Gästkrönika: Genidrag av Rodgers

Bild till nyheten Gästkrönika: Genidrag av Rodgers
Kristian Andersson tror att köpet av Rickie Lambert kommer att visa sig vara ett riktigt genidrag av Brendan Rodgers. Här utvecklar han sina tankar...

När ryktena började florera om att Liverpool FC var nära att värva  Rickie Lambert från Southampton var det nog många som höjde på  ögonbrynen. Var den 32-årige anfallaren verkligen en spelartyp som passade in i Brendan Rodgers spelfilosofi? Passade denna klassiska  ”nummer nio” i ett LFC som under den gångna säsongen spelat en otroligt snabb och bevisligen effektiv omställningsfotboll?

Svaren på  dessa frågor - nu när Rickie är värvad - lär vi inte få förrän en bit in på nästa säsong men något säger mig att Rodgers stått för ett genidrag.
Givetvis kan vi inte gå händelserna i förväg. Den återvändande scousern har inte bevisat något i den vackraste av röda tröjor. Inte än. Vad han dock har bevisat är att han som fotbollsspelare håller Premier League-klass. Målskörden under de två senaste säsongerna i Englands  mhögsta liga har varit bättre än vad många av de så kallade ”bästa”  anfallarna mäktat med och hans assiststatistik är även den imponerande.

Men vi ska inte endast stirra oss blinda på statistik. Låt mig inkludera en faktor som enligt mig är precis lika avgörande som bidragandet till mål och som jag är säker på varit oerhört viktig i Brendan Rodgers  utvärdering - Rickie Lambert älskar Liverpool Football Club.

Han kan klubbens historia utantill. Han vet vilka värderingar klubben står  för och hur viktiga de är för oss supportrar. Lägg därtill att han är  från staden och förstår sig på både folket och mentaliteten. Han vet helt enkelt exakt vad det innebär att representera LFC utan att någonsinha spelat för klubben på seniornivå - bara det är enligt mig mycket viktigt och en stor fördel.

Tillbaka till hans kvalitéter som fotbollsspelare.John Aldridge skrev att Rickie Lambert ger LFC en ”plan B” - och jag håller med honom till hundra procent men det betyder inte per automatik att det endast är därför som han köpts in - utan han har hämtats för att han faktiskt är en skicklig fotbollsspelare. Självklart adderar Lamberts fysik och styrka i luften en dimension till vårt spel som vi för  tillfället saknar, men han är faktiskt också mycket bra med bollen vid  sina fötter och har ett smart rörelsemönster. Jag är därför säker på att han kommer att anpassa sig till vårt spel väldigt snabbt. Dock är han perfekt att kunna byta in i matcher där till exempel vår rörlighet och vårt passningsspel låst sig och där motståndarna försvarar sig djupt.
Han kan kriga mot redan trötta försvarare i luftrummet om vi bestämmer  oss för att lyfta långbollar in i boxen, eller hålla undan motståndare med kroppen om bollen spelas in till honom på marken, vilket skapar yta för hans medspelare. Hur som helst så ger han alternativ - något vi  saknade i vissa matcher under den gångna säsongen.

Jag ser helt  enkelt köpet av Lambert som riktigt, riktigt smart och Rodgers vet vad han får från honom: Mål, assist, rutin, fysik, styrka, taktiska alternativ, en säker straffskytt, två bra fötter, en bra huvudspelare - men inte minst en spelare som kommer älska varje sekund i den röda  tröjan, en spelare som är beredd att svettas blod för klubbmärket och som sedan barnsben drömt om att göra mål framför The Kop.

Precis  som jag nämnde tidigare har Rickie Lambert inte bevisat något än jag har en känsla av att han nästa säsong kommer husera fler gånger i startelvan än vad vi tror - så chansen för honom att visa alla att ”den förlorade sonen” återvänt till sina drömmars fotbollsklubb för att på ett storartat sätt avsluta sin karriär - en karriär som kunde varit ett filmmanus skrivet i Hollywood - kommer finnas där. Och som jag förstår  det, så behöver han inte vara rädd, för redan nu verkar det som om alla  LFC-supportrar älskar honom - Rickie Lambert, scousern, har ju äntligen kommit hem.

YNWA
Kristian Andersson

Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer