Klopps dröm: Fler egna spelare

Bild till nyheten Klopps dröm: Fler egna spelare
"Det vore kult om vi kunde plocka upp tio spelare från akademin och inte behöva köpa in någon", säger Liverpoolmanagern.

Trent Alexander-Arnold ser ut att bli näste tonåring som får debutera i A-laget, när Tottenham gästar Anfield ikväll. 

Scousern (från West Derby i närheten av Melwood) fyllde 18 tidigare den här månaden och har tillhört klubbens akademi sedan sex års ålder.

En annan tonåring som nyligen fick sin debut var mittfältaren Ovie Ejaria, som hoppade in i förra cuprundan mot Derby.

"Det finns en hel del att säga om våra unga spelare", konstaterar Jürgen Klopp i en intervju med Liverpool Echo.

"Problemet är att det inte finns något att prata om offentlift, eftersom de är fortfarande unga. Det är också därför som de är involverade i våra träningar och i allt vi gör. De får träna med världsklasspelare och utvecklas varje dag, utan att behöva tänka på något annat. Det är så vill att det ska fungera – så länge som möjligt."

Ben Woodburn är en annan ung spelare som klubben rankar högt och som fått ett lyft av att träna med A-laget på Melwood.

Klopp tror också att klubben på sikt kommer att dra nytta av att man skickar ut färre spelare på lån än tidigare. Managern vill helt enkelt att talangerna ska stanna och lära sig från grunden, samtidigt som staben också kan beskydda dem från offentligheten och uppmärksamheten som ett första proffskontrakt oftast innebär.

"För några månader sedan pratade om hur vi skulle kunna förändra upplägget för U23. En hel del av spelarna behöver stanna här i ett bra lag, få speltid, göra mål och vinna matcher. Plus möjligheten att få träna med oss på Melwood vid olika tillfällen. Den andra lösningen var att skicka iväg några på lån, vilket vi också gjorde."

"Ett exempel är Ryan Kent (utlånad till Barnsley) som var väldigt nära A-laget men samtidigt för bra för U23. Vi kunde ge honom en utlåning och han ser ut att klara det bra. Det var ett individuellt anpassat beslut för honom."

Liverpools U23 slåss i toppstriden av Premier League Two och Klopp var mycket belåten av vad han fick se i 2-0-segern mot Everton i söndags.

"Det är härligt att se hur de utvecklas. Speciellt gäller det spelarna som inte fått så mycket speltid, på grund av att truppen är väldigt stark."

"Det är bra för deras utveckling och det är bra för oss eftersom vi hela tiden kan ha koll."

"De gånger vi måste ta ett beslut att en spelare inte är tillräckligt bra för A-laget, då måste de själva se till att vara tillräckligt bra för en annan Premier League-klubb, eller åtminstone Championship. Det är den nivån vi vill skapa här."

"Nu kan de stanna här lite längre och vara tålmodiga istället. De kan använda tiden på rätt sätt och slipper uppmärksamheten. Förhoppningsvis kan vi hjälpa några av dem upp i A-laget. Det är drömmen för oss alla."

Just bristen på tålamod innebär att många unga spelare får sina domar för snabbt av klubbarna, menar  Klopp. Han kommer alltid att checka upp vad som finns inom akademin på Kirkby innan han ger sig ut för att värva spelare.

"Det vore förstås kult om vi kunde plocka upp tio spelare från akademin utan att behöva köpa någon under transferfönstret. Jag skulle älska att kunna sitta på en presskonferens och säga: Inga nyförvärv i år!"

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer