Inför: Everton-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Everton-Liverpool
Merseyside-derby nummer 224 utspelar sig på Goodison Park i morgon. Liverpool reser ett stenkast över Stanley Park för att försöka knipa en viktig trepoängare i jakten på Europa-platserna. Steven Gerrard gör sin sista derbymatch innan flytten till USA.

Fem senaste på Goodison Park i Premier League:
Everton-Liverpool 0-2, 29 november 2009
Everton-Liverpool 2-0, 17 oktober 2010
Everton-Liverpool 0-2, 1 oktober 2011
Everton-Liverpool 2-2, 28 oktober 2012
Everton-Liverpool 3-3, 23 november 2013

Everton

Roberto Martinezs mannar har slagit tillbaka efter tre raka förluster under julperioden och är nu obesegrade i fem matcher (exkluderat straffläggningen mot West Ham i FA-cupen) inom alla turneringar - fyra av matcherna har slutat oavgjort.

Everton kommer med en 1-0-seger mot Crystal Palace i bagaget där de även höll sin femte nolla för säsongen.

Martinez hoppas att James McCarthy ska vara redo för spel efter en lång skadefrånvaro. Blåklädda Everton hoppas också på att Aaron Lennon kan debutera efter flytten från Tottenham på lån i slutet av januarifönstret.

Däremot får Everton klara sig utan Tim Howard, Leon Osman, Steven Pienaar och Tony Hibbert.

''Självklart var förra derbymatchen fullkomligt fenomenal med många mål och två lag med ett offensivt tänk'', sa Roberto Martinez inför lördagens match.

''Jag förväntar mig mer eller mindre detsamma - två lag som går in i denna omgången i bra form. Liverpool har funnit sitt nya spelsätt och har en bra period i ryggen. Vi har en snarlik situation med nytt självförtroende från helgens vinst.''

Trolig startelva enligt skribenten: Joel, Coleman, Stones, Jagielka, Baines, Besic, Barry, McGeady, Naismith, Mirallas, Lukaku.

Truppen enligt Premier League: Howard, Joel, Stanek, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Atsu, Barkley, Barry, Besic, Gibson, Lennon, McCarthy, McGeady, Kone, Long, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Liverpool

Brendan Rodgers står inför ett beslut att slänga in Daniel Sturridge i hetluften från start. Anfallaren har avslöjat att han är redo för sin första startmatch sedan i slutet av augusti. Managern har också frågetecken kring Lazar Markovic, Adam Lallana och Lucas.

Steven Gerrard förväntas knipa en plats i laguppställningen och gör därmed sin sista derbymatch innan flytten till USA. Gerrards nionde match för Liverpool var just ett Merseyside-derby - då spelade han högerback - och nu kommer match nummer 701 vara ännu en lokaluppgörelse. Lagkaptenen har spelat 31 matcher mot ''The Blues'' och gjort 10 mål samr dragit på sig två röda kort.

''Derbymatcherna är otroligt häftiga att vara involverade i både som tränare och för spelarna. Vi förbereder oss väldigt bra inför samtliga matcher och det är inget annorlunda den här gången'', sa Brendan Rodgers på presskonferensen.

''Vi är inne i en bra period och jag är nöjd över hur det går för tillfället, särskilt med tanke på hur vi startade den första delen av säsongen. Formen betyder ingenting i dessa matcher och det innehåller alltid olika typer av känslor. Vi har en stor tro på att vi kan vinna matchen.''

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet, Sakho, Can, Skrtel, Markovic, Lucas, Gerrard, Henderson, Sterling, Sturridge, Coutinho.

Truppen enligt Premier League: Mignolet, Ward, Johnson, Jose Enrique, Lovren, Manquillo, Moreno, Sakho, Skrtel, Allen, Can, Coutinho, Gerrard, Henderson, Lallana, Lucas, Markovic, Balotelli, Borini, Ibe, Lambert, Sterling, Sturridge.

Statistik

Denna matchen har fler röda kort än någon annan i Premier League-historien (20 stycken) - men det har inte blivit någon utvisning på de sex senaste mötena.

Liverpool har bara förlorat en av de 16 senaste Merseyside-derbyna i ligaspelet (8 vinster, 7 kryss och 1 förlust).

Lördagens match kommer att vara Brendan Rodgers 100:e ligamatch vid rodret som Liverpool-tränare. Han har vunnit 53, kryssat 24 och förlorat 23 av matcherna. Rodgers har en vinstprocent på 54 jämfört med Rafael Benitezs 55%.

Bara mot Newcastle (6 stycken) har Daniel Sturridge gjort fler mål i Premier League än mot Everton (5 stycken).

Everton har bara vunnit en av de sju senaste Premier League-matcherna på hemmaplan mot Liverpool (1 vinst, 2 kryss och 4 förluster).

Liverpools enda förlust på de 16 senaste ligamötena kom på Goodison Park i oktober 2010 (8 vinster, 7 kryss och 1 förlust).

''The Toffees'' har bara vunnit en av de fem senaste hemmamatcher i ligan.

Inget Premier League-lag har gjort fler mål under de fem första minuterna än Evertons fyra stycken den här säsongen.

Premier League-matcherna på Goodison Park har producerat i snitt tre mål i år.

Liverpool är obesegrade i sju ligamatcher och har vunnit fem av de sex senaste. ''The Reds'' har vunnit fyra av de fem senaste bortamatcherna och hållit nollan i de tre sista.

Liverpool hade tagit åtta poäng fler vid denna tidpunkt i fjol med 46 poäng efter 23 matcher.

Liverpool har vunnit åtta av de 12 Premier League-matcherna som Lucas har startat (67%) och bara tre av de elva när han inte varit involverad (27%).

Steven Gerrard är den ledande målgöraren i PL med sina nio mål i derbyt, men bara två av målen har kommit på Goodison, 2001 och 2005.

Övrigt

Matchen direktsänds på Viasat Fotboll och genom Viaplay-tjänsten med avspark klockan 18:30. Kommentatorer är Anders Bjuhr och Glenn Strömberg. Morgondagens domare heter Anthony Taylor som assisteras av Gary Beswick och Darren Cann. Michael Oliver är fjärdedomare.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer