​Inför Liverpool – Crystal Palace

Bild till nyheten ​Inför Liverpool – Crystal Palace
Lördagens drabbning mellan Liverpool och Crystal Palace är hemmalagets sista matematiska chans att komma ikapp Manchester United. Den kan också bli viktig för att hålla Tottenham och Southampton bakom sig i kampen om femteplatsen. Men den kommer utan tvekan i första hand bli ihågkommen som Steven Gerrards allra sista match på Anfield.

Tidigare möten

Liverpool och Crystal Palace har faktiskt mötts två gånger tidigare denna säsongen, en gång i ligan och en gång i FA-cupen. I ligan åkte Liverpool på en 3-1 förlust precis innan laget började spela med fembackslinje och hitta formen. I FA-cupen vann Liverpool borta med 2-1 efter att Lallana och Sturridge nätat för de röda.

Historiskt tycker Crystal Palace inte om att komma till Anfield, inte alls faktiskt. Senaste gången Palace vann var för 24 år sedan, i november 1991. Crystal Palace har bara vunnit 2 av 18 matcher mot Liverpool på Anfield och 11 av 40 matcher totalt. Liverpool är rent statistiskt och historiskt alltså storfavoriter.

Liverpool

Liverpool ligger sex poäng bakom ligafyran Manchester United med två matcher kvar. Samtidigt har United +25 i målskillnad medan Liverpool har +11. Om lagen hamnar på lika poäng och lika målskillnad avgör gjorda mål och även här är United bättre med 61 baljor mot Liverpools 50. För att Liverpool ska ta sista Champions League-platsen krävs alltså två storsegrar för Liverpool samtidigt som att United förlorar båda matcherna stort. Om Liverpool exempelvis vinner både mot Crystal Palace och mot Stoke med fyra mål krävs det samtidigt att United förlorar sina matcher med totalt sju mål. Matematiskt möjligt men inte speciellt troligt.

Bakom Liverpool jagar Tottenham och Southampton på fyra respektive fem poäng bakom. En vinst på de två sista matcherna för Liverpool och femteplatsen är alltså säkrad.

Med läget i tabellen såpass avgjort kommer den här matchen antagligen mest handla om, och kommas ihåg för, en enda sak: Steven Gerrards sista hemmamatch för Liverpool FC. En mening som känns mycket märklig att skriva. Räkna med massiva hyllningar både innan, under och efter matchen. Det är känt att båda lagen kommer ställa upp med en guard of honour (spelarna står på varsin sida och skapar en tunnel medan de applåderar, som Liverpool gjorde för Chelsea när de vunnit ligan) till kaptenens ära. Räkna också med att kaptenen kommer bli utbytt runt matchminut 88 och att väldigt få ögon kommer vara torra på Anfield när samtliga läktarsektioner tackar klubbens kanske störste spelare genom tiderna för 17 makalösa år.

Skademässigt ser det inte så tokigt ut för Liverpool. Mamadou Sakho är på väg tillbaka efter sin lårskada och testas sent inför matchen. Daniel Sturridge säsong har blivit helt spolierad av skador, han har nu valt att genomgå en mindre höftoperation och kommer troligen även missa inledningen på nästa säsong. Jon Flanagans knä har också spökat i princip hela året, även han missar resten av säsongen.

Brendan Rodgers lät 18-årige Jerome Sinclair hoppa in i matchen mot Chelsea. Det är inte omöjligt att han kan få chansen på bänken igen, men om Mario Balotelli är frisk tror jag snarare att han får chansen. En annan ungdom som har sett riktigt bra ut på senaste tiden är Cameron Brannagan. När Jordan Rossiter blev skadad har den offensive mittfältaren fått ta över kaptensbindeln i U-21-laget och enligt rapporter växt ytterligare med bindeln på armen. Rodgers har flera gånger låtit Brannagan sitta på bänken i Premier League men han har ännu inte hunnit göra sin debut. Kan han måhända få gå in istället för Steven Gerrard i slutet av matchen? I övrigt tror jag att Rodgers spelar ett ordinarielag då matchen ändå handlar om att säkra femteplatsen samt ge Steven Gerrard ett värdigt avsked.

Trolig startelva enligt skribenten (4-3-3)
Mignolet, Can, Skrtel, Lovren, Johnson, Gerrard, Henderson, Coutinho, Lallana, Sterling, Lambert.

Crystal Palace

Crystal Palace ligger i ett väldigt behagligt läge på plats 12 i tabellen. Om allt går deras väg de sista matcherna kan de sluta på plats 10 och om alla resultaten går emot dem kan halka ner till plats 16. Ingen nedflyttning att vara rädda för alltså, men inte heller sådär jättemycket att spela för. Med Crystal Palace mått mätt har laget gjort en riktigt fin säsong, framförallt efter att Alan Pardew tog över såg laget riktigt intressant ut ett tag. I de två senaste matcherna förlorat med uddamålet mot både Manchester United och Chelsea. På vårsäsongen har man annars bland annat slagit Tottenham, Manchester City och Southampton och har ganska tidigt visat att de inte skulle åka ur i år heller.

Crystal Palace har enligt Physio Room endast Jerome Thomas borta med en fotskada inför matchen. I övrigt är ingen borta från spel.

Trolig startelva enligt skribenten (4-5-1)
Speroni, Ward, Dann, Delaney, Souare, Jedinak, Ledley, Bolasie, McArthur, Zaha, Murray

Statistik:

Steven Gerrard gör idag sitt 709 framträdande i Liverpooltröjan. Om inget oförutsett inträffar kommer han stanna på 710. På dessa matcher har han skrapat ihop 185 mål, fler än både Robbie Fowler och Kenny Dalglish.

På tal om Robbie Fowler är God den enda som har gjort fler Premier League-mål på Anfield än Gerrard. God har 85 medan Gerrard har 69. Kan bli lite kämpigt att ta igen.

Steven Gerrard gör sin sämsta säsong sett till assist sen debutsäsongen 98-99. En enda assist har det blivit för kaptenen i år.

Målmässigt är dock Stevie bäst i Liverpool i Premier League med 8 mål, varav 4 på straff.

Både Simon Mignolet och Jordan Henderson har chans att få spela sin 53 match för säsongen imorgon, mer än någon annan spelare i något Premier League-lag.

Liverpool har en ganska dålig form med endast två segrar på de sju senaste matcherna. Segrarna kom dessutom mot formsvaga Newcastle och QPR.

I de senaste 6 matcherna mot Crystal Palace har Liverpool släppt in hela 11 mål.

Crystal Palace hade lysande form strax efter Alan Pardew tog över med fyra raka segrar. De fyra senaste matcherna har laget dock förlorat.

Det var 13 matcher sedan Crystal Palace senast höll nollan. Totalt i år har det blivit sex hållna nollor i Premier League denna säsongen, sämst i ligan tillsammans med Queens Park Rangers.

Palace är dock heta på fasta situationer med 21 gjorda mål, bäst i ligan tillsammans med Arsenal.

Hetaste poängplockande Palacespelaren är Jason Puncheon med fem mål och sju assist, 12 poäng totalt alltså. Dwight Gayle är bäste målskytt med 10 baljor, mer än någon Liverpoolspelare.

Övrigt

Avspark för matchen är kl 18:30 svensk tid. Viasat fotboll samt Viaplay sänder matchen live. Jonathan Moss får äran att döma matchen.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer