Inför ligacupfinalen

Bild till nyheten Inför ligacupfinalen
​Liverpool och Manchester City drabbar på söndag samman i ligacupfinalen på Wembley. Jurgen Klopp har chansen att ta sin första titel med Liverpool medan Pellegrini säkerligen vill avsluta sin sejour i den ljusblå Manchesterklubben med flaggan i topp.

Säsongens troligen viktigaste match för Liverpool äger rum nu på söndag. Laget sladdar ganska rejält i ligan och är utslagna i FA-cupen, därmed är det ligacupen och möjligen Europa League som supportrarna sätter sitt hopp till. Klopp har aldrig riktigt fått ordning på sitt lag, något slags ”varannanmatchsyndrom” råder där vi ibland dunkar in 6 mål på Premier League-motstånd och ibland inte kan få hål på tyska bottenlag.

Liverpool och City har totalt mötts 172 gånger där Liverpool har vunnit nästan hälften av mötena, 84 stycken, 44 stycken sammandrabbningar har slutat oavgjort medan Manchester City också har vunnit 44 matcher. Liverpool har i dessa möten gjort 305 mål mot Citys 225.

Manchester City kommer stärkta från en stabil bortaseger mot Dynamo Kiev i Champions League (3-1) medan Liverpool krånglade sig vidare i Europa League med en ganska oimponerande 1-0 seger hemma mot Augsburg.

Senaste fem mötena mellan lagen har Liverpool vunnit tre och Manchester City två. Liverpool har dessutom vunnit de två senaste matcherna mellan lagen. Kanske kommer ni ihåg mötet från i höstas när Roberto Firmino och Phillipe Coutinho dansade åttor runt Citys stackars försvarare och Liverpool tog hem en stark 4-1 seger på bortaplan.

I ligacupsammanhang möttes lagen senast 2011, Liverpool gick då vidare med 3-2 sammanlagt. Lagen har aldrig tidigare mötts i en ligacupfinal.

Liverpool

Liverpool har haft en lite svajig form egentligen hela säsongen och har aldrig riktigt hittat en jämn bra form. Jürgen Klopp har kommit in och varit precis så charmig och härlig som vi kunde förväntat oss, men resultatmässigt har Liverpool knappt lyft sedan den mer tillbakadragne Brendan Rodgers fick gå.

Liverpool har varit i 11 ligacupfinaler och vunnit 8 titlar – flest av alla. Senast laget vann turneringen var 2012 då Cardiff besegrades på straffar.

Liverpool kommer som sagt var från en ganska svag 1-0 seger hemma mot Augsburg i Europa League. Målet tillkom dessutom på en ganska billigt dömt straff och laget fick aldrig det där riktiga lyftet i matchen. The Reds kan delvis skylla på ett infernaliskt spelschema under januari och februari, men nu tycks det lätta något i och med att laget fick lämna FA-cupen och det faktum att ligacupen efter söndagens match är färdigspelad. I helgen hade Liverpool faktiskt en väldigt välbehövlig ledighet för första gången på mycket länge. Innan Augusburgsegern i torsdags möttes lagen i Tyskland där matchen slutade mållöst. Innan dess har Liverpool hunnit med att förlora mot Leicester och West Ham, kryssa mot Sunderland och krossa Aston Villa med 6-0. Väldig ojämn form alltså. Positivt att ta med sig är ändå att Liverpools försvar som har sett lite halvdant ut nästan sedan Rafael Benitez dagar hållit nollan i tre raka matcher. Förhoppningsvis kan det innebära att Simon Mignolet har återfått lite välbehövligt självförtroende.

Klopp inför matchen

Jürgen Klopp talade inför matchen om Manchester City skulle bli påverkade efter att ha varit i Ukraina i helgen, som vanligt var Klopp på gott humör och skämtade med journalisterna

”Jag tror att de flög dit, de promenerade inte. Det är inte alltför jobbigt och jag tror inte det kommer påverka. De kommer vara fysiskt redo och vi kommer vara fysiskt redo. Det är en final och ingen bryr sig om var du spelade din senaste match.

”Jag borde inte tala om taktik här, jag tror att till och med Manchester City har tillgång till TV-apparater. Ni kan vara säkra på att vi har en plan men vi kommer inte spela på exakt samma sätt som vi gjort tidigare i helt andra matcher.

”Jag försöker föreställa mig fina bilder där vi efter matchen är på Wembley och firar tillsammans med fansen. Det finns en riktigt bra anledning att fira tillsammans och det finns inget tvivel om varför jag ser att vi firar.”

Skador

Även skadeläget börjar ljusna för Liverpool med både Lovren och Skrtel på väg tillbaka efter sjukdom respektive skada. Skrtel är nog inte aktuell ännu medan kroaten mycket väl skulle kunna vara ett alternativ bredvid Sakho. Joe Allen och Adam Lallana har också dragits med småskador och förväntas inte starta matchen. Joe Gomez och Danny Ings är fortfarande borta hela säsongen.

Det blir nog inga revolutionerande ändringar i startelvan sedan senast. Frågetecken är mest om Lallana och Lovren är aktuella för att starta. Lucas har gått in och spelat mittback med bravur den senaste tiden och jag skulle faktiskt föredra honom framför någon av Lovren och Toure. Däremot tror jag att Klopp hellre satsar på någon av de mer naturliga mittbackarna i denna matchen.

Trolig startelva enligt skribenten

Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Lucas, Can, Henderson; Coutinho, Firmino, Sturridge

Manchester City

Manchester City har inte riktigt fått det att stämma fullt ut i år. Faktum är att laget innan segern mot Kiev i veckan hade tre raka förluster, i och för sig mot formstarka Tottenham och Leicester samt med b-laget mot Chelsea i FA-cupen. Laget parkerar på en fjärdeplats i ligan, 4 poäng efter Arsenal och Tottenham och 6 poäng efter Leicester.

City har tagit sig vidare till ligacupfinalen genom att besegra Sunderland, Crystal Palace, Hull och Everton, en ganska så tuff väg fram alltså. Laget har 4 gånger tidigare varit i ligacupfinal och tagit hem cupen 3 gånger. Senast laget lyfte bucklan var så sent som 2014 efter att ha besegrat Sunderland i finalen.

Pellegrini inför matchen

Pellegrini fick frågor om senaste mötet när Liverpool ganska lätt avfärdade Manchester City med 4-1 på bortaplan, Pellegrini var då inte sen att berömma Liverpool men menar att laget också har lärt sig från sina misstag.

”Liverpool gjorde en väldigt bra match här på Etihad. Men vi gjorde också många misstag de första 15 minuterna, matchen var mer eller mindre avgjord tidigt. Alla matcher ser olika ut.

”Efter att matchen är slut på söndag måste vi återgå till Premier League, vi har ytterligare 36 poäng att slåss för. Vi ligger 6 poäng efter ligaledarna men vi kommer fortsätta fightas till slutet, vi kommer inte ge upp. Vi kommer att bygga mycket självförtroende om vi tar hem den här titeln.

Skador

Både Wilfred Bony, Jeus Navas och Eliaquim Mangala är aktuella för comeback i laget efter skadefrånvaro. Mangala satt också på bänken senast mot Dynamo Kiev. Även Kompany, Sterling och Sagna har varit borta med lättare skador men de väntas alla finnas tillgängliga inför söndag. Kevin De Bruyne, Fabian Delph och Samir Nasri är alla definitivt borta med allvarligare skador.

City saknar några ordinarie, framför allt är det nyförvärvet inför säsongen De Bruyne som kommer saknas. Om Vincent Kompany är skadad är det också en stor försvagning, även om belgaren kanske inte varit i sin bästa form den senaste tiden är han alltid en stark kugge för City.

Trolig startelva enligt skribenten

Hart; Zabaleta, Kompany, Otamendi, Kolarov; Fernandinho, Fernando, Sterling, Toure, Silva; Aguero

Övrigt

Matchen sänds på Viasat Fotboll och Viaplay med matchstart kl 17:30 svensk tid. Domare i matchen är Michael Oliver.

Statistik

Liverpool har vunnit 8 ligacuptitlar och är med det mesta mästarna. Alla åtta titlar har kommit sedan 1981.

Manchester City har vunnit ligacupen 3 gånger, senast 2014 medan de övriga kom på 70-talet.

Liverpool och Manchester City har aldrig mötts i någon cupfinal förut.

Liverpool har inte förlorat mot Manchester City i cup-sammanhang på de senaste åtta mötena, med 6 segrar. Senast City vann var i FA-cupen 1973.

Detta är femte säsongen i rad som Jürgen Klopp leder sitt lag till en cupfinal. De senaste tre finalerna har han dock förlorat.

De senaste 8 matcherna har det blivit 32 mål, alltså fyra mål i snitt. Båda lagen har också gjort mål i samtliga de matcherna.

Samtliga mål som Liverpool släppt in i ligacupen denna säsongen har kommit i första halvlek

I 10 av de senaste 11 ligacupfinalerna har det blivit minst ett mål i varje halvlek

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer