Bolton - Liverpool 1-2

Bild till nyheten Bolton - Liverpool 1-2
Det blev ett minst sagt dramatiskt omspel i FA-cupens fjärde omgång där Liverpool till slut tog sig vidare tack vare varsitt mål av Sterling och Coutinho. 37-årige Eidur Gudjohnsen gjorde Boltons mål på straff.

Liverpool kom till Macron Stadium med ett relativt ordinarie lag. Steven Gerrard och Joe Allen spelade på centralt mittfält istället för ordinarie firma Lucas och Henderson men i övrigt såg laget ut som vanligt, Lucas ska dessutom ha haft en lättare skada. Bolton var ganska hårt skadedrabbat och valde därför att ställa upp med mittbacken Matt Mills som anfallare tillsammans med rutinerade Gudjohnsen.

Matchbilden var ganska väntad med ett Liverpool som förde matchen och hade klart mest boll. The Trotters satsade på en betydligt enklare, klassisk brittisk taktik med långa bollar på Mills och Gudjohnsen. The reds har klart fler chanser i första halvlek och borde nog fått in ett ledningsmål på någon av sina chanser. Bäst och flest chanser har Sterling som med sin snabbhet och irrationalitet gör livet svårt för Boltons lite långsamma backlinje. Gerrard och Sterling har båda varsitt bra skottläge men avsluten är lite tama och Lonergan kan rädda båda lägena. Efter en bra start av Liverpool har Bolton några halvchanser, nästan alla på fasta situationer eller inlägg. Farligast blir det när Wheater vinner en luftduell nära målet men avslutet kommer rakt på Mignolet som limmar bollen. Halvlekens chans går till Sterling som snyggt framspelad av Lallana står med bollen rättvänd i straffområdet några sekunder innan han skruvar bollen i utsidan på kryssribban. 0-0 i halvtid.

I andra halvlek börjar Bolton bra och pressar ner Liverpool med ett fysiskt spel. Liverpool kommer dock ganska snabbt tillbaka starkt och luriga knattarna Coutinho och Sterling orsakar ofta problem för Boltonförsvaret med snabba vändningar. Lite som en blixt från klar himmel får sedan Bolton en farlig kontring. En andraboll dimper ner på 19-årige talangen Clough som möjligen blir stämplad av Skrtel i straffområdet. Åtminstone tycker domaren det och pekar på straffpunkten. Eidur Gudjohnsen sätter straffen bakom Mignolet. Fem minuter senare drar mittfältaren Danns på sig sitt andra gula kort efter en stygg kapning på Joe Allen. Även första gula kortet var efter en tackling på Allen och Danns får nu helt korrekt syna det runda (!) röda kortet. Lazar Markovic tvingas här utgå efter en smäll. In med Borini istället och fyra minuter senare är det även dags för Daniel Sturridge att äntra planen.

Nästa farliga chans i matchen får Bolton på ännu en kontring. Emre Can ställs ensam mot både Mills och Gudjohnsen i en nickduell men islänningen nickar från nära håll rakt på Mignolet. 2-0 där och det hade varit riktigt tungt för Liverpool att reda upp detta. Emre Can har nu tagit en position där han verkar vara både mittfältare och mittback samtidigt. Tysken är mycket bra i detta skedet av matchen och är inblandad i det mesta både framåt och bakåt. Både Can och Henderson träffar virket i bra lägen och det kändes verkligen som en "sådan dag" för Liverpool. Bollen vill helt enkelt inte in. Pressen på slutet är otroligt intensiv, periodvis var nästan samtliga utom Mignolet inne i Boltons straffområde.

I 85 matchminuten kommer så det förlösande 1-1 målet när utmärkte Can med en lobbpass hittar en djupledslöpande Sterling som på volley sätter kvitteringen mellan Lonergans ben. Bolton orkar knappt stå emot längre och slår bara ifrån sig. Liverpool å andra sidan har hittat nya krafter och trycker på med oförminskad styrka. 2-1 kommer i 92 minuten när Coutinho med en märklig bollträff skjutlobbar in bollen via ribban. Fjärde träffen i virket för Liverpool men denna gången gick bollen ribba in istället för ut som i tidigare fall. Sista minuterna kontroller sedan Liverpool händelserna ganska enkelt. Bästa chansen får Fabio Borini som snyggt framklackad av Sturridge skjuter ett bra skott ur dålig vinkel som Lonergan räddar.

Det var nära att detta blev en frustrerande match med Liverpoolögon där laget tryckte på och tryckte på men aldrig fick in bollen. Både Coutinho och Sterling är återigen riktigt bra och gör varsitt mål. Ändå känns det som att det går att få ut ännu mer av dessa två. Speciellt Sterling som skapar massor av lägen för sig själv men sen är lite för tunn i avslutningslägena. När Sturridge kom in kändes det som att han kunde vara frälsaren men anfallaren såg lite matchotränad ut och hade några dåliga bolltoucher. Matchens lirare skulle jag ändå ge till Emre Can. Tysken visar verkligen prov på sin mångsidighet när han först är riktigt bra som mittback och sedan tar tag i taktpinnen som kreativ kraft i matchens mest kritiska skede. Framspelningen till Sterling är en delikatess och hans avslut som går via Lonergans fingrar i ribban förtjänade ett bättre öde.