Inför: Liverpool FC-Everton

Bild till nyheten Inför: Liverpool FC-Everton
Ikväll spelas Merseysidederby nummer 222 i ordningen och det är två skadefyllda lag som ställs mot varandra i ett laddat toppmöte.
Båda Liverpoolklubbarna står utan förlust såhär långt under 2014 och med bara en poäng som skiljer lagen åt i tabellen kan man tänka sig en tillknäppt, tät match, men av vad vi sett av lagen under säsongen kan det lika väl bli fröjdig anfallsfotboll, även om Evertons defensiv varit något bättre än Liverpools. Sedan lagen spelade 3-3 på Goodison i höstas har Liverpool släppt in 15 mål på 10 ligamatcher mot Evertons 7. Senaste laget som gjorde mer än ett mål på Everton var just Liverpool.

Båda klubbarna kommer till derbyt med segrar och säkrade avancemang i FA-cupen den gångna helgen.



Everton

Everton, som för säsongen har en ny manager i Roberto Martinez, har stått för en grym säsong såhär långt. Laget är 6:a i tabellen, bara en pinne bakom en CL-plats och Liverpool. Martinez vet att det är mer än ära och att vara bäst i staden som står på spel inför det här mötet och efter två säsonger där Everton slutat före Liverpool i tabellen siktar man nu mot Europa. 

Everton har i transferfönstret gjort klart med Lacina Traoré från Monaco, men Martinez har inte avslöjat om Ivorianen kommer att få någon speltid. 

Liverpool
Försvaret har varit den mest problematiska lagdelen för Liverpool såhär långt. Med en hel backuppsättning (Glen Johnson, Mamadou Sakho, Daniel Agger och José Enrique) på skadelistan går Liverpool in till derbyt med vetskapen att man släppt in mer än 2 mål i 4 av de 5 senaste ligamatcherna och att man endast hållit nollan i två av de tolv senaste. Dessutom är den mest defensiva av mittfältarna, Lucas Leiva, också borta. Joe Allen är fortfarande osäker. Samtidigt är det på hemmaplan Liverpool framför allt fodrat sina framgångar, med endast en förlust (Southampton i september). 

Rodgers inför matchen
"Vi har totalt sett varit glimrande på hemmaplanen den här säsongen, med nio segrar, en oavgjord och en förlust på elva matcher. Vi kommer till matchen fulla av självförtroende och vi kommer få stöd ifrån publiken."

"Everton har haft ett tänk som bygger på bra defensivt arbete, men i år har de kommit ett steg till med det offensiva."

"Vi måste fokusera på vår egen prestation, hur vi spelar fotboll. Kan vi greja det kommer vi att vinna de flesta matcherna."

Skador
Frågan är om det någonsin varit sådana här skadelistor inför ett Merseysidederby tidigare. Såhär ser det ut.
Liverpool:
Borta:
Daniel Agger
Lucas Leiva
José Enrique
Glen Johnson
Mamadou Sakho
Sebastian Coates
Osäkra:

Joe Allen

Everton:
Borta:
Bryan Oviedo
Gerard Deulofeu
Darron Gibson
Arouna Kone 

Osäkra:
Phil Jagielka
Sylvain Distin
Antolín Alcaraz
Séamus Coleman
Steven Pienaar
Ross Barkley

Inbördes på Anfield
Liverpool har ett rejält övertag på Anfield med 41 segrar mot Evertons 24 genom historien. Senast Everton vann på Anfield var 1999. 

Inbördes möten (Liverpool-oavgjorda-Everton)
Premier League: 9–10–2
Totalt i ligaspel: 40–31–23
Totalt: 41–35–24.



Nyckelfakta inför matchen:
- Merseysidederbyt har spelats 221 gånger, Liverpool har vunnit 87 gånger, Everton 66 gånger och det har slutat oavgjort 68 gånger.
- Senaste mötet på Anfield slutade mållöst.
- Liverpool är obesegrade i de 13 senaste Merseysidederbyna på Anfield (sex segrar, 7 oavgjorda).
- Det är sex inbördes matcher sedan Everton besegrade Liverpool, även om de tre senaste har slutat oavgjort. 
- Det har delats ut 20 röda kort mellan Liverpool och Everton, mer än i något annan möte i Premier League.
- Liverpool är obesegrade i de åtta senaste matcherna på Anfield, med det senaste krysset mot Aston Villa som enda plumpen sedan i september.
- Everton har 7 raka bortamatcher utan förlust (3 segrar, 4 oavgjorda).
- Liverpool har gjort 64% av sina mål den här säsongen i den första halvleken.
- Steven Gerrard har gjort 7 Premier League mål på Everton, mer än någon annan i Merseysidederbyna.
- Evertons bästa målskytt Romelu Lukaku har bara gjort ett mål på sina nio senaste matcher. Han har däremot gjorde 4 mål på 4 matcher mot Liverpool.
- Brendan Rodgers jagar sin första seger mot Everton. Han har mött "The Toffees" sex gånger som manager för Swansea och Liverpool, men har ännu inte vunnit. 
- Det har gjorts 98 mål i Merseysidederbyn sedan Premier League instiftades.
- Steven Gerrard är den senaste spelaren som gjorde hattrick i ett Merseysidederby. Sammanlagt har han gjort 8 mål för Everton, endast Ian Rush har gjort fler mål på grannklubben.
- Manchester City är det enda laget som gjort fler mål än Liverpool i årets Premier League. Liverpool står på 53 mål och City har gjort 63.
- Simon Mignolet och Jordan Henderson har spelat samtliga matcher för Liverpool i Premier League den här säsongen.
- Liverpool har med sina nio segrar på Anfield redan vunnit lika många gånger den här säsongen som under hela upplagan 2012/13.
- Roberto Martniez har två segrar på nio försök mot Liverpool.
- När Everton satte tre mål på Liverpool senast var det andra gången på 94 försök som de blåklädda gjorde fler än två mål i ett Merseysidederby.
- Evertons målvakt Tim Howard har nio hållna nollor den här säsongen - bara en färre än förstaplacerade Wojciech Szczesny (Arsenal) som leder den tabellen.
- 3-3-mötet i november var det första mötet lagen emellan sedan 1935 som innehöll 6 mål. 
- Everton har bara förlorat en av sina 15 senaste ligamatcher - mot Sunderland på Boxing Day.

Övrigt
Domare är Martin Atkinson, assisterande P Kirkup och H Lennard. Fjärdedomare är A Taylor. Matchen sänds i Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och i Viaplay med avspark på Anfield kl. 21:00. (svensk tid)

Källor: Premierleague.com, lfchistory.net, liverpoolfc.com, bbc.com, liverpoolecho.co.uk, liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer