Inför: Liverpool-West Ham

Bild till nyheten Inför: Liverpool-West Ham
Kommer Liverpool förlänga sin förlustfria svit till fyra matcher eller kan West Ham att skrälla likt de gjorde mot Arsenal i premiären?

Tidigare Möten

Den senaste gången West Ham vann borta mot Liverpool i ligaspelet var säsongen 63/64. Hammers mål gjordes av Martin Peters och Geoff Hurst som senare var delaktiga i Englands VM-seger 1966.

Liverpools tröstmål gjordes också av en framtida VM-vinnare i Roger Hunt och en ung Ronnie Moran missade dessförinnan en straff för hemmalaget.

Det var blott den andra säsongen i högsta divisionen för Shanklys Liverpool och detta var deras tredje raka hemmaförlust för säsongen. Shankly lugnade ner klubbens styrelse efter matchen med - "I assure you, gentlemen, that before the end of the season we will win a home game!" och Liverpool avslutade den säsongen med att vinna ligan.

Man får till och med gå tillbaka till säsongen 06/07 för att hitta den senaste West Ham spelaren, Bobby Zamora, som gjorde mål på Anfield. Dock gjorde Martin Skrtel ett självmål å West Hams vägnar i en 4-1 vinst säsongen 13/14.

Liverpool

En ovanligt övertygande start på säsongen, åtminstone defensivt. Lovren spelar som om han spenderat hela sommaren med Sami Hyypiä och Skrtel är mindre vilsen och våldsam när han får understöd. Clyne är en självklarhet som högerback och jag tycker fortfarande det är lite synd att vi inte värvade honom direkt från Crystal Palace före Southampton plocka honom. Joe Gomez har varit väldigt imponerande som vänsterback för att vara en 18-årig högerfotad mittback som var back-up i Charlton ifjol men han skulle behöva förbättra sin vänsterfot och slå färre riskabla passningar inåt i planen.

Jag vill inte belöna Gomez fina matcher med en plats på bänken men West Hams svagheter skulle gynna Moreno. Han är visserligen sämre defensivt(positionspelet från helvetet) men klart mer bekväm och vassare offensivt. West Ham har inte spelat med någon utpräglad högerytter och deras ordinarie högerback Jenkinson är avstängd. Kanske öppnar det snarare för att Moreno får chansen från start som vänsterytter eller får fortsätta att göra imponerade inhopp.

På mittfältet verkar det som vi fortsatt är utan Henderson, Allen, och Lallana. En del är glada över att slippa Allen och Lallana men jag delar inte alls den attityden. Allen är alltid nyttig och hade ett par lysande matcher som defensiv mittfältare ifjol. Lallana är kanske ligans hårdaste jobbande offensiva spelare och en härlig spelare att kolla på. Det är dock lite synd då han också kan vara en lysande offensiv spelare med mindre defensivt ansvar och han har inte gjort lika fina löpningar eller avslut som man vet han kan.

Positivt är att Emre Can får spela från start vilket han behöver och Lucas likaså vilket laget verkligen behöver. Can kan bli lite osynlig, plottrig, och sämre utan boll vilket lär komma med mer rutin men med bollen och i duellspelet är han ofta ostoppbar.

Firmino har uppenbarligen mycket fotboll i sig. I ett par moment mot Arsenal visade han upp sin fina teknik och vision samtidigt som han är en hårt arbetande offensiva spelare och inte någon vekling. Skulle dock gärna se han närmare målet och borde kanske spela bakom/tillsammans med Benteke snarare än till höger. Kanske samma lag likt mot Arsenal men med en mittfältsdiamant och Firmino med Benteke där framme?

Coutinho är Coutinho och det är helt fantastiskt. Man blir lite rädd att vi ska tappa honom ifall vi inte tar en CL-plats snart. Benteke har verkligen imponerat i spelet utanför straffområdet och i höjddueller. Förhoppningsvis får han fler målchanser att jobba med och gärna en repris på målet han gjorde mot Swindon.

Som nämnt är antagligen Henderson, Allen, och Lallana inte tillgängliga. Flanagan är nog inte tillbaka förrän till vintern och Sturridge satsar på succécomeback mot Man Utd den 12e september.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Clyne, Skrtel, Lovren, Gomez; Milner, Lucas, Can; Firmino, Benteke, Coutinho

Hur tror du Rodgers ställer upp laget? Kommentera gärna nedan i kommentarsfältet.

West Ham

West Ham är i en intressant läge då man sparkade Sam Allardyce till stor del för att man ville spela mer underhållande fotboll och integrera sina egna talanger från akademin i A-laget. Vilket man redan visat prov på denna säsongen med 16-åriga Reece Oxford i startelvan och en 3-4 match mot Bournemouth.

De har hämtat in manager Slaven Bilic som är en riktig karaktär och har under sommaren värvat franska ligans assistkung i Dimitri Payet efter ett par transferfönster med fynd som Kouyate, Diafra Sakho, och Enner Valencia.

Allt är en del av den långsiktiga planen att flytta in på OS-arenan och etablera sig på övre halvan i Premier League.

Hittills har man dock varit lika stundom fantastiska och stundom bottenusla likt de var förra säsongen. En seger borta mot Arsenal har man följt upp med två raka hemmaförluster mot Leicester och Bournemouth.

Taktiskt sett ser försvaret skakigare ut än under Big Sam. Angelo Ogbonna har inte anpassat sig till England. Både Jenkinson och Adrian har redan blivit utvisade denna säsongen, vilket gör att de missar helgens match, och Cresswell var horribel mot Bournemouth där han var högst delaktig i åtminstone två Bournemouth mål.

Deras styrka är på det centrala mittfältet. Mark Noble är en underskattad spelare som gör allt bra och sätter straffar ibland. Kouyate kan spela varsomhelst och är West Hams ledande målskytt än så länge. Unge Oxford ser lovande ut men nyförvärvet Pedro Obiang är redan en bra spelare som inte gjort bort sig hittills. Nämnde Payet har redan presenterat sig med mål, assist, och flertalet lysande offensiva handlingar. Kevin Nolan har alldeles nyligen lämnat klubben och Joey O'Brien som en gång i tiden faktiskt spelade på mittfältet är skadad.

Anfallet skulle kunna vara en styrka men för närvarande har man tre, möjligen fyra, skadade anfallare i form av Enner Valencia, Mauro Zarate, och den ständigt dåligt tränade Andy Carroll. Diafra Sakho har för andra gången denna sommaren varit inblandad i våldsamma händelser utanför planen och blev nyligen arresterad för olaga hot. Han sägs vara startklar men häktet är väl inte den bästa uppladdningen. Modigo Maiga gjorde mål mot Bournemouth senast och kan få en startplats bara för att han råkar vara tillgänglig.

Trolig startelva enligt skribenten: Randolph; Tomkins, Reid, Ogbonna, Cresswell; Noble, Obiang, Kouyate; Payet; Sakho, Maiga

Statistik

Statistik hämtad från BBC.com & Premier League.com.

Liverpool har bara förlorat tre av sina senaste 14 hemmamatcher.

West Ham har förlorat 31 av sina 42 senaste ligamatcher på Anfield

På de 30 senaste matcherna West Ham spelat på Anfield har man bara gjort 7 mål totalt, och lämnat 24 matcher mållösa.

Innan West Hams seger borta mot Arsenal i premiären hade man inte vunnit på bortaplan i ligan på 12 matcher.

Christian Benteke har varit involverad i flest höjddueller i Premier League hittills, 51 stycken.

Den senaste West Ham-manager som vann på Anfield må ha varit Ron Greenwood men nuvarande managern Slaven Bilic slog ut Liverpool med Besiktas i Europa League förra säsongen.

Övrigt

Matchen sänds på Viasat Fotboll(HD) och finns också tillgänglig på Viaplay.

Domare för dagen är Kevin Friend med Stephen Child och Constantine Hatzidakis som assisterande samt Paul Tierney som fjärdedomare.

Vad tror ni om matchen? Kommentera gärna nedan i kommentarsfältet.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer