Inför: Aston Villa-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Aston Villa-Liverpool
Liverpool ligger bakom Everton i tabellen, Utslagna ur FA-Cupen, och tappade senast en 2-0 ledning hemma mot Sunderland. Kanske kan en bortamatch mot ligajumbon Aston Villa höja humöret?

Head-to-Head

Liverpool vann förra mötet mötet på Villa Park med 2-0 efter sällsynta mål av Fabio Borini och Rickie Lambert. Liverpool har också på de fem senaste bortamatcherna mot Villa vunnit fyra och förlorat en. Senaste gången Villa vann hemma mot Liverpool var i säsongens sista match 2010/11 då Stewart Downing gjorde matchens enda mål. Går man längre tillbaka har Villa bara den segern på de senaste 17 matcherna dessa lagen emellan i ligaspelet på Villa Park.

Liverpool har inte bara vunnit regelbundet mot Aston Villa, våra 25 Premier League-vinster mot Aston Villa är mer än man vunnit mot någon annan klubb. Villa har varit klart mer framgångsrika på Anfield men det är statistik för en annan match.

Aston Villa

En titt på tabellen talar sitt tydliga språk i Aston Villas fall: Katastrof. De sparkade tidigare Timmy "västen" Sherwood men trots anställningen av Remi Garde och bättre form på sistone ligger man kvar i botten av tabellen. Det är dock en nämnvärd fin form med Villa-mått mätt: De har tagit åtta poäng på sina fem senaste matcher; lika många poäng som de tog på sina första 20 matcher.

De har förlorat blott en av sina fem senaste matcher och hållit nollan i tre av dem. Dock saknar man sin bästa målskytt(och bästa spelare överlag?) i Jordan Ayew som är avstängd efter ha blivit utvisad mot West Ham. Det är också värt att notera att deras vinster kom mot Norwich och ett skadedrabbat Crystal Palace. Deras 1-1 resultat hemma mot Leicester är däremot imponerande. Villa har förutom den matchen varit svag mot lag på tabellens övre halva och bara tagit fyra poäng(på fyra oavgjorda resultat) mot lagen som förnärvarande ligger topp 10. Man förlorade höstens bortamatch mot Liverpool till exempel.

Villa har gjort minst mål av alla lag i PL med blott 20 på 25 matcher. Uppenbarligen saknar man fjolsäsongens bästa målskytt Christian Benteke som gjorde 13 ligamål för dem ifjol. Framför allt har man inte hittat en pålitlig ersättare. Rudy Gestede kan nicka men inte mycket annat; bäste målskytten Jordan Ayew är främst en ytter; Scott Sinclair är också en ytter; och Agbonlahor är sällan särskilt målfarlig de gångerna han är frisk nog att spela. Agbonlahor gjorde dock sitt första mål för säsongen senast mot Norwich och kan få chansen på topp igen mot ett Liverpool-försvar trögt i både benen och huvudet.

Om han blir klar för spel kan Gestede bli ett viktig vapen för Villains, oavsett om han startar på plan eller på bänken. Han leder hela PL i vinna höjddueller per match och Liverpool är notoriskt svaga på fasta situationer. Faktiskt är det så att Villa har gjort en tredjedel av sina mål denna säsongen på fasta situationer och Liverpools åtta insläppta hörnmål är delat-mest i ligan. Det är en sådan uppenbar svaghet hos Liverpool att flera lag medvetet lägger extra vikt på fasta situationer och Aston Villa har både Gestede och gott om desperation.

Taktiskt sett brukar man spela åt 4-3-3/4-5-1 hållet med en ensam anfallare och snabba yttrar. Frågan blir om de spelar en snabb anfallare likt Agbonlahor eller en större likt Gestede. Deras innermittfält är också välbesatt även utan Carlos Sanchez. Defensiva ankaret Idrissa Gueye har antagligen varit deras bästa spelare på sistone och lille fransosen Veretout leder laget med fyra assist och välslagna hörnor eller frisparkar. Försvaret saknar den lovande vänsterbacken Jordan Amavi men är annars intakt.

Förutom Gestede som ska testas sent är Grealish, Carlos Sanchez, Traore, Kozak, och Amavi skadade. Ayew är också som sagt avstängd.

Trolig startelva enligt skribenten: Guzan; Richards, Okore, Lescott, Cissokho; Westwood, Gueye, Veretout; Bacuna, Agbonlahor, Gil.

Liverpool

Det är svårt att prata om Liverpool i nuläget. De signaler man sänder tyder på att denna säsongen inte är alltför viktig. Inga betydelsefulla värvningar gjordes i januari och i flera matcher har man sett uppgivna ut eller gett upp i slutminutrarna.

Är det viktigt att sluta topp 6 och åtminstone konkurrera om en Champions League-plats eller är det bara Ligacupfinalen och Europa League som betyder något i nuläget?

5-4 vinsten mot Norwich är Liverpools enda vinst sedan årskiftet. Dock har man bara förlorat mot lag ovanför oss(West Ham, Man Utd, Leicester) i tabellen och kämpat till sig 3-3 mot Arsenal.

Det mest oroande är att försvaret läcker. Särskilt på fasta situationer men överhuvudtaget tvingas man springa pissande uppför i motvind tack vare försvarsmisstag från särskilt Mignolet men också övriga dåligt positionerade kålsupare. Anfallet är inte mycket bättre men om vi ska börja tänka optimistiskt är Firmino en bra startpunkt. Den androgyna brassen har gjort fem mål på de senaste fem ligamatcherna och även när han inte gör mål spelar laget bättre offensivt med honom på topp.

Det spännande blir att se hur anfallspelet blir med Coutinho, Origi, och Sturridge tillbaka. Rimligtvis hamnar Firmino i en annan roll när han spelar med Sturridge och med Coutinho har han någon som faktiskt kan smeka fram ett par assist också. Båda två lär inte starta redan mot Aston Villa men visade trots resultatet mot West Ham att deras närvaro gör gott. Även Origi kan vara bidragande då Firminos roll som "falsk nia" öppnar för en Origi på kanten som kan löpa in i de ytor Firminos rörelse skapar bakom Villas backlinje.

Personligen, blir jag glad ifall jag får se färre matcher där alla fyra Henderson, Milner, Can, och Lucas spelar tillsammans. Även om Milner alltid gör ett jobb när han spelar ytter behöver han isåfall spela tillsammans med Silva likt i City eller Coutinho i vårt fall.

Rimligen fortsätter man spela 4-3-3-aktigt men nu behöver man inte flytta ut Milner eller spela Lallana/Ibe oavsett hur de presterat i tidigare match. Jag tror att Coutinho startar likt mot West Ham medan Sturridge fortsätter på bänken. Det vore roligt att se Origi på andra kanten men han har också varit skadad trots allt.

På mittfältet kan vi få återse trion av Can, Henderson, och Milner som tillsammans inte varit särskilt framgångsrika men det är antagligen matcher mot lag som Villa man bör försöka och se ifall de kan spela tillsammans och se hur Can klarar av den defensiva mittfältsrollen. Helst ser jag Lucas spela bakom Can och Henderson. Allen hade varit ett alternativ men han har dragit på sig en skada.

I backlinjen lär Touré och Sakho forsätta i Lovren och Skrtels frånvaro. Om inte Ilori eller Lucas imponerade tillräckligt mot West Ham för att ersätta Touré som har uppenbara problem mot snabba spelare. Brad Smith lär heller inte peta Moreno som åtminstone några föreslagit då han också ser ut att ha en liten skada efter West Ham-matchen.

I Allens frånvaro är det möjligt att Cameron Brannagan tillbaka från skada kan få en plats på bänken, likaså är Kevin Stewart inte långt ifrån efter ett par framstående cupmatcher som defensiv mittfältare-

Sedan tidigare är Danny Ings, Joe Gomez, och Jordan Rossiter långtidsskadade.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Clyne, Touré, Sakho, Moreno; Henderson, Lucas, Can; Lallana, Firmino, Coutinho.

Övrigt

Matchen spelas 15.05 svensk tid på söndag och visas på Viasat Fotboll och Viaplay.

Matchens domare är Neil Swarbrick.

Hur tror ni matchen slutar? Får vi se Coutinho och Sturridge från start?


17 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer