Inför Chelsea - Liverpool

Bild till nyheten Inför Chelsea - Liverpool
Liverpool möter tidigt på lördagen ett av ligans formsvagaste lag. Att det laget är Chelsea är en rejäl överraskning med tanke på att de förra säsongen mer eller mindre promenerade hem ligan och inte tappat någon tongivande spelare sen dess.

Möten mellan lagen

Senast lagen drabbade samman var i slutet av förra säsongen, 10 maj närmare bestämt. Då var Chelsea redan klara segrare av Premier League och vilade en hel del spelare. Trots detta lyckades inte Liverpool vinna matchen utan den slutade 1-1 efter mål av John Terry och Steven Gerrard. 

Liverpool har på senaste tiden haft ganska svårt mot Chelsea generellt, vi får faktiskt gå tillbaka till maj 2012 för att hitta senaste Liverpoolsegern. Liverpool vann då hemma med 4-1 och målskyttarna hette Daniel Agger, Jonjo Shelvey och Jordan Henderson. Michael Essien gjorde dessutom ett självmål för Chelsea. 

På senaste fem matcherna har Chelsea varit dominanta med tre segrar och två oavgjorda. 

Totalt har lagen mötts 164 gånger, Liverpool har här övertaget med 70 segrar, 37 matcher har slutat oavgjort medan Chelsea har vunnit 57 matcher.

Liverpool

Jürgen Klopp fick sin första seger, på sitt fjärde försök, efter 1-0 hemma mot AFC Bournmouth i Ligacupen i onsdags. Klopp roterade laget en hel del, endast Nathaniel Clyne och Divock Origi var kvar i startelvan från senaste ligamatchen. Den förstnämnda gjorde dessutom matchens enda mål, hans första i Liverpooltröjan. 

Innan segermatchen i onsdags var Liverpool inne i ett riktigt kryss-stim. Hela fem matcher i rad hade slutat med ett oavgjort resultat, och 8 av de senaste 9 hade slutat med kryss (om straffvinsten mot Carlisle United räknas som oavgjord). Skönt alltså att äntligen kamma hem en vinst. 

Liverpool har inlett ligan ganska svagt, vilket inte minst visar sig i och med att Rodgers fick sparken. Laget ligger på en 9 plats med 14 poäng på 10 matcher. Det stora problemet har varit målskyttet - det är faktiskt bara West Bromvich och Watford som har mäktat med färre mål. Försvarsspelet har däremot sett bättre ut, fem lag har släppt in färre mål än Liverpool (som släppt in 11). 

En av förklaringarna har varit stora skadeproblem. Just nu har laget 8 spelare på skadelistan och är därmed delad "bäst" i ligan tillsammans med Arsenal och Newcastle. Jon Flanagan var borta hela förra säsongen och väntas som bäst vara tillbaka till jul efter sina knäproblem. Jordan Henderson har varit borta stora delar av säsongen, nu senast med brott på mellanfotsbenet. Kaptenen väntas tillbaka i slutet av november. Både Joe Gomez och Danny Ings fick knävridningar i samband med landslagsuppehållet för några veckor sen och är borta hela säsongen. Jordan Rossiter är också borta med en bristning i ljumsken medan Daniel Sturridge, som vanligt får vi väl säga, är skadad. Christian Benteke skadade sig i samband med 1-1 matchen mot Southampton men Klopp har sagt att han troligen är spelklar mot Chelsea. Slutligen skadade sig Kolo Toure mot Bourmouth. Ivorianen väntas vara borta ungefär en månad. James Milner tog ett onödigt/taktiskt gult kort senast i ligan mot Southampton vilket gjorde att han var avstängd mot Bournmouth i onsdags. Mittfältskrigaren är nu tillgänglig för spel igen.

Trolig startuppställning enligt skribenten

Med väldigt många skador har Klopp lite begränsningar i vilka spelare han kan välja, det såg vi inte minst på hur många ungdomar som fick chansen mot Bournmouth i Ligacupen. Jag tror (eller kanske hoppas) att Roberto Firmino får chansen istället för Lallana efter att brassen gjort en fin insats i onsdags. OM Benteke är frisk lär han spela, då Origi inte imponerat speciellt mycket som ensam topp. Ett alternativ hade varit att testa Firmino som anfallare, en roll han stundtals fick testa på i Hoffenheim. Annars tror jag Klopp gör så få ändringar som möjligt, då ser startelvan ut ungefär såhär:

Mignolet, Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno, Can, Lucas, Milner, Coutinho, Firmino, Benteke.

Chelsea

José Mourinho är en mycket pressad man som Chelseatränare. Ingenting har fungerat för portugisen denna säsongen. Laget hackar betänkligt i ligan och ligger på 15 plats med 11 poäng efter 10 omgångar. Tänk om någon hade tippat det inför säsongen! Även i Champions League går laget sisådär, 4 poäng på tre matcher har det blivit i en överkomlig grupp där Porto, Dynamo Kiev och Maccabi Tel Aviv är de andra lagen. I tisdags blev krisen ännu djupare när Stoke slog ut de blåa på straffar i ligacupen. Enligt vissa engelska tidningar riskerar Mourinho sparken om han inte får med sig ett bra resultat mot Liverpool på lördag. 

Senast i ligan blev det förlust borta mot formstarka West Ham. Liverpoolbekantingen Andy Carroll hoppade in i andra halvlek och avgjorde med ett urstarkt nickmål i 79 minuten. 

Chelsea kan inte heller direkt skylla på skador. Förvisso har målvaktsstjärnan Courtois varit borta stora delar av säsongen med ett krånglande knä. Han kommer också definitivt missa matchen mot Liverpool. Både Ivanovic och Diego Costa är tveksamma, där den förstnämnda troligen inte kommer få spela ändå med tanke på hans mycket svaga säsongsinledning. Pedro Rodriguz, sommarens kanske största nyförvärv, har också varit borta en period, även han kan vara aktuell för lördagens drabbning men testas sent. Matic är tillbaka efter avstängning efter sina två gula mot West Ham.

Trolig startelva Chelsea

Mourinho har gjort ganska få förändringar som inte varit tvingade av skador, eventuellt kan han få tillbaka några av Pedro, Ivanovic och Costa efter skador. Här tror jag att Pedro kan få spela, kanske istället för Willian eller den formsvage Hazard. Alternativt väljer Mourinho att flytta in Willian centralt. Costa lär spela om han är frisk, trots lite haltande form. Däremot tror jag att Zouma kommer få fortsätta som högerback oavsett om Ivanovic är tillbaka eller inte. Något sånt här skulle startelvan kunna se ut då:

Begovic, Zouma, Cahill, Terry, Azpilicueta, Matic, Fabregas, Hazard, Willian, Pedro, Costa

Övrigt

Matchen sänds på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och via Viaplay. Matchstart är kl 13:45 och domare i matchen är Mark Clattenburg.

Statistik

Chelsea har förlorat 6 av de 12 senaste matcherna i ligan. Före det hade det tagit Mourinho 64 matcher att förlora lika många. 

Denna säsongen har londonlaget förlorat 5 av 10 matcher.

Liverpool har inte vunnit i London på sina senaste fem besök (2 oavgjorda, 3 förluster)

Trots att Liverpool har förtvivlat svårt att vinna både mot Chelsea och i London på senaste tiden har de faktiskt ganska svårt att förlora mot Chelsea också. Senaste fem matcherna på Stamford Bridge har det bara blivit en förlust för de röda.

Jürgen Klopp och José Mourinho har faktiskt mötts fyra gånger, alla i Champions League och alla där Klopp tränade Dortmund och Mourinho tränade Real Madrid. Hur det gick? Två segrar för Klopp och en seger för Mourinho. Dortmund slog då även ut Real Madrid i semifinalen i Champions League.

Om Liverpool kryssar är det första gången sedan december 2007 - januari 2008 som laget kryssar fyra raka. 

Christian Benteke har nickat in 14 mål sedan han kom till Premier League augusti 2012, delat bäst i ligan under den här perioden med Oliver Giroud

Chelseas 11 poäng på 10 matcher är tillsammans med Blackburn 94-95 den sämsta starten en regerande mästare någonsin har fått i Premier League.

Chelseas säsongsstart är också den sämsta säsongsstarten laget någonsin haft i Premier League.

Det syns även på antalet vinster. Av de senaste 7 matcherna i alla tävlingar har The Blues bara mäktat med att vinna en enda. 

Även på enskilda spelare märks det att formen inte är på topp. Förra säsongen hade Cesc Fabregas assisterat till 9 mål på 10 matcher. I år har han en assist på kontot. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer