Inför Merseysidederbyt

Bild till nyheten Inför Merseysidederbyt
Matcherna duggar tätt för Liverpool – är det inte härligt! Redan imorgon onsdag är det dags för Everton att gästa Anfield i det 205 Merseysidederbyt. Läs allt du behöver veta om matchen nedan.

Liverpool och Everton har mötts totalt 204 gånger genom historien. Liverpool kan rättmätigt se sig som storebror med 77 vinster. Everton är däremot inte sådär vansinnigt långt efter med sina 60 vinster medan 67 matcher slutat oavgjort. På Anfield har Liverpool 41 vinster mot Evertons 24 (33 oavgjorda). På senaste tiden har det varit jämna historier med tre oavgjorda matcher i rad och hela sex av de åtta senaste har slutat oavgjort. I övriga två matcher har Liverpool promenerat hem med segern, 4-0 och 3-0. Den där 3-0 segern var lite extra speciell då en viss Steven Gerrard gjorde hattrick.

Senast lagen möttes var 4 oktober ifjol. Då Inledde Danny Ings målskyttet efter att han skallat in en hörna innan Romelu Lukaku några minuter senare kvitterade till slutresultatet 1-1. Det var för övrigt Brendan Rodgers sista match som Liverpooltränare.

Liverpool

Liverpool har fortsatt en riktigt bra form och har vunnit ett par halvluriga matcher i ligan trots att Klopp mer eller mindre ställt upp med B-laget. Senast vann man med 2-1 mot Bournemouth men ärligt talat kunde matchen varit avgjord klart tidigare om Daniel Sturridge haft lite mer tur med avsluten (två skott i virket). I slutet blev det istället lite onödigt spännande och Steven Cook hade faktiskt läge att kvittera med matchen sista nick.

Matchen var däremot inte så rolig för skadeläget i Liverpool. Både Divock Origi och Kolo Toure drog på sig lättare skador i matchen mot Bournemouth, Origi kan möjligen spela med Toure är mer tveksam.. Sedan tidigare är Emre Can , Jordan Henderson och Jordan Rossiter troligen borta resten av säsongen och som vanligt är Danny Ings och Joe Gomez långtidsskadade. Christian Benteke är också borta med en knäskada och förväntas inte delta.

Jurgen Klopp gör sitt första Merseysidederby och såg fram emot ett schysst derby när han mötte pressen.

”Före jag kom till Dortmund var det många röda kort i derbyna. Jag vill inte se sånt. Jag vill inte se att man vill hävda sig för mycket i den här typen av matcher. Kanske finns det ett eller två fans som gillar sånt här, men det kommer aldrig hjälpa. Jag förstår aggressivitet på ett enda sätt, det är att vara villig att åka på en smäll själv, inte att skada någon annan.”

Klopp gjorde hela 10 ändringar inför matchen mot Bournemouth och jag tror att det till stor del var för att förbereda sig för den här matchen. Liverpool möter Newcastle den 23 och Villareal den 28 april, därför tror jag att Klopp kommer spela en ganska ordinarie elva nu och vila desto mer när Benitez återvänder till Anfield. Å andra sidan har jag haft löjligt fel de senaste gångerna när det gäller hur Klopp tänker med sin trupp, ta den troliga startelvan med en nypa salt alltså.

Trolig startelva enligt skribenten

Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno, Lucas, Allen, Milner, Firmino, Coutinho, Sturridge

Everton

Everton har haft en liten mellansäsong i ligan där nog många supportrar hade förväntat sig mer. Däremot går Toons bra i FA-cupen och möter Manchester United i semifinal till helgen. Just nu är formen inget vidare. Laget har faktiskt inte vunnit på de senaste fem matcherna och är placerade på en beskedlig 11 plats i ligan. De tre senaste matcherna har slutat oavgjort, mot Southampton, Crystal Palace och Watford. Innan dess fick man stryk av Arsenal och Manchester United. På de här fem matcherna har laget faktiskt bara lyckats göra två mål.

Även Everton har en hel del skador på viktiga spelare. Både Seamus Coleman och Phil Jagielka är definitivt borta med lårskador. Cleaverly, Lennon och Baines testas sent och Browning och Hibbert är borta resten av säsongen.

Roberto Martinez kan inte vara helt nöjd med hur säsongen går och har egentligen inga realistiska förhoppningar om att varken knipa en Europaplats eller några farhågor om att blandas in i bottenstriden, därför lär har prioritera FA-cupen högt i slutet. På uttalandet inför matchen låter det som att han ser Liverpoolmatchen som väldigt viktig men ett visst fokus verkar även ligga framöver.

”När du är med i två turneringar är det veckor som den här som definierar din säsong. Vi gillar det och ser fram emot det. Vi kommer ha en väldigt avgörande vecka denna veckan. Andra lags säsong kan avgöras i februari om de åker ur FA-cupen.

Svårt att sia om hur ordinarie lag Martinez kommer starta med. Många spelare vilade i helgens match vilket tyder på att Martinez ändå kommer satsa på derbyt. Jag tror på en relativt ordinarie elva, åtminstone så ordinarie de kan med tanke på skadeläget.

Trolig startelva enligt skribenten

Robles, Connolly, Stones, Mori, Oviedo, Besic, McCarthy, Osman, Deulofeu, Mirallas, Lukaku

Övrigt

Notera att Liverpool – Everton har blivit flyttad till Viasat Sport på grund av att spanska ligan har tightat till sig på senaste tiden. Sändningen börjar kl 20:50 och matchstart är kl 21:00. Som vanligt går det utmärkt att se matchen på Viaplay också. Domare är Robert Madley som därmed gör sitt första Merseysidederby.

Statistik

Everton har inte slagit Liverpool på de senaste 10 ligamatcherna (7 oavgjorda, 3 förluster). Det är den längsta vinstlösa facit i det här mötet sedan 1979-84

Senaste gången Everton vann var på Goodison Park 2010. Det är också enda gången på de senaste 18 ligamatcherna som Everton slagit Liverpool

Everton har haft svårt med målskyttet i ligan och kan inte förvänta sig att få någon hjälp av straffar om vi tittar tillbaka på statistiken. April 2003 var senaste gången de fick straff i mötet och som vi ju alla kommer ihåg var det David Unsworth som stänkte dit den på Goodison Park

Formen har satt sig för Liverpool under slutet av säsongen. Det har bara blivit en förlust på de senaste 8 ligamatcherna, då Southampton stod för en hemsk vändning på Anfield.

Hemmaformen är däremot lite knackigt. Det var snart ett år sedan Liverpool lyckades vinna två raka matcher på hemmaplan. Kanske är det dags nu?

Roberto Firmino har verkligen hittat in i laget efter en lite småseg start i den röda tröjan. På de senaste 11 matcherna har han varit inblandad i 12 mål (8 mål, 4 assist)

Härligt också att ha tillbaka Daniel Sturridge som har gjort 4 mål på de senaste 5 matcherna. I matchen mot Bournemouth kunde han med lite tur gjort hattrick då han hade två bollar i stolparna.

Om Liverpools hemmafacit i år är lite dåligt ska vi inte tala om Evertons. Även om de vinner återstoden av sina hemmamatcher slår de rekord i sämsta antalet poäng på hemmaplan. Det tidigare rekordet är på 25 poäng säsongen 1996-97 och nu står laget på 17 poäng.

Om Everton ska få hål på Liverpool är det troligen på hörnor. 9 mål har de gjort, bara Spurs och Crystal Palace är bättre.

Spelaren att bevaka på hörnor är Ramiro Funes Mori, han har gjort 4 mål denna säsongen, endast Scott Dann med 5 är bättre.

Romelu Lukaku är i och för sig i dålig form just nu, men mot Liverpool trivs han. På sju matcher har han gjort fem mål på The Reds.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer