Mysteriet Rickie Lambert

Bild till nyheten Mysteriet Rickie Lambert
8 matcher från start, 18 inhopp, 3 mål. Totalt 872 minuter fotboll - färre än 10 hela matcher. Fiaskoköp? Eller har Rickie Lambert "misshandlats" av lagledningen? Döm själva...

Drömmen kan snart vara över för Rickie Lambert, 32. Det mesta talar för att han säljs redan i sommar, knappt ett år efter övergången till sitt älskade Liverpool från Southampton.

Oavsett vad som sker lär den förre landslagscentern önska att han hade fått chansen att visa upp sina kvaliteter oftare.

Lambert låg bakom den snygga framspelningen till Philippe Coutinhos 1-0-mål mot QPR i lördags, hans första officiella assist i Premier League denna säsong.

Men statistik visar att han har varit inblandad i fler avgörande moment under säsongen, trots bristen på speltid.

* I augusti nickade Lambert in tröstmålet mot Manchester City, som dock tillföll backen Zabaleta som självmål.

* I ligacupmatchen mot Middlesbrough var det Lamberts skott som till slut öppnade upp för debutanten Jordan Rossiter att bredsida in 1-0.

* När Glen Johnson kastade sig raklång och nickade in segermålet på övertid mot Stoke skedde det efter att Lambert först hade prickat ribban.

Förra säsongen gjorde Rickie Lambert 13 mål på 31 starter och 6 inhopp för Southampton samt 10 assist. Totalt spelade han 2820 minuter fotboll.

Den här säsongen har han bara gjort 3 mål (Ludogorets borta, QPR borta, Villa borta) och betraktas givetvis som ett fiaskoköp av de flesta supporters.

Hur många tar i beaktande att Lambert de facto endast har spelat 872 minuter i Liverpooltröjan, vilket är färre än 10 matcher?

Hur han ska ha lyckats bygga ett momentum för sig själv under dessa omständigheter är en gåta.

Lambert spelade samtliga 90 minuter i 2-1-segern över QPR i lördags för första gången sedan 0-0-matchen mot Sunderland den 6 december.

Han har dessutom bara spelat 55 minuter fotboll sedan han avgjorde borta mot Aston Villa den 18 januari.

Brendan Rodgers var beredd att släppa Lambert till just Villa i januarifönstret, men efter att ha väntat sedan 1982 att få dra på sig Liverpooltröjan så är det lätt att förstå att han ville stanna och fightas om en plats.

Kanske kan han ändå bli en viktig kugge i de tre avslutande ligamatcherna eftersom Liverpool äntligen lyckades vinna i lördags.

I de två tidigare matcherna (WBA och Hull) leddes anfallet av Mario Balotelli och då lyckades laget inte ens producera ett mål, knappt ens en målchans.

Lambert anlände till Anfield efter sommarens VM som engelsk landslagsman och som en synnerligen rutinerad forward som gjort fler än 10 ligamål i 11 säsonger i följd i flera olika klubbar. 4 miljoner pund kändes som en spottstyver.

"Allt snack om att jag lever min dröm utrotades bara några månader efter att jag skrev på. Bara för att jag är Liverpoolsupporter betyder det inte att allt är fint när jag inte får spela. Det är förmodligen ännu värre", sa Lambert i en intervju i december.

Låt oss hoppas att centertanken får ett värdigt slut på säsongen - och på Liverpoolkarriären.