Gästkrönika: Kan Daniel Sturridge axla manteln?

Bild till nyheten Gästkrönika: Kan Daniel Sturridge axla manteln?
Daniel Sturridge kommer att tjäna ca 150 000 pund i veckan plus bonusar om individuella mål uppfylls. Det gör honom till den näst bäst betalda spelaren i klubben efter Steven Gerrard. Om inte Sturridge kände pressen innan det här kontraktet blev klart, så lär han göra det nu, skriver gästkrönikören Jonas Hillström.

Något vi supportrar i Liverpool har blivit bortskämda med genom åren är strikers. Vi har så länge jag kan minnas alltid haft ett väldigt eftertraktat namn längst upp på plan som tillhört det allra högsta toppskiktet av strikers i Europa. 

De har gjort sina bästa år i Liverpooltröjan och vi fans har sjungit ramsor om dem som än idag hörs då och då. Lag som inte haft förmågan att ta in spelare innan de blivit riktigt etablerade och sedan göra dem till toppstrikers har istället valt att köpa våra. Real Madrid köpte Owen, Chelsea köpte Torres och nu senast köpte Barcelona Suarez. Det är inget nytt för oss fans att bli av med vår största stjärna, trots allt. För vi har ju också vant oss vid att det kommer en ny.

Kan bara finnas en fixstjärna i ett lag

Jag hävdar, med min något begränsade fotbollskunskap, att det bara kan finnas en fixstjärna i ett fotbollslag. Det finns tydliga exempel på det i de största klubbarna i Europa tycker jag. Även fast spelare som Bale, Neymar, Dzeko och Cavani är riktiga världsklasspelare så är dem ändå inte fixstjärnan i deras lag. Den som tränaren bygger sitt spel kring, den som kliver fram när ingen annan gör det och den som, allt som oftast, gör flest mål. 

Det finns säkert flera exempel som hävdar motsatsen men det får någon annan skriva om. Min slutsats med detta är att om fixstjärnan blir hotad, eller om det finns en otydlighet om vem som är fixstjärnan i laget, så faller konceptet och fördelen med att ha en fixstjärna överhuvudtaget. Då klarar man sig säkert bättre med 11 ungefär lika bra, och lika mycket fixstjärnor, som spelar i laget. Även fast det i en grupp är helt omöjligt så tror jag att ni förstår vad jag menar. Titta bara på vem som slår straffarna eller frisparkarna i respektive lag som spelarna ovan representerar så förklarar nog det saken.

I Liverpool är det för tillfället inte helt tydligt vem som ska vara fixstjärnan i laget. Förra säsongen hade vi ett anfallspar som var bäst i Europa, hävdar jag. Suarez och Sturridge, eller SAS som de kallades, är förmodligen det mest produktiva anfall någonsin i Premier Leagues historia. De är enligt statistiken bara efter Andy Cole och Peter Beardsley som spelade för Newcastle 93/94. Jag hävdar ändå att SAS är det mest produktiva anfall någonsin i den engelska fotbollen hittills eftersom varken Suarez eller Sturridge slog straffarna. Oavsett detta så var det nog ingen som tvekade på vem som var fixstjärnan i Liverpool. Inte ens Daniel Sturridge tvekade på det. 

Idag är det nog inga tveksamheter för Daniel Sturridge om att han är den tydliga fixstjärnan i Liverpool, och att det är han som ska göra det oväntade och spännande som får oss fans att skrika halsen av oss. Däremot är det kanske inte lika tydligt för oss alla. Åtminstone är vi nog några som tvekar. Jag tror t ex att Mario Balotelli tvekar.

Rodgers ska ha kritik för försvarsspelet

Jag har läst och hört massvis av kommentarer om att Rodgers inte hanterat förlusten av Luis Suarez på ett bra sätt. Att han borde ha köpt in 2-3 riktigt etablerade spelare istället för de 8-9 talanger eller bättre bänknötarspelarna som tagits in. Det har jämförts med Tottenham ett antal gånger och jag har själv kritiserat hur vi lyckats göra exakt samma sak som dem när det uppenbarligen inte fungerar. 

Självklart ska Rodgers ha kritik för hur Liverpool spelar försvarsspel just nu. Det är han som är ytterst ansvarig för både värvningar och fotbollsstrategi och det är inget snack om saken att han har en hel del att fundera kring när det gäller försvarsspel. Däremot tycker jag inte att Rodgers ska anklagas för alla värvningar som gjorts, och inte heller för hur vi hanterat förlusten av Suarez. Det är trots allt ägarna som sätter strategin kring hur vi värvar och med vilka pengar vi värvar. Brendan Rodgers får helt enkelt anpassa sig därefter. 

Med detta sagt så vet jag att vi försökt värva spelare som t ex Diego Costa tidigare men att vi inte velat betala den lön som spelare av den kalibern kräver. Hade ni t ex sett oss betala 300 000 pund i veckan till en lånad spelare från Monaco?

Jag tror att vi kommer att se fler värvningar som inte faller ut enligt förväntningar och väldigt få där vi får in etablerade storstjärnor. Visst kan vi hylla José Mourinho som värvat Diego Costa och Cesc Fabergas. Men i ärlighetens namn hur svårt var det? Visst kan vi anklaga Rodgers för att inte ha fingertoppskänsla med värvningar som Markovic och Lovren. Men i ärlighetens namn hur lätt var det? 

För att göra klassvärvningar så måste först och främst förutsättningarna finnas där. Jämför vi Rodgers och Mourinhos förutsättningar är de väldigt olika. Inte för att inte pengarna har funnits inför sommarens transferfönster, utan för att ägarna har en annan lönepolicy. Det enda vi egentligen kan bedöma är hur ledarskapet verkar vara och hur resultaten sett ut. 

Med tanke på att vi var tvungna att sälja vår bästa spelare och bygga om så kan man ha förståelse för att det inte ser lika bra ut den här säsongen som förra. Att det tar tid innan Rodgers återigen implementerat sin filosofi i laget. Men det kommer han att göra, det har vi ju redan sett prov på tidigare.

Sturridge är vårt stora hopp

Låt oss slutligen fokusera på Daniel Sturridge. Han är faktiskt den största skillnaden mellan oss och Tottenham om vi nu jämför med dem. Självklart finns det större skillnader mellan oss som klubbar, men om vi tar spektaklet kring värvningar och förlusten av en världsstjärna. Till skillnad från Tottenham har vi fortfarande kvar den näst bäste målgöraren i Premier League förra säsongen. Den som har ett målsnitt per match som går att jämföra med legender som Ian Rush och Robbie Fowler och som fortfarande säger att vi har mer att vänta av honom. Det ger oss åtminstone hopp om att det finns mer att hämta där framme i år. 

Nu är det upp till Brendan Rodgers att visa, inte bara Sturridge och Balotelli, utan för alla vem som är fixstjärnan i Liverpool. Vem som ska bära vårt lag och göra de avgörande målen. Låt oss bara hoppas att Sturridge klarar av att axla den manteln.

YNWA

Jonas Hillström

Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer