Inför: Chelsea-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Chelsea-Liverpool
Med ligatiteln säkrad för Chelsea; kan Liverpool ta tre poäng borta på Stamford Bridge?

Tidigare möten

Förra veckan var det exakt 10 år sedan Liverpool och Chelsea möttes i Champions League semifinal. Första matchen på Stamford Bridge slutade 0-0 men i returen tog det blott några minuter innan Luis Garcia gjorde ett väldigt kontroversiellt mål. Med dagens målkameror hade man med all säkerhet kunnat säga om bollen var inne eller inte men 2005 var en annan tid och efter att Liverpool tilldömdes målet kallade dåvarande Chelsea-managern Luis Mourinho det för ett spökmål.

Efter det möttes lagen i Champions League slutspel i raka raka säsonger från 06/07 till 08/09. För att inte nämna flera matcher i FA- och Ligacupen.

Totalt har dessa lagen spelat 39 matcher mot varandra bara sedan säsongen 04/05. 17 Chelsea segrar, 12 Liverpool segrar, och 10 oavgjorda matcher.

Men sedan Liverpool mer sällan deltagit i Champions League har matcherna snarare handlat om Torres mot sitt förra lag, Mourinho mot sin förra protegé Rodgers, och förra säsongen lyckades Chelsea sänka Liverpools titeldrömmer. Denna gången är insatsen klart lägre men likväl kommer det känns konstigt att ge Chelsea deras "guard of honour" till ära av deras säkrade ligaseger.

Nämnvärt är också att Liverpool vunnit två av sina fyra senaste matcher borta på Stamford Bridge. 

Chelsea

Det finns få saker att säga om Chelsea som inte redan sagts. De säkrade i princip ligatiteln under försäsongen med värvningen av Diego Costa och Cesc Fabregas var nästan en lyxvärvning innan han visade sig högst värdiga att ta över efter Frank Lampard. Diego Costa är trea i skytteligan med 19 mål och Fabregas leder assistligan ganska överlägset med 17 assist, sju fler än Di Maria och Sigurdsson bakom honom.

Nämnvärt också är att den vanligaste framspelare-målskytt kombinationen är också Fabregas till Costa. 

Men det är ändå så att Chelseas bästa spelare är Eden Hazard som också nyligen utsetts till årets spelare av spelarförbundet. Och de har ligans mest målsnåla försvar med bara 27 mål insläppta på 35 matcher.

Mourinho är en fantastisk manager oavsett vad man kan tycka om hans offentliga persona och även om han förstås har mer pengar att spendera än vad gemene man kan drömma om har han använt dem väl. Även om jag fortfarande är förbryllad över Cuadrado-värvningen. 

Deras startelva lär inte vara lika påverkad av skador som den påverkas av deras redan säkrade ligatitel men likväl lär Oscar och Ramires missa på grund av skador och Diego Costa är tveksam till start. Personligen tror jag inte de vilar särskilt många spelare.

Truppen från Premierleague.com: Blackman, Cech, Courtois, Ake, Azpilicueta, Cahill, Christensen, Filipe, Ivanovic, Terry, Zouma, Cuadrado, Fabregas, Hazard, Loftus-Cheek, Matic, Mikel, Oscar, Ramires, Willian, Costa, Drogba, Remy.

Trolig startelva enligt skribenten: Courtois; Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta; Zouma, Matic; Willian, Fabregas, Hazard; Drogba

Liverpool

När jag senast skrev införrapporten inför WBA-matchen föreslog jag optimistiskt att vi skulle kunna gå förbi Man City som låg blott fyra poäng före oss. Nu ligger de istället nio poäng före oss efter att vi spelat två bedrövliga matcher mot West Brom och Hull innan en lite bättre match mot QPR. Men imponerande nog har Man Utd under samma period förlorat tre matcher och plötsligt ligger de bara fyra poäng före oss.

Vi vet senare idag hur deras match mot Crystal Palace slutar men avslutande har de också Arsenal och ett nedflyttningshotat Hull kvar att möta. 

Den viktigaste matchen för våran sista chans till en fjärdeplats kan vara denna matchen borta mot ett Chelsea som redan säkrat sin ligatitel. Mourinho är inte den som gärna gör andra lag tjänster men man vet aldrig hur motiverade hans spelare är och enligt rapporter har Chelsea tagit ett par extra dagars vila efter förra veckans match.

Å andra sidan kommer det framför allt kräva ett Liverpool bättre än det vi sett de senaste månaderna. Framför allt hoppas jag på ett lag som verkar ha en tydligare spelplan och färre förändringar under match, särskilt om det är förändringar som leder till Gerrard som ensam defensiv mittfältare. 

Det är svårt att tänka sig riktigt vad vi kan göra mot Chelsea vad det gäller att utnyttja deras svagheter men potentiellt kan vi ha ett snabbt och svårstoppat anfall när våra spelare hittar varandra vilket Chelsea kan ha en del problem med ifall de inte backar hem. De spelar trots allt på hemmaplan och med titeln i hand vilket kan göra dem mer avslappnade och kanske mindre försiktiga i sitt spel. Något jag hoppas på är att Henderson och Sterling spela i passande positioner för att hitta varandra bättre igen, Henderson till Sterling eller Sterling till Henderson är våra vanligaste framspelare-målskytt scenarion.

Sturridge är som sagt skadad tills nästa säsong och mest av allt säger det att vi nästa säsong behöver en annan anfallare som kan spela ensam utan Sturridge och gärna starta redan från dag ett. Var man nu kan hitta sådana anfallare är en svårare fråga.

Även Sakho lär missa matchen och Balotelli är tveksam till start.

Truppen enligt Premierleague.com: Jones, Mignolet, Johnson, Jose Enrique, Lovren, Manquillo, Moreno, Skrtel, Toure, Allen, Brannagan, Can, Coutinho, Gerrard, Henderson, Lallana, Lucas, Markovic, Balotelli, Borini, Ibe, Lambert, Sterling..

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Can, Skrtel, Lovren, Johnson; Allen, Gerrard, Henderson; Lallana, Sterling, Coutinho

Övrigt

Matchen spelas 17.00 svensk tid på söndag och visas på Viasat Fotboll. 

Domare är Andre Marriner.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer