Inför: West Ham - Liverpool

Bild till nyheten Inför: West Ham - Liverpool
Efter en sendramatisk seger hemma mot de Bulgariska mästarna Ludogorets är West Ham på bortaplan en tuff återkomst till ligalunken

Hur tabellen ser ut redan i september är i stort sett nonsens men West Ham har onekligen inte haft någon stark inledning med bara en vinst på fyra möjliga matcher och respass i Ligacupen mot Sheffield United.

Dock ligger man bara två poäng bakom Liverpool efter den tunga 0-1 förlusten hemma på Anfield mot Aston Villa

Tidigare Möten

Förra säsongens möten lagen emellan slutade båda med Liverpool vinst. Vilket stämmer bra överens med hur Liverpool vunnit sju av de tio senaste mötena lagen emellan och bara förlorat en gång. Anmärkningsvärt att man faktiskt varit bättre borta mot West Ham än hemma de senaste fem säsongerna.

Hemma på Anfield vanns det med 4-1 efter två Suarez-mål och 2-1 blev det på bortaplan efter att Gerrard förvaltat två straffar. Den enda målskytten i båda matcherna var försvararen Guy Demel, som gjorde både 1-1 till West Ham och 1-0 till Liverpool i respektive match.

Det mest minnesvärda från Demels mål i rätt bur var dock att han tilläts peta in den efter att Andy Carroll gått väldigt hårt åt Mignolet i en höjdduell.

West Ham United

West Ham är en klubb med en rik historia. Man har vunnit FA Cupen tre gånger(-64, -75, -80), Cupvinnarcupen(-65), och allra minst Intertoto Cupen(-99) men är en av de största engelska klubbarna som aldrig vunnit ligatiteln i högsta divisionen. 

Som de själva tycker om att påminna om hade man dock tre tongivande spelare med i Englands Världsmästare -66: Geoff Hurst som avgjorde VM-finalen med ett hattrick, Martin Peters också gjorde mål i finalen, och landslagets lagkapten Bobby Moore vars krulliga frisyr var vice-kapten.

Vilket står i stark kontrast till dagens West Ham som ägs av mjukporr-miljonärerna Gold & Sullivan och har buffliga Big Sam Allardyce som manager.

Allardyce är känd för att förespråka en mer defensiv, risk-minimerande fotboll där alla fasta situationer eller långbollar tas vara på. Nästan lika känd är han för att han sägs värva spelare från särskilda agenter(däribland sonen Craig Allardyce) eller åtminstone uppmuntra dem att byta agent för att själv tjäna pengar på sina spelare. 

Men trots att få betvivlar hans hederlighet går det inte att betvivla att han är en framgångsrik manager som med ganska begränsade lag flera gånger placerat sig nära eller på övre halvan av tabellen. 

Dock går det heller inte att förneka att han är ifrågasatt hos West Ham vars supportrar och ägare närmast tvingat Big Sam att försöka spela mer offensivt, särskilt på hemmaplan. Vilket skulle kunna gynna Liverpool som är klart bättre mot lag som också vill föra spelet och Hammers backlinje är inte den mest stabila eller den snabbaste. Värt också att minnas hur West Ham var det spelförande och argumenterbart det bättre laget hemma mot Tottenham i ligapremiären.

Man saknar evigt struliga Andy Carroll vilket dock öppnat för anfallsförvärven Enner Valencia och Diafra Sakho som båda gjorde mål förra helgen mot Hull. I en match där man dessutom spelade utan ortodoxa yttrar för att kunna inkludera Mauro Zarate i en Trequartista("nr 10")roll och tre centrala mittfältare bakom honom för att täta upp mittfältet. En taktik vi nästan kan räkna med då både Aston Villa och Ludogorets visat att den bästa defensiva taktiken mot oss är att tvinga ut alla anfall till kanterna.

Förutom Andy Carroll är också Kevin Nolan och Joey O'Brien skadade samt Matt Jarvis är osäker till start.

Trolig startelva enligt skribenten: Adrian; Demel, Tomkins, Reid, Cresswell; Kouyate, Noble, Downing, Song; Sakho, Valencia

Liverpool

Inledningen på säsongen har inte varit perfekt. Rimlig förlust mot Man City och starka segrar mot Southampton och Tottenham har blandats med bottennapp mot Aston Villa och Ludogorets.

Vad som varit uppenbart i de två senaste matcherna är att Sturridge och Sterling är svåra att ersätta, särskilt när deras ersättare är oförberedda nyförvärv. Balotelli spelade dock upp sig mot Ludogorets och hans mål var inte helt oförtjänt. Likaså var Lallana bättre och i bättre form hade han gjort ett mål även om han inte visade sin klass som presspelare eller framspelare. 

Bra har dock våra spanska ytterbacks-förvärv varit. Moreno har gett oss en extra dimension i offensiven och Mangquillo är stabilare defensivt än Glen Johnson någonsin kan drömma om när han står och dagdrömmer i positionspelet. Äv en om en Johnson i god form är svårstoppad offensivt.

Något anmärkningsvärt är också att vi i de två senaste miserabla matcherna också saknat Joe Allen och Emre Can som antagligen hade ersatt honom vilket lagt mer defensivt ansvar på vår nya rättmätiga vice-kapten Henderson. Vilket är synd inte för att han försummat försvarsarbetet utan för att laget saknat hans djupledslöpningar och rörlighet offensivt. Vilket också är anledningen till att Lucas kom in senast och Henderson därefter nästan gjorde mål efter en löpning in i straffområdet. Möjligt är det därför att Lucas startar denna match då vi dessutom kan behöva mer fysik på mittfältet.

Allen och Can är som sagt skadade. Likaså Johnson och i största sannolikhet även Sturridge. Värsta beskedet är dock Flanagan som återhämtar sig efter ännu en knäoperation och blir borta i flera månader. Markovic tillbaka efter sin avstängning i Europaspelet. Dock återvänder Skrtel och kan gå rakt in i den oroliga backlinjen

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Manquillo, Lovren, Skrtel, Moreno; Gerrard, Lucas, Henderson, Coutinho; Sterling, Balotelli

Övrigt

Matchen startar 18.30 och kan ses på Viasat Fotboll, Viaplay, eller på något O'Learys ute i landet om ni olikt undertecknad inte måste vara på ett 50-årskalas då.

Domare är den oprövade Craig Pawson men fjärde domare är Phil Dowd vilket nog är värre.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer