenway Sports Group har länge förespråkat en kontinental modell med sporting director eller en director of football.  Damien Comolli hade den sistnämnda rollen från november 2010 tills han sparkades i april 2012. 

Transferkommittén skapades i samband med att Brendan Rodgers plockades in som manager efter Kenny Dalglish.

Edwards har aldrig haft någon offentlig roll men avancerat i organisationen med nya fina titlar som head of analytics, director of technical performance och de senaste två åren som technical director.

37-åringen har en bakgrund från universitetet i Sheffield med examen i företagsekonomi och informatik innan hans IT-kunskaper överfördes till fotbollsvärlden.

Michael Edwards första fotbollsuppdrag var som head of performance analysis i Portsmouth mellan 2003-2009 innan han blev headhuntad av Tottenham där han stannade i två år innan han lockades till LFC av förre Spurskollegan Damien Comolli.

Källa: Liverpoolfc.com, Liverpool Echo, Tony Barrett

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer