Inför: Liverpool-Southampton

Bild till nyheten Inför: Liverpool-Southampton
Kan en hemmamatch mot Southampton bli Klopps första Liverpoolseger?

Head to Head

Otroligt nog hade vi ett bra facit mot Southampton förra säsongen, trots att de slog oss på transfermarknaden. Hemma mot Southampton var ligapremiären ifjol och den vanns med 2-1 tack vare ett lysande mål av Raheem Sterling och ett avgörande mål av Daniel Sturridge. Saints målskytt för dagen var en viss Nathaniel Clyne. Faktum är att fyra av Saints senaste sex mål mot Liverpool har gjorts av spelare som senare gick till Liverpool: Clyne, Lovren, Lambert, och Crouch
Bortamötet gick ännu bättre där Coutinho gjorde ett tidigt drömmål och Sterling gjorde det slutgiltiga 2-0 målet. Vinner vi i helgen skulle det vara den fjärde raka ligasegern mot Southampton.

Liverpool

Denna säsongen möter vi dock Southampton med en annan manager och med Natty Clyne i en rödare tröja. En väldigt omskriven manager. Den typen av manager som en del verkligen gillade inledningsvis men som de några säsonger senare anser sig ha "sett igenom" eller tröttnat på. Jag kan säga mig ha gått igenom en liknande period med Dortmund.

Jag är verkligen ingen Dortmund-supporter, eller expert; jag smyghåller till och med på Schalke, men flera gånger under deras peak kunde jag slå över till en Dortmund-match och bara kolla en halvlek för att se dem köra över lag som Nürnberg eller Köln. Det gick snabbt, ofta var det snyggt, och alltid var det roligt. Det är också väldigt imponerande hur Dortmund gick trögt i Champions League till en början men, olikt till exempel Man City, lyckades man anpassa sitt spel till Europa och otroligt nog ta sig ända till Champions League-final. Bara att Klopp tagit ett lag till CL-final kan få en Liverpool-supporter att rodna och att han gjorde det med ett lag som också uppskattar YNWA gör en nästan snurrig.

Det som oroar mig något är att även i Dortmunds bästa stunder var aldrig försvaret riktigt kompakt och under den sista säsongen under Klopp var det en katastrof i klass med vad Liverpool visat upp de senaste säsongerna. Lite oroande också är det att Dortmund varje säsong hade gott om målskyttar likt Lucas Barrios och senare Lewandowski men även Lewandowski hade haft problem att göra mål med de chanser Coutinho & co skapat hittills. Kanske var det tvärtom att Dortmund lyckades bra på grund av skickliga målskyttar.

Jag är dock faktiskt positiv och vidhåller att 0-0 borta mot Tottenham är ett resultat inget lag kan vara besviken över. Matchen mot Rubin Kazan var en annan femma. Det är en match vi verkligen borde ha vunnit och vårt enda mål var verkligen ett skitmål som styrdes till Can via en försvarare. Dock tror jag att om Benteke varit frisk nog att spela hela matchen, då hade han gjort mål. Annars såg spelet lovande ut och försvaret är bättre med Sakho helt enkelt. Något fundamenalt med hur Dortmund spelade under Klopp var att de offensiva spelarna verkade trivas ihop och lät bollen och benen göra jobbet istället för att vänta på en assist från ingenstans. Det finns dock gott om Klopp-influenser redan. Jag tycker redan att Clyne är offensivare och Moreno likaså när han blir inblandad. Klopp vill uppenbarligen ha en tydlig defensiv mittfältare(likt Bender i Dortmund) och jag tror inte han likt Rodgers kommer spela Henderson och Milner tillsammans utan en Lucas eller Allen bakom.

Det blir bättre helt enkelt. Ett stort problem med att anställa en manager, från ett annat land dessutom, mitt under säsongen är att det är lite som att försöka ta körkort utan att veta vilken sida av vägen som man ska köra på eller om bromsarna fungerar eller om de 44,000 personerna i baksätet verkligen ger rätt eller samma vägbeskrivning.

Ings, Gomez, Rossiter, Flanagan, och Henderson är klara skadeavbräck. Sturridge ser också tveksam ut men å värsta fall ser han iallafall alltid bra ut på läktaren. Benteke & Firmino är tillbaka i spel men kan fortsatt börja på bänken eller inte klara av 90 minuter. Med tanke på hur det såg ut den sista kvarten som de spelade mot Rubin Kazan hoppas jag att få se åtminstone Benteke från start.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno; Milner, Lucas, Can; Lallana, Benteke, Coutinho.

Southampton

Southampton har haft en okej inledning på säsongen. De ligger före oss blott på målskillnad och blandat fina resultat som 3-1-vinst mot Chelsea med en 3-0-förlust mot Everton. Noterbart är att de är obesegrade på bortaplan, men de har bara vunnit en av de fyra bortamatcherna och relaterat har Graziano Pelle bara gjort 3 av sina 17 ligamål för Southampton på hemmaplan.

Pelle har dock börjat säsongen starkt med fem mål redan och Saints har som lag gjort 15 mål på 9 matcher, jämfört med Liverpools åtta mål vilket är tredje färst gjorda mål i PL. Förutom Pelle är också Sadio Mane superbra och när Dusan Tadic är på spelhumör är han fantastiskt sevärd och ligger vanligtvis bakom ett mål eller två. Shane Long är en mer rutinerad Danny Ings, med bättre knän. Jag är också svag för Jay Rodriquez som gått från en ganska ortodox anfallare i Burnley till en ytter-hybrid i Saints som inte bara gör mål eller assisterar med ryggen mot mål. Steven Davis är lik James Milner men underskattad av de som tycker James Milner var/är underskattad.

Southampton har också lyckats bygga om backlinjen ännu en gång. Alderweireld ut och in med Virgil(det är lustigt med utländska spelare som har väldigt engelska namn) van Dijk har varit lysande och Jose Fonté, som spelat med Southampton ända sedan de spelade i L1, ser ut att åldras baklänges och dessutom bli bättre med åren.

De kan bli farliga längs med kanterna där Clyne och Moreno är ganska offensiva utan mycket till understöd. Southampton som dessutom leder ligan i inlägg och nickavslut. Dock är man mer sårbara mellan backlinje och mittfält efter att Schneiderlein lämnat.

Vad det gäller skador är deras förstemålvakt Fraser Forsters långtidskadad och ovan på det är deras back-up Marten Stekelenburg också tveksam. Möjligen blir det snart 40-åriga Kelvin Davis eller unge argentinaren Paulo Gazzaniga i målet för Saints. Även Florian Gardos är långtidskadad och både Shane Long och Jay Rodriquez är tveksamma till start.

Trolig startelva enligt skribenten: Stekelenburg; Soares, van Djik, Fonte, Bertrand; Romeu, Wanyama; Tadic, Davis, Mané; Pelle.

Övrigt

Matchen spelas 17:15(eller 17:10, enligt Viasat) och visas på Viasat Fotboll och Viaplay.

Domare för dagen är Andre Marriner.


6 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer