Rapport: Detta är Markovic

Bild till nyheten Rapport: Detta är Markovic
Benfica-mittfältaren Lazar Markovic kommer slutföra sin övergång till Liverpool inom de kommande 24 timmarna. Men vem är egentligen Markovic? Hur stor potential har serben? Styrkor och svagheter?

Tom Kundert är en journalist som följer den portugisiska ligan på nära håll. Kundert har följt Markovic under en längre period och publicerade denna rapporten efter 20-åringens gångna debutsäsong i Benfica.

Historian på 60 sekunder
Enligt många en storstjärna i väntan, Lazar Markovic skrev på för Benfica förra sommaren efter att ha lämnat Partizan Belgrad. Och han har levt upp till förväntan.

Markovic gav mersmak under försäsongen med några fantastiska prestationer, och påbörjade målskyttet redan i Benficas andra match för säsongen, och fortsatte att på ett elegant sätt presentera sig själv med ett fantastiskt mål i Lissabonderbyt mot Sporting en vecka senare. Det minnesvärda målet i en av de största matcherna inom den portugisiska fotbollen var en höjdpunkt på vad serben kan leverera - och allt talar för att han kommer bli en storspelare.

Han är alltid nere och tar emot bollen djupt, på vilken kant som helst eller i mitten av planen och är en mardröm att försvara sig emot. Springer i full fart, mot ena hållet och tillbaka åt andra, försöker alltid hitta ett läckert uppspel eller en snabb kombination för att försöka bryta sig igenom på egen hand.


Därför måste du känna till honom

Markovic fick lite av en drömstart men därefter gick formen neråt. Flera experter och Benfica-supportrar ifrågasatte tränare Jorge Jesus' uthållighet med att starta med Lazar efter ett par mindre bra insatser. ''Markovic är en fotbollsrebel och folk måste ha tålamod med en spelare som honom'', svarade Jesus.

Och han hade rätt. Sedan årsskiftet har serben varit allt mer konsekvent och seglade upp till att bli en av de största snackisarna på Estádio da Luz. En sådan fantastisk spelare att se på skulle alltid bli en publikfavorit under förutsättning att det fanns en slutprodukt. Sju mål och flertalet framspelningar på 39 matcher är anmärkningsvärda siffror för en mittfältare som fortfarande i mars var en talang, speciellt när man har i åtanke att det var hans debutsäsong i ett främmande land.

Styrkor
En fantastisk bolltrollare, fina dribblingar och det drogs Maradona-paralleller efter hans mål mot Sporting när han dansade förbi fem motståndare. Med en enorm fart och bra kontroll är Markovic nästintill ostoppbar när han får ytor att röra sig på. 

Han är en kreatör och bra passningsspelare, även när han kommer i fart. I en-mot-en situationer visar han ett lugn även när ytan eller tiden är knapp, vilket han visade i till exempel matchen mot Vitória de Guimarães när han chippade bollen över målvakten ett par meter utifrån.


Svagheter
Han har ännu inte riktigt blomstrat ut helt, och har oftast tufft att spela 90 minuter, speciellt i fysiskt krävande matcher. Likt många andra begåvade spelare har Markovic en tendens att ''försvinna'' från perioder av matcherna och många tränare kan se honom som en lyxlirare, också eftersom han bidrar med väldigt lite defensivt.

Så säger de om Lazar...
Ljubinko Drulovic, tränare för serbiska landslaget: ''Markovic är en stor talang och har möjligheten att bli en av de bästa i Europa inom ett par år.

''Han har en speciell talang när det gäller snabbheten och tekniken. Han kan avgöra en match på egen hand och kommer bli en väldigt viktig spelare för Serbien.''

Avram Grant, tidigare tränare för bland annat Chelsea: ''Jag kan säga att bortsett från Ronaldo och Messi är Markovic en av de största talangerna jag sett som 19-åring.''

Visste du att...
Markovic firar aldrig sina mål. ''Jag väljer aldrig att fira mina mål. Jag vet inte hur det började. Jag har aldrig gjort det, inte ens när jag var yngre. Kanske kommer det förändras en dag, men om jag ska vara ärlig slösar jag inte tid på att tänka på det. Varje mål jag gör är väldigt viktigt för mig, även om jag inte firar.''

Talangranking från 1 till 10:
Skott 7 • Huvudspel 6 • Passningar 8 • Tacklingar 5 • Snabbhet 9 • Dribblingar 9 • Kreativitet 8 • Arbetsmoral 5

Markovic har burit tröjnummer 50 under sin tid i Benfica, något han enligt rapporter även kommer göra på Anfield.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer