Inför: Liverpool - Manchester United

Bild till nyheten Inför: Liverpool - Manchester United
Återigen dags för ett av världens historiskt sett allra hetaste rivalmöten. Liverpool kommer till matchen med väldigt ojämn form medan Manchester United kanske hittat lite form efter att ha haft förtvivlat svårt att skapa något av värde framåt.

Både Liverpool och Manchester United kommer från helt otroliga mitt-i-veckan-matcher. Manchester United var lite besvikna med 3-3 borta mot Newcastle i en match med massa energi och en hel del svängningar. Kanske var det säsongens mest underhållande match, fast bara tills Liverpool - Arsenal började 24 timmar och 15 minuter senare. Liverpool spelade bländande anfallsfotboll där Lallana och Firmino sprang åttor runt Arsenals mittbackspar samtidigt som Emre Can och Henderson fullständigt käkade upp Arsenals mittfält, åtminstone i första halvlek. Efter 90 extremt intensiva minuter tryckte Joe Allen in 3-3 i slutet och Liverpool fick därmed med sig en positiv känsla från matchen.

Tidigare möten

Liverpool och Manchester United har mötts 176 gånger tidigare. United har vunnit 71, Liverpool 60 och 45 matcher har slutat oavgjort. På Anfield har Liverpool övertaget med 41 segrar mot Uniteds 24, 19 matcher har slutat oavgjort. 

De senaste fem matcherna har United faktiskt vunnit 4 och Liverpool bara 1. Senast lagen möttes var på Old Trafford 12 september då Brendan Rodgers mannar inte lyckas störa United nämnvärt utan United tog en ganska behaglig 3-1 seger. Minnesvärt från matchen är dock Christian Bentekes fenomenala halv-bicykleta i krysset bakom en chanslös De Gea.

Noterbart är att lagen inte spelat oavgjort på hela 11 möten, i oktober 2011 var senast lagen broderligt delade på poängen.

Liverpool

Liverpool kommer som sagt var från en helt fantastisk fotbollsmatch mot ligaledarna Arsenal. Liverpool var helt överlägsna i egentligen hela första halvlek och borde ha en 2-3 mål stor ledning men hade bara med sig 2-2 till halvtidsvilan. Andra halvlek var precis lika underhållande som första. Liverpool var fortsatt det bästa laget men när Oliver Giroud snyggt vände bort Kolo Toure och satte 3-2 undrade man om det inte var en "sån" dag igen. Liverpool visade dock karaktär (på riktigt denna gången, Brendan Rodgers) och Joe Allen kunde trycka in kvitteringen på stopptid efter en fin skarv av Christian Benteke. 

Innan dess spelade Liverpools juniorer 2-2 borta mot Exeter i FA-cupen. Innan dess hade The Reds en ganska fin period med vinst mot både Sunderland, Leicester och Stoke men med en riktig skitmatch mot West Ham däremellan. Ojämna, är nog det bästa sättet att beskriva Liverpool den senaste tiden.

Klopp inför matchen

"Söndag är väldigt viktigt för tabellen eftersom vi ligger nära varandra. Båda laget behöver poängen. Att det är ett derby är gräddet på moset.

"Det är en speciell match för mig och för klubben. Jag uppskattade atmosfären mot Arsenal, men jag tror vi kan göra det ännu bättre."

Skador

Liverpool har haft ett riktigt skadehelvete, framförallt är det hamstring-skador som har kommit som högst otrevliga brev på posten. Värst var det när Liverpool skulle möta Exeter i ligacupen och inte en enda mittback i A-laget var frisk. Sedan dess har Sakho och Toure kommit tillbaka samtidigt som Klopp lånade in Steven Caulkier från QPR. Det börjar lätta lite åtminstone.

Skadelistan är dock fortfarande ganska gedigen. Divock Origi har en knäskada, medan Philippe Coutinho och de båda mittbackarna Martin Skrtel och Dejan Lovren missar Unitedmatchen på grund av hamstring-skador. De väntas alla vara tillbaka i början/mitten av februari. Farbror glas Daniel Sturridge är också skadad lite varstans, höften ska visst vara största problemet för tillfället. Det ryktas dock om att Sturridge kan vara aktuell för matchen som en joker. Joe Gomez och Danny Ings är fortfarande borta resten av säsongen med varsin knäskada. Mycket glädjande dock att Jon Flanagan är tillbaka efter sitt skadehelvete. Han har spelat 45 minuter för U-21 laget ett par gånger och bör inom några veckor kunna vara aktuell även för A-laget.

Trolig startelva enligt skribenten

Efter den fantastiskt fina offensiva prestationen senast har jag svårt att tro att Klopp gör några större förändringar. Samtliga som startade i onsdags vilade dessutom mot Exeter i fredags vilket innebär att de åtminstone fått ett hyfsat lugnt schema. Möjliga förändringar skulle kunna vara att slänga in Lucas Leiva istället för någon av mittfältarna. Även Benteke är frisk och i hyfsad form men har svårt att se att Klopp ska flytta på varken Lallana eller Firmino eller byta formation efter den offensiva prestationen. Simon Mignolet var återigen ganska svag senast, med Danny Ward tillbakahämtad från lån är det en möjlig ändring, men högst troligt inte ändå. Ward kan säkerligen däremot få stå mot Exeter istället. 

Jag säger samma startelva som senast och då ser det ut såhär:

Mignolet; Clyne, Toure, Sakho, Moreno; Ibe, Henderson, Can, Milner; Lallana, Firmino.

Manchester United

Manchester United har inte förlorat på de fyra senaste matcherna och har på de fem senaste 2 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust. Vinsterna har kommit mot formsvaga Swansea och League 1 laget Sheffield United (dessutom på straff på övertid) medan laget också hunnit kryssa mot nedflyttningsplacerade Newcastle och då mycket formsvaga Chelsea. Förlusten kom på annandagen mot Stoke. Inte jätteimponerande alltså. Däremot har laget haft lite bättre spel, speciellt första halvlek mot Newcastle var riktigt bra då till och med Wayne Rooney såg pigg ut. Rooney har för övrigt gjort mål i tre raka matcher. 

Louis van Gaal om matchen

"Fansen ser det som den största matchen. Jag känner så också. Vi har redan mött varandra fyra gånger, i USA och i ligan, du kan se det i ansiktena på spelarna.

"Passionen att spela den här typen av matcher är väldigt stor"

Skador

United har också en del problem med skador. Både Bastian Schweinsteiger och Michael Carrick saknas på mittfältet. Mittbacken Phil Jones är också borta med en fotskada medan ytterbackarna Luke Shaw och Antonio Valencia samt Marcos Rojo alla kommer missa söndagens match. Dessutom har evige talangen Nick Powell , som har dragits med stora skadebekymmer länge nu, borta på obestämd framtid. 

Trolig startelva

United gjorde en väldigt stark första halvlek mot Newcastle och skatorna hade inte alls mycket att komma med första 45. När Tynesidelaget satte press på backlinjen såg United dock svajiga ut och fick inte alls försvaret att sitta. Van Gaal har en förkärlek att spela Fellaini på centralt mittfält, han hade en svag match defensivt senast men frågan är om inte Van Gaal ändå ser honom som väldigt viktig offensivt och att han därmed spelar ändå. Speciellt med tanke på Liverpools sensationellt svaga spel på defensiva fasta situationer egentligen hela säsongen. Möjligen vill Van Gaal täta till defensiven lite och väljer bort Ashley Young som ytterback, alternativen är dock mest ungdomsspelare, annars tror jag vi får se en snarlik elva från United som senast borta mot Newcastle.

De Gea; Darmian, Smalling, Blind, Young; Fellaini, Schneiderlin, Martial, Herrera, Lingaard; Rooney.

Övrigt

Matchen sänds på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och via Viaplays streamingtjänst. Avspark är söndag 17/1 kl. 15:05 svensk tid och den som ska blåsa igång matchen är Mark Clattenburg. 

Fakta

Liverpool har bara tagit 8 poäng från deras 7 senaste Premier League matcher

På Anfield har Liverpool inte förlorat på 4 matcher (2 vinster, 2 oavgjorda)

I två av de senaste tre ligamatcherna har laget behövt gör mål i 90 minuten eller senare för att få med sig en pinne (Arsenal och West Brom)

Manchester United har bara vunnit en av de senaste åtta matcherna i ligan (4 oavgjorda, 3 förluster)

De senaste 6 matcherna har United släppt in 10 mål, lika många som på de 15 tidigare matcherna

Om Wayne Rooney gör mål mot Liverpool blir det första gången sedan mars 2012 han gör mål i fyra raka matcher

Om Rooney gör mål slår han också Thierry Henrys Premier League rekord i mest gjorda mål för en klubb. De ligger nu båda på 175 stycken.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer