Video: Lamberts första intervju

Bild till nyheten Video: Lamberts första intervju
Rickie Lambert har gett sin första längre intervju och berättar att föräldrarna grät när han avslöjade nyheten och att ryktet verkligen stämmer: Han har en Liverbird-tatuering! Läs/se intervjun i sin helhet.

Rickie, välkommen till Liverpool Football Club. Hur känns det att vara Liverpoolspelare? 

"Jag kan inte tro det! Jag har älskat den här klubben i hela mitt liv. Jag lämnade klubben för 17 år sedan och jag har aldrig slutat att älska den. Att få komma tillbaka och skriva ett kontrakt vid 32 års ålder är svårt att ta in."

Trodde du att den här dagen någonsin skulle komma?
"Nej. Självklart har jag alltid drömt om att spela för Liverpool, men jag trodde att chansen försvunnit för länge sedan. Det kom som en chock då jag fick höra att Liverpool var intresserade."

Hur har din familj reagerat?
"Jag har försökt att hålla det här så tyst som möjligt och bara berättat för familjen. Mamma och pappa grät , speciellt mamma. Det handlar inte bara om att spela för Liverpool utan om att jag faktiskt flyttar hem. Jag har varit borta i åtta år. Mamma och pappa har älskat  att se mig spela och följt mig hela livet, så det har varit tufft för dem att inte ha möjlighet och åka och se mig spela. Det faktum att deras son kommer hem - och det faktum att han spelar för Liverpool - är otroligt i deras ögon."

Som inbiten Liverpoolsupporter, kan du beskriva hur det kändes när du fick höra talas om klubbens intresse?
"Jag kommer inte att avslöja vad jag sa då min agent ringde mig och berättade! Först trodde jag att han ljög. Jag har försökt att ta in alltihop den senaste veckan, men det går inte. Jag har fortfarande svårt att förstå det här."

Men det kommer du att göra, så småningom, för nu är du Liverpoolspelare...
"Jag vet. Jag kan inte tro det. Jag är så lycklig!"

Vilket ögonblick värderar du högst som Liverpoolsupporter?
"Enkelt – Istanbul. Jag kunde inte vara på plats, men såg alla hemmamatcher. Chelsea-matchen är den jag minst bäst. Jag var på semester med mina kompisar när vi såg finalen och det var en av de bästa nätterna i mitt liv, utan tvekan. Jag tror att alla fans känner likadant."

Din fotbollsresa är väldokumenterad - lite av ett Hollywoodmanus. Hur kunde du kämpa vidare efter så många motgångar när du var ung?
"Jag älskar fotboll, helt enkelt. Fotboll är det enda jag bryr mig om och så har det varit sedan jag var liten grabb. Det var allt jag ville göra. När folk  talade om för mig att jag inte skulle lyckas så försökte jag att inte lyssna. Jag gick vidare och letade en ny klubb att spela för. Jag skulle ha varit lycklig över att spela i League One, League Two, Conference... varsomhelst. Sedan jag tagit det seriöst och börjat tro på mig själv, har alla mina drömmar förverkligats. Det har tagit lång tid, men det hände till slut."

Ger det dig extra självförtroende att du kommer att lyckas här i Liverpool också?
"Jag är mentalt förberedd på det mesta nuförtiden. Jag har haft en lång karriär och upplevt en hel del, mycket upp och ner. Nu är jag i ett skede i livet där jag inser att allting kan hända. Jag kan njuta och anpassa mig. Jag vet vilken storklubb Liverpool är och klubben betyder allt för mig. Men jag vet också vad som är viktigt, jag vet vad jag  måste göra när jag är ute på planen. Jag vet vad det betyder och det kommer jag att fokusera på."

Berätta när du var i Liverpool som 15-åring och fick beskedet att klubben inte ville satsa på dig längre. Hur tufft var det?
"Det var fruktansvärt, verkligen fruktansvärt! Jag trodde inte att jag skulle bli fotbollsspelare. Det kändes som mitt liv var  slut. På den tiden trodde jag inte att någonting kunde kännas värre, men nu kan jag säga att livet går vidare och att man inte ska ta motgångar alltför hårt. Men jag trodde aldrig att  jag skulle klara av att komma tillbaka hit!

Så om du skulle ge en 15-åring ett råd, vilket skulle det bli?
"Att bara ta det lugnt och försöka slappna av. Du är en bra spelare och du har en framtid. Men du måste tro stenhårt på dig själv."

Fanns det stunder då du trodde att du skulle tvingas ge upp fotbollskarriären?
"Det var en period när ingen klubb trodde på mig då jag funderade på att börja studera på college. Jag kommer inte exakt ihåg vilken kurs jag skulle  gå, men jag tror att det handlade om sport. Men jag blev antagen, så jag hade en plan B om jag skulle misslyckas."

Var det svårt att acceptera att ingen klubb ville ha dig?
"Ja, jag kunde inte acceptera det alls. Jag åkte runt överallt och försökte hitta en klubb och få ett kontrakt och till slut fick jag ett hos Macclesfield."

Var det den svåraste tiden?
"Nej, det var troligen mina dagar i Stockport County. Det förändrade mig som person och gjorde mig mentalt starkare. Det var tufft för en 22-åring att få uppleva det. Det gick inte alls bra, det slutade väldigt dåligt, men jag lärde mig mycket från det."

Att tvingas börja jobba på fabrik måste ha varit ganska tufft?
"Det var det, men jag visste att jag inte skulle hålla på med det hela livet, så jag brydde mig egentligen inte så mycket, om jag ska vara ärlig. Jag behövde pengarna och jag visste att jag skulle börja träna med Macclesfield efter sommaren. Jag hade inget kontrakt, men jag visste att jag skulle göra allt för att förtjäna ett kontrakt där. Jag jobbade i fabriken i några veckor och det var helt okej."

Cirkeln är sluten och du är nu tillbaka i Liverpool FC. Vad har du för ambitioner här?
"Att hjälpa klubben framåt. De har haft en fantastisk säsong och just gått miste om ligatiteln. Oavsett vilken roll Brendan har för mig så hoppas jag att jag kan hjälpa laget framåt och förhoppningsvis vinna titeln. Det är allas dröm och det är vad vi måste tro att vi kan göra."

Vad har Brendan sagt till dig så här långt?
"Han vet vad klubben betyder för mig, men det finns inget utrymme för att vara sentimental i fotboll, så det är inte därför som han vill ha mig här. Jag tror att han vet vad han får genom mig och han vet att jag kommer att ge mitt  yttersta varje minut som jag spelar för klubben. Jag är inte helt säker på vilken roll han har tänkt sig, vi har inte pratat sådana detaljer, men jag ska prata med honom ganska snart."

Liverpool hyllas för sin spelstil. Hur tror du att du passar in i det systemet?
"Jag tycker faktiskt att Liverpool och Southampton är ganska lika i sitt sätt att spela. Jag kommer att anpassa mig. Bra spelare kan alltid spela ihop med andra bra spelare. Det kanske tar lite tid, men jag är säker på att det inte tar alltför lång tid för mig att lista ut vad managern vill, vad mina lagkamrater behöver och vad jag kan tillföra laget. Jag längtar verkligen!"

Hur tror du att det kommer att kännas att springa ut på Anfield för första gången som Liverpoolspelare?
"Det kommer att bli svårt att dölja känslorna, allt annat skulle vara att ljuga! Det kommer att bli otroligt känslosamt, inte bara för mig utan för hela min familj. Det är sådana stunder som får mig att kämpa extra hårt. När jag bär sådana känslor brukar jag också ha göra mina allra bästa insatser och det är en fördel för mig; känslorna, nerverna, spänningen. Jag hoppas att det fortsätter under min tid i Liverpool."

Har du haft drömmar om den här stunden?
"Jag har tänkt på det hela livet, från det att jag var liten. När jag fick höra om Liverpools intresse så tänkte jag direkt på att få spela och göra mål framför The Kop och att det kanske kunde bli  verklighet. Nu när jag har skrivit på kontraktet så kan det verkligen bli verklighet. Jag vet vad jag måste göra, jag vet vad som gäller."

Klubben har en stark anfallsduo i form av Daniel Sturridge och Luis Suarez. Tror du att du lära dig något från dessa vid 32 års ålder?
"Definitivt. I den här åldern är jag ännu mer nyfiken på att lära mig nya saker än vad jag någonsin har varit tidigare. Det är aldrig för sent att lära sig nya saker. Jag har varit med i den engelska landslagstruppen i åtta månader och lärt mig otroligt mycket, liksom under mina fem år i Southampton. Den utveckling som jag har haft de senaste åren har varit enorm och det är tack vare alla i Southampton. Ju bättre spelare du har omkring dig, desto bättre blir du själv. Jag är säker på att det inte kommer att ta lång tid för mig att lära mig att dra nytta av deras starkaste sidor."

I egenskap av supporter vet du redan vad den här klubben handlar om, men har du frågat dina lagkamrater i Englands VM-trupp? Har du pratat med Steven Gerrard?
"Jag tog honom åt sidan och berättade vad som höll på att hända. Jag tänkte att han ville veta.
Han var suverän och glad för min skull och han förstår vad det betyder för mig. Han sa att jag kommer att älska varje stund här. Jag har även pratat lite med de andra spelarna, men jag har försökt att inte tjata alltför mycket! Alla har bara bra saker att säga - och speciellt om Brendan Rodgers."

Vad fick du veta från Steven?
"Jag tror att jag redan vet allt om klubben, men jag frågade en del om Brendan. Det gjorde jag till och med innan jag hörde om Liverpools intresse. Jag ville vet hur han var. Som jag sa, alla har bara bra saker att säga om honom."

Alla vet att du är en suverän straffskytt. Steven har ansvaret här i Liverpool. Kommer du att erbjuda dina tjänster?
"Nej, Stevie är straffläggare. Han är förmodligen den bäste straffskytten i hela ligan, så jag tänker inte försöka knycka några straffar från honom!"

Du kommer snart att få smaka på Champions League-spel. Hur mycket ser du fram emot det?
"Jag kan knappt bärga mig! Jag åker iväg med England på VM, så jag fokuserar bara på det just nu. Men jag kommer förstås att tänka på allt det andra också. När jag kommer tillbaka då blir det full fokus på Liverpool, försäsongsträning, träffa de andra spelarna och sätta igång på allvar. Jag vill ha en bra start och jag tror att jag kommer att få det också."

Nu väntar Brasilien och VM med England. Det måste vara oerhört spännande att få representera sitt land på den nivån?
"Det betyder allt för vilken liten kille och för vilken spelare som helst! Jag vet att jag har sagt att jag lever i en dröm och det här är verkligen overkligt. Att få spela i Brasilien är svårt att beskriva. Det är en skön känsla i truppen och vi har gott om självförtroende. Insatsen mot Peru senast har bättrat på den känslan. Så vi åker till Miami med gott mod och höga förväntningar. Vi ser fram emot Brasilien."

Du kommer att spendera en hel del tid tillsammans med dina nya lagkamrater  från Liverpool under VM. Tror du att det kommer att vara till en hjälp när du återvänder till Merseyside?
"Ja, definitivt. Liverpool fick så mycket beröm förra säsongen tack vare antalet engelsmän som finns i laget, så det kommer att vara till hjälp. Det är också ett väldigt bra sätt att lära känna sina nya lagkamrater på."

Nu kan du säga "vi" när du pratar om Liverpool, istället för "dem"...
"Yeah, jag vet... Jag har förmodligen sagt "vi" tidigare också! Southamptons fans har varit suveräna, de vet vad Liverpool betyder för mig och att det är klubben i mitt hjärta. Men det finns två klubbar i mitt hjärta nu, för jag kommer aldrig att glömma vad Southampton har gjort för mig. Det finns inte ord för att tacka dem ordentligt. Jag kommer även att skriva ett brev till fansen och tacka för deras stöd. Men jag kan fortfarande inte fatta att jag har skrivit på för Liverpool!"

Vi vet vad klubben betyder för dig... Är det sant det där med att du har en Liverbird-tatuering?
"Ja, det är sant! Den sitter på min axel."

Till sist; vad vill du säga till Liverpoolfansen just nu?
"Jag vet att de är glada för att jag är scouser och Liverpudlian. Men jag vet också vad som är viktigt och jag måste se till att verkligen ge allt. Det är vad jag kommer att göra, det här betyder allt för mig. Jag har också tron att jag kan hjälpa till att föra klubben framåt."

Källa: Liverpoolfc.com


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer