Barrett slaktar FSG:s modell

Bild till nyheten Barrett slaktar FSG:s modell
Tony Barett är inte nådig i sin kritik mot Liverpools ägare Fenway Sports Group i sin krönika i The Times. "Liverpool har blivit medelmåttor och klarar inte längre av att kämpa om toppspelarna", skriver han bland annat.

"Liverpool är sårbara just nu. De är medelmåttiga och de vet om det. Det är en verklighet som också har varit känd för toppklubbarna ett tag. Därför har Manchester Citys och Chelseas chefsscouter varit fasta inventarier på Anfield den här säsongen. Det vet att de kan plocka Liverpools bästa spelare på ett sätt som inte har varit möjligt de senaste 50 åren", dundrar Barrett, stationerad på Merseyside och med unika kontakter i klubben, i sin krönika.

"Verkligheten är att Liverpool blivit så svaga att spelare och agenter kan uppträda på det här sättet. Klubbens viktigaste uppgift framöver är att göra Liverpool till en plats som spelarna inte vill lämna. Så är definitivt inte fallet idag."

Barrett nämner det faktum att LFC inte längre kan erbjuda Champions League-fotboll, bara har vunnit en titel (ligacupen 2012) de senaste nio åren och bara har kämpat om ligatiteln tre gånger sedan 1991.

"Klubbens transferpolitik prioriterar framtid före nutid. Man klarar inte längre av att kämpa om toppspelarna. Liverpool är inte längre i stånd att uppföra sig som en toppklubb. Förväntningarna har sänkts, och när fansen ser det, så gör spelarna det också."

"Ledningens starkaste argument i kontraktsförhandlingarna med Raheem Sterling har varit att Liverpool är det bästa stället för hans fortsatta utveckling i det här stadiet av karriären. Inte att han kan infria sina mål och ambitioner om han stannar på Anfield. Inte att framgång bara ligger lite runt hörnet och att de vill betala honom lika mycket som andra klubbar är villiga att göra. Det är ett argument som vittnar om svaghet."

Barrett gör också en poäng av att Sterling, en kreativ spelare, har tillbringat det senaste året i en klubb som saknar en anfallare.

* Reportern Tony Barrett är stationerad på Merseyside och har följt klubben på nära håll för Liverpool Echo och The Times sedan 90-talet.

"Det är väl och bra att han får spela förstalagsfotboll, men det främjar knappast utvecklingen att spela i ett dysfunktionellt lag som kväver hans bästa egenskaper", skriver han.

"Klubben kan inte längre ta sig in bland topp 4, de kämpar för att behålla sina bästa spelare, fansen saknar tro på att klubben är på väg i rätt riktning och därmed ökar också pressen på ledningen. Grundproblemet till detta är klubbens misslyckade transferstrategi."

"Att köpa talanger istället för toppspelare underminerar allt som Liverpool är menat att stå för. Det har nu kommit till en punkt där en av klubbens bättre unga spelare vill bort eftersom han inte vill vänta tills de andra unga spelarna blir bättre."

"Situationen kommer dessutom att förvärras nu när de finansiella Fair Play reglerna är på väg att ruckas upp. Utan FFP blir det mycket svårt för Liverpool att konkurrera med de bästa klubbarna. Det har Liverpools ägare Henry själv slagit fast. Det vet också de rivaliserande klubbarna, agenter och till och med fansen allt för väl."

"Fenway Sports Groups modell fungerar inte. Om det beror på att transferpolitiken är fundamentalt bristfällig eller utövas på fel sätt, ska vara osagt, men det råder inget tvivel om att  Liverpools sätt att göra affärer på måste förnyas. Annars blir Raheem Sterling inte den siste som kommer att tänka att gräset är grönare på annat håll. Han kommer bara att vara en av en lång rad av spelare som tänker sig Liverpool FC som en språngbräda istället för en slutdestination."

Har Barrett rätt eller fel? Logga in och diskutera!

Källa: The Times, liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer