Inför AFC Wimbledon - Liverpool

Bild till nyheten Inför AFC Wimbledon - Liverpool
Ikväll kl 20:55 svensk tid är det dags för Liverpool att stiga in i turneringen som brukar kallas världens äldsta: FA-cupen. Det är tredje rundan som gäller och på andra sidan står AFC Wimbledon.

Tidigare möten:

Liverpool och AFC Wimbledon har aldrig tidigare mötts i liga eller cupsammanhang, åtminstone inte om man med AFC Wimbledon menar det lag som grundades 2002. Då valde ägaren att flytta Wimbledon FC till Milton Keynes (som ligger ungefär 10 mil från Wimbledon) och döpa om laget till Milton Keynes (MK) Dons. Fansen protesterade och ville inte åka 10 mil för att gå på en hemmamatch utan valde då att istället starta sin egen klubb, AFC Wimbledon. Själva menar de att MK Dons inte har rätt till Wimbledon FCs historia men officiellt är AFC Wimbledon en helt fristående klubb från det gamla laget Wimbledon FC. 

Liverpool och Wimbledon FC har mötts många gånger, bland annat i en klassisk FA-cupfinal 1988 då Liverpool sensationellt nog förlorade med det tufft spelandes Wimbledon med 1-0, bland annat efter att John Aldridge missade straff. 

Liverpool
Brad Jones är troligen inte tillgänglig till kvällens match efter att ha råkat ut för en muskelbristning i början av matchen mot Burnley på annandagen. Därmed är Simon Mignolet troligen ganska ohotad som förstamålvakt.

I backlinjen saknas både Glen Johnson och Jon Flanagan fortsatt. Johnson väntas tillbaka om två veckor medan Flanagan fortfarande har problem med sitt knä och det är oklart när han kommer tillbaka. Även Daniel Strurridge missar matchen och väntas vara tillbaka i slutet av januari. Joe Allen har även han missat några matcher med ett krånglande knä och det är oklart om han är frisk till kvällens match. Mario Balotelli testas sent med samma sträckning som höll honom borta från matchen mot Leicester.

Martin Skrtel är tillbaka i backlinjen efter avstängning, och Kolo Toure har ännu inte lämnat för Afrikanska mästerskapet. 

Eftersom det nu efter nyår behövs 10 varningar för att bli avstängd en match riskerar ingen av Liverpools spelare avstängning. Till och med 31 december räckte det alltså att dra på sig 5 varningar för att bli avstängd. 

FA-cupen har fortfarande hög status bland supportrar i England vilket gör att tränare ofta ställer upp med väldigt starka uppställningar även mot lite mindre meriterat motstånd. Det är däremot troligt att några marginalspelare kan få chansen från start. 

Diverse källor på sociala medier menar att Gerrard och Lambert kommer starta matchen. Det är också möjligt att de båda ungdomarna Ojo och Rossiter får chansen på bänken.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet, Sakho, Skrtel, Lovren, Manquillo, Markovic, Henderson, Gerrard, Borini, Coutinho, Lambert.


AFC Wimbledon

Sedan grundandet 2002 har laget haft en raketstart med 5 uppflyttningar de första nio säsongerna. Laget har nu legat i League 2 sedan år 2011 där utvecklingen stagnerat något.

AFC Wimbledon har tagit sig vidare till tredje omgången av FA-cupen efter att i första omgången spelat 1-1 borta mot York och sedan vunnit med 3-1 hemma. I andra omgången avfärdades Wycombe med 1-0 på bortaplan. 

Laget har de senaste fem matcherna i ligan 3 segrar, en oavgjord och en förlust och ligger på 12:e plats i League 2. Senaste matchen var så sent som för två dagar sen då det blev 0-0 mot Cambridge.

Wimbledonlagets klart mest kända spelare är anfallaren Adebayo Akinfewa som brukar kallar världens starkaste fotbollsspelare. "The Beast" är Liverpoolsupporter sen barnsben och har inför matchen sagt att han är väldigt exalterad över att få möta Steven Gerrard. Akinfewa är dock inte bästa målskytt i ligan men har också dragits med en benskada de senaste veckorna. Matt Tubbs är bästa målskytt med 12 mål på 24 matcher och kanske behöver Liverpool se upp mer med honom.

Skademässigt är försvararna Jack Smith and Andy Frampton definitivt borta medan både vice-kaptenen Barry Fuller och mittfältsdynamon Sammy Moore är tveksamma till spel.

För Wimbledonlaget är detta troligen säsongens viktigaste match hittils. De lär alltså ställa upp med absolut bästa laguppställning. 

Trolig startelva enligt skribenten: Shea, Fuller, Goodman, Barrett, Kennedy; Francombe, Bulman, Moore, Rigg, Tubbs, Akinfenwa




Övrigt


Matchen direktsänds på Viasat Fotboll och genom Viaplay-tjänsten med avspark klockan 20:55. Matchen spelas på Kingsmedow och domare i matchen är Jon Moss.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer