Inför: Manchester United - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Manchester United - Liverpool
Liverpool åkte på en riktig kalldusch senast hemma mot West Ham medan United också torskade borta mot Swansea. Landslagsuppehållet kom kanske lämpligt den här gången för båda lagen. Trots relativt starka resultat innan förra omgången har spelet ärligt talat sett sådär för båda lagen. Dagens match kan bli en riktningsvisare för resten av säsongen.

Tidigare möten

Liverpool har både fantastiskt glada minnen och tråkiga minnen från Old Trafford. Dirk Kuyts hattrick, 4-1 segern under Rafa Benitez när självaste Andrea Dossena nätade och mötet för två år sen när Gerrard kostade på sig att bränna en straff och sätta två är några av de senaste triumferna. Ifjol blev det dock pisk med 3-0 i en match som kanske mest är ihågkommen som första gången Rodgers testade det senare så lyckade 3-6-1 systemet.

På de senaste fem möten i alla turneringar har United vunnit fyra och Liverpool bara en. I ligan har det blivit tre vinster för United och två för Liverpool de senaste fem. På Old Trafford har United vunnit fyra och Liverpool en de senaste fem. Statistiks sett är United klart starkare på senare tid alltså.

Totalt har lagen mötts 192 gånger med United som segrare 77 gånger, 51 möten har slutat oavgjort och 64 gånger har Liverpool gått av planen som vinnare.

Liverpool
Liverpool hade en riktigt tråkig eftermiddag på Anfield i förra mötet när laget såg både räddhågset och vilsna ut mot West Ham. The Hammers gjorde däremot en riktig bra match samtidigt som de i början fick utdelning på det mesta och vann till slut med hela 3-0. Dejan Lovren fick ta en hel del kritik av supportrar efter matchen, speciellt efter 0-2 målet där han gör bort sig rejält ute vid hörnflaggan. Däremot var det långt ifrån bara Lovren som var svag i matchen, hela försvarsspelet såg allmänt virrigt ut. Liverpool lyckades knappt skapa en målchans på 90 minuter och trots att West Ham fick bra utdelning på sina chanser får vinsten ses som klart rättvis. Förhoppningsvis kan landslagsuppehållet varit ett tillfälle för Brendan Rodgers att sätta positionerna i försvaret bättre samt ingjuta mod att våga framåt i banan.

Rodgers inför matchen
“United är en stor klubb och kommer alltid vara under press. Intensiteten i det här mötet finns fortfarande kvar. Spelarna kommer känna av den.

”Vi har haft två tuffa matcher borta och presterade bra i båda om vi tittar på vår organisation. Vi försöker också alltid vara väldigt kreativa.

”Det här är den största derbymatchen i den här ligan. Att vinna en sån här match kan ge en psykologisk boost.”

Skador och avstängningar
Philippe Coutinho är avstängd för Liverpool efter sina två gula kort i förra matchen. Jordan Henderson och Adam Lallana testas sent med fot respektive lårskada. Joe Allens status är ganska okänd men klart är att walesaren har problem och han kommer troligen inte att delta mot United. Mycket glädjande för Liverpoolfansen är att Daniel Sturridge är tillbaka i nästan full träning efter ett skadehelvete som pågick egentligen hela förra säsongen. I maj genomgick han höftoperation och har spenderat hela sommaren att försöka återhämta sig från den. Det är dock inte alls troligt att Rodgers kommer chansa med honom ens på bänken i den här matchen.

I övrigt tror jag ändå att Rodgers vill spela med ungefär samma elva som mot West Ham. Jag tror inte han kommer byta mittbacksparet efter en enda match, största frågan blir nog snarare vilka han kommer spela på centralt mittfält. Jag tror att det blir tre ganska defensiva spelare i denna matchen.

Trolig startelva enligt skribenten (4-3-3)
Mignolet, Clyne, Skrtel, Lovren, Gomez, Lucas, Milner, Can, Ibe, Firmino, Benteke.

Manchester United
Likt Liverpool började United säsongen lite småsegt och puttrade hem två stycken 1-0 segrar utan att egentligen imponera. Via ett kryss mot Newcastle fallerade laget senast mot ett formstarkt Swansea. Laget tog sig dock ytterst bekvämt förbi Club Brügge i kvalet till Champions League. Det mesta som skrivits om laget har handlat om eventuella nyförvärv och när De Gea egentligen skulle gå till Real Madrid. Det blev till slut inget stort mittbacksnamn in, Anthony Martial, som fortfarande är i tonåren, ska frälsa United framåt och De Gea stannar i klubben och skrev dessutom nyss på ett nytt kontrakt med högre lön. Uniteds mest spännande värvning annars i sommar är troligtvis Memphis Depay, en ung holländare som spås en lysande framtid. På centralt mittfält har United förstärkt med både tyske dynamon Bastian Schweinsteiger och Southamptons jagade fransman Morgan Schneiderlin. Dessutom har de hämtat in italienske ytterbacken Matteo Darmian från Torino och Argentinas landslagsmålvakt Sergio Romero.

Van Gaal inför matchen
”Jag kan tänka mig att fansen tänker ’£50 miljoner, han måste göra mål’. Nej, han är 19, han måste anpassa sig. Du kunde se vilka problem Di Maria och Falcao hade att anpassa sig. Pressen i United är mycket större än i någon annan klubb, så vi måste försöka få bort pressen från honom. Men han måste anpassa sig till vår kultur och vår filosofi, det är svårt nog.”

Skador och avstängningar
United har en ganska hel trupp att förfoga över. Phil Jones är den enda som med säkerhet missar matchen med en blodpropp i benet. Michael Carrick är lite tveksam efter en stunds skadeperiod men kan troligen medverka i matchen.

Efter att det stormat lite i United i slutet av transferfönstret är det ganska svårt att sia om startelvan. Kommer De Gea stå nu när han skrivit nytt kontrakt? Kommer Martial få chansen direkt? Ska Blind få fortsätta som mittback? Jag gissar på ja, nej, ja som svaret på de här frågorna.

Troligen startelva enligt skribenten (4-5-1)
De Gea, Darmian, Smalling, Blind, Shaw, Schneriderlin, Carrick, Young, Depay, Mata, Rooney.

Statistik

Manchester United har vunnit sex av deras åtta senaste möten i alla tävlingar på Old Trafford. De övriga två är förluster.

Senaste krysset mellan lagen på Old Trafford kom i mars 2000, 17 möten sen.

Mötet mellan lagen har gett hela 16 röda kort i Premier League. Det är näst mest efter ”The friendly derby” mellan Liverpool och Everton som genererat 20 röda kort.

United är svårknäckta på Old Trafford även för andra lag. De senaste 10 matcherna hade de bara förlorat en match, med 7 vinster och 2 oavgjorda.

I Premier League den senaste tiden har det däremot gått lite trögt. 3 vinster på senaste 10 matcherna, de övriga är 3 kryss och 4 förluster.

I de senaste 7 matcherna som De Gea har stått har han inte hållit nollan en enda gång.

Liverpool har däremot hållit nollan i tre av fyra matcher den här säsongen. Den fjärde matchen behöver vi inte prata om…

Framåt har det sett sämre ut, noll mål de senaste två matcherna. Gör laget inte mål på United är det första gången sen 2005 som Liverpool misslyckas göra mål i tre raka matcher.

Men lite kan vi ändå skylla på målramen. Fem stolp- eller ribbträffar hittills den här säsongen – bäst i Premier League.

TV-sändning och övrigt

Matchens sänds på Viasat Fotboll och Viaplay med matchstart klockan 18:30. Michael Oliver får äran att döma, assisterad av Burt och Beswick. Lee Mason är fjärdedomare.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer