Inför: Swansea City-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Swansea City-Liverpool
Ett Liverpool-lag obesegrat sedan december åker till Swansea för säsongens sista bortamatch ute i Europa

Tidigare möten

Historiskt sett har Liverpool haft väldigt svårt borta mot Swansea. För att historiskt sett skedde de flesta matcherna dessa lagen emellan på 50- och 60-talet innan Bill Shankly gjorde Liverpool till det Liverpool vi känner. Och på den tiden hette Swansea fortfarande Swansea Town.

Men även när lagen möts i modern tid med Liverpool som de tydliga favoriterna har Swansea varit en tuff motståndare. Senast Liverpool vann borta mot Swansea var säsongen 82/83 då de tog revansch efter ha förlorat mot nykomlingarna Swansea säsongen 81/82. Swansea åkte ur den säsongen och sedan dess har Liverpool bara mött Swansea på bortaplan fyra gånger.

89/90 då Swansea lyckades knipa 0-0 i en FA-cup match vilket ledde till ett omspel på Anfield där Liverpool vann övertygande med 8-0.

11/12 då Swansea som nykomlingar med Brendan Rodgers som manager vann med 1-0 på hemmaplan mot ett håglöst Liverpool utan något att spela för.

12/13 0-0 men Liverpool vann 5-0 i hemmamötet

13/14 2-2 efter att Jonjo Shelvey varit inblandad i alla fyra målen. Matchen som kommer hamna på Shelveys gravsten.

När lagen möttes tidigare denna säsongen på Anfield slutade det 4-1 till hemmalaget tack vare mål av Alberto Moreno, två mål av Lallana, Gylfi Sigurdsson, och ett självmål av Jonjo Shelvey. Dessförinnan möttes även lagen i FA-cupen vilket slutade 2-1 efter två sena mål av Balotelli och Lovren.

Swansea City

Det var en period tidigt denna säsongen då Swansea likt West Ham och Southampton var ett tidigt topplag och Gylfi Sigurdsson konkurrerade med Fabregas i toppen av assistligan. Men efter den elfte omgångan har Swansea fallit tillbaka till mitten av tabellen och Sigurdsson har bara gjort stått för en enda assist.

Vilket inte är något att skämmas över då det faktumet att Swansea trots managerbyten, en fortsatt liten budget, och supporter-delägande kan konkurrera i Premier League är enastående. Men samtidigt kan man inte kommer ifrån det att Swanseas säsong i princip är över. De ligger 15 poäng ovanför nedflyttningstrecket och fjärdeplatsen är liknande 13 poäng bort. I värsta fall kan de sluta elva eller i bästa fall kan de sluta åtta.

Det är antagligen något Swansea själv är medvetna om efter att de sålde Wilfried Bony i januari till Manchester City för £jättemycket-miljoner och deras ersättare är Gomis som de köpte redan i somras. Vilket är ett smart och sparsamt drag men även om Gomis stundtals kan vara en förödande spelare är han inte i samma klass som Bony.

Swansea har också åkt ur FA-cupen vilket innebär att allt de fortfarande kan göra är att påverka andras lag tabellsituation. Likt hur de för knappt en månad sedan sänkte Manchester United och deras hopp om att utmana Chelsea och Man City. Sedan slog de Burnley ner under nedflyttningstrecket och för drygt en vecka sedan var de väldigt nära att plocka åtminstone en poäng av Tottenham.

De har också ett lag som passar bra för att störa större lag. Försvaret ser fortfarande starkt ut med Ashley Williams som Rodgers tycker mycket om och hans partner Federico Fernandez är argentinsk landslagsman och är nog inte att leka med efter att Coutinho fick honom utvisad tidigare denna säsongen. Deras ytterbackar är inte några brassar direkt men Angel Rangel är rutinerad och stabil bakåt och Neil Taylor är även han en ytterback som gör sitt jobb. Värt att nämna är kanske att Neil Taylor är en av få indisk-brittiska spelare i Premier League särskilt sällsynt sedan Michael Chopra flytt landet efter spelskandaler.

Deras mittfält har varit starkt sedan de gick upp och i dess nuvarande form är det fantastiskt och något underskattat. De har Ki Sung Yeung som de försökte göra sig av med ett tag men sedan dess har han varit otrolig och leder lagets interna skytteliga(exkl. Bony) med sex ligamål. Bredvid honom har man på senare tid spelat Jack Cork värvad från Southampton. Likaså är han en underskattad härlig spelare och han har förpassat den nu till åren gångna Leon Britton till bänken.

Deras defensiva jobb tillåter Jonjo Shelvey att fokusera mer på offensiven och våldsamma långskott. Även Tottenhams passningskicklige Tom Carroll har spelat en del på Swanseas innermittfält. Om inte Shelvey spelar beror det antagligen på att Sigurdsson återtagit sin centrala nummer 10-position där han hör hemma men Sigurdsson kan även spela från kanten och efter förra säsongens möte kan nog ingen tänkas bänka Shelvey.

De små luriga Routledge och Nathan Dyer finns som mer rena ytteralternativ men även speedstern Jefferson Montero som har ett par assist men som inte riktigt slagit sig in i startelvan.

Gomis lär nästan utan tvekan starta på topp men även Nelson Oliveira är ett alternativ även om han inte är någon Pauleta eller Nuno Gomes. Skulle Gomis missa matchen skulle det isåfall bero på skadeproblem men man tror i detta nu att han kommer kunna spela matchen.

Annars är det nästan helt skadefri, bara Kyle Bartley på skadelistan.

Trolig elva enligt skribenten: Fabianski; Rangel, Fernandez, Williams, Taylor; Ki, Cork; Routledge, Shelvey, Sigurdsson; Gomis

Liverpool

Det finns inte så mycket att säga om Liverpool förutom att det råkar vara vårt favoritlag och de är obesegrade detta året trots att vi redan är i mars. Och vi har gott om skador just nu, Coutinho och Henderson gör mål som om de får bonus desto snyggare de är.

Uttåget ur Europa League var en besvikelse men förhoppningsvis något att lära oss av och Besiktas var väldigt imponerande på hemmaplan. Det känns lite som att Rodgers gung-ho dunderoffensiv inte är fullt kalibrerad för Europaspel men med tid lär försvaret bli bättre, laget mer rutinerat, och då kan vi åtminstone åka ut i tidigt i CL-slutspelet istället likt Arsenal.

Swansea är också en av våra mindre viktiga matcher i mars då vi efter denna matchen spelar mot båda Manchester United och Arsenal och omspelet i FA-cupen mot Blackburn. Men jag är hedrad ändå att få skriva om denna matchen istället.

Det stora frågetecknet inför denna matchen är huruvida Skrtel kommer till spel efter hans hjärnskakning tidigt i Blackburn-matchen. Det som talar för att han spelar är att hjärnskakningar visserligen är allvarliga men tenderar att vara ett större problem i framtiden och rimligen ska Skrtel kunna spela till helgen, dessutom är väl inte Skrtel den mest cerebrala spelaren på gott och ont.

Det tar oss också vidare till Sakho som lidit av skadeproblem och att han är matchotränad ledde till att Toure hoppade in istället för honom mot Blackburn. Är Sakho spelklar till helgen skulle vi åtminstone kunna ha en ordinarie mittback i backlinjen oavsett Skrtels situation. Mardrömmen vore att faktiskt behöva starta en PL-match med den backlinjen vi spelade med mot Blackburn där Johnson spelar på en positition som inte passar honom, Lovren är Lovren, och bara Toure känns stabil. Det är dock möjligt att Can återigen kommer kliva ner i backlinjen då Joe Allen potentiellt kan återvända från skada.

Det skulle inte glädja en del som verkligen varit tydliga med att Can ska spela på mittfältet. Även när han verkligen behövdes i försvaret ville vissa se honom på mittfältet till varje pris. Samtidigt det mycket väl kan vara samma personer som inte litar på Skrtel, Sakho, eller Lovren.

Jag känner dock att Can i nuläget är mer än bara en nödlösning som mittback. Han är en nödvändighet ifall vi ska spela en trebackslinje med sitt bolldriv och viktiga roll i uppspelsfasen. När vi pressar på likt mot Blackburn kan vi inte ha tre mittbackar som bara sitter kvar därbak utan då behövs en Can som blir en extra mittfältare i anfallsfasen. Vilket bland annat ger mer frihet till andra mittfältare att ta sig in i boxen.

Det finns också en möjlighet att Gerrard är tillbaka till denna matchen vilket ger Rodgers lyxproblem men skulle han vara matchklar lär nog Gerrard ändå inte vara mer redo för mer än ett inhopp. Joe Allen är rimligare mer spelklar och så som han spelat som defensiv mittfältare behövs han.

Offensivt blir det intressant hur pigga de är. Det känns som att Sterling, Lallana, och Coutinho spelat oavbrutet ett bra tag nu och särskilt Sterling och Lallana har spelat wingbacks vilket är ännu mer påfrestande men de har alla spelat så bra att det kan inte kännas rätt att vila dem. Det fina med en måndagsmatch är dock mer vila ändå. Tycker dock inte att Sterling ska spela vänster wingback på Morenos bekostnad när isåfall högerkanten bemannas av Markovic som tappat den kortlivade formtoppen han hade.

Rimligen startar Sturridge på topp och då han varit bra mot Swansea tidigare kan förhoppningsvis en bra match här leda till god form mot Man Utd och Arsenal.

Lucas, Enrique, Flanagan, Brad Jones, och Ibe fortsatt skadade.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Can, Skrtel, Sakho; Sterling, Henderson, Allen, Moreno; Lallana, Coutinho; Sturridge

Övrigt

Matchen börja 21.00 svensk tid och sänds på Viasat Fotboll. Kan också ses på viaplay förstås.

Domare är Roger East. Hans assisterande domare är inte Peter North och Karin Söder med Kanye West som fjärdedomare.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer