Inför: Fulham-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Fulham-Liverpool
I Carraghers sista bortamatch i karriären möter tas Liverpool emot av Fulham på Craven Cottage

Carra Fulham

Nu när det bara återstår två matcher kvar av säsongen är det motsvarigheten till de sista minutrarna av en film efter upplösningen när man får en kort inblick i hur det gått för protagonisten(arna) efteråt och även i fotbollssammanhang kan de sista minutrarna ge oss en bild av framtiden. Kanske får någon lovande yngling ett inhopp? Kanske prövar man en ny formation? Eller så får man en bild av hur framtiden kan se ut utan Luis Suarez.

Statistik

  • På de senaste fyra matcherna lagen emellan har man vunnit två var. Senaste matchen på Craven Cottage vanns av Fulham med 1-0 i en där Jay Spearing blev utvisade och Dempsey gjorde matchens enda mål.
  • På de senaste elva matcherna lagen emellan på Craven Cottage har ingen match slutat oavgjort. Fulham har vunnit fem och Liverpool sex.
  • Totalt har lagen mötts 64 gånger vilka resulterat i 36 Liverpool-vinster, 16 oavgjorda och 12 Fulham-vinster

 

  • Fulham har inte vunnit någon match denna säsongen efter ha hamnat i underläge, men har tagit poäng vid ett sådant scenario fem gånger.
  • Steve Sidwell är avstängd och i de tidigare åtta matcherna utan honom denna säsongen har man bara tagit två poäng.

 

  • Liverpool har bara förlorat en av sina tio senaste matcher, men bara vunnit fem av dem.
  • Liverpool är det laget som gjort flest mål i ligan under första kvarten av andra halvlek. Så man borde inte ta sig an något för ambitiöst i halvtidspausen.

Fulham är dessutom ett av de få lagen Carragher har gjort mål mot, snarare än för.

Fulham FC

Fulham är nu en väletablerad klubb i Premier League. De brukar vara så säkra att man lätt tar dem för givet och mest noterbara är man för sin pittoreska arena som tar in många bankirer och turister som inte vill betala för att se de större London-lagen men ändå vill se en Premier League match. 

Men innan 2000-talet hade man inte ens tio säsonger i högsta divisionen och det var nästan exklusivt under 60-talet. Deras nutidshistoria börjar med att Harrods-ägaren Mohamed El-Fayed köpte dem när de låg i fjärdedivisionen i mitten av 90-talet och på fem säsonger vann man tre uppflyttningar upp till Premier League där man presenterade oss för Jean Tigana som manager och en handfull mer eller mindre ihågkomna fransmän som Steve Marlet, Steed Malbranque, Louis Saha, Sylvain Legwinski och min favorit - Philippe Christianval.

Man har varit nära att åka ur ett par gånger men också under Roy Hodgson gått ända fram till Europa League final. Där man visserligen förlorade och tappade Roy Hodgson vilket blev förödande för Liverpool.

Denna upplagan av Fulham är också den högst anonym. Efter förra säsongen när man hade Dempsey och Dembele tappade man dem och även om man fick in Berbatov har man tappat mycket. Framför allt har man tappat på mittfältet då Dembeles ersättare har varit Karagounis. Som visserligen ändå varit rätt bra men som varken är bra, snabb eller ung nog för att ha en sådan betydande roll i ett Premier League-lag. När man dessutom har Steve Sidwell bredvid imponerar man inte. 

Längre bak har man till höger Sascha Riether som på lån ifrån FC Köln varit imponerande till skillnad mot mittbacken Philipe Senderos som är kvar och spelar av oklara skäl istället för Aaron Hughes men hans partner Hangeland är fortfarande en gigant i luften men ganska begränsad då han är rätt långsam. Och så till vänster har vi den omtyckte(åtminstone om man väljer att komma ihåg rätt saker) f.d. Liverpool-spelaren John Arne Riise som tappat en hel del av sina kvalitéer men som förblir ganska stabil.

Tidigare har före detta LFC-svensken Alexander Kacaniklic fått mycket speltid men därefter tog man in Urby Emmanuelsson som fått mycket speltid till vänster och på andra sidan förblir Damien Duff en lurig motståndare. Men på det stora hela handlar anfallspelet om Berbatov och Bryan Ruiz. Båda två spelare som kan göra spektakulära mål och aktioner och som sällan håller sig till en position utan droppar neråt eller utåt i planen för att öppna upp för andra samtidigt som man är skickliga framspelare.

Säsongen är trots allt inte helt meningslös för Fulham då man inte är "Mathematically Safe" ännu utan fortfarande om man skulle ha alla sorters otur skulle kunna åka ur. Men man behöver inte mycket och är över den "magiska" 40-poängsgränsen vilket lär ta bort en del spänning.

Sidwell är avstängd, förutom det är Momo Diarra, Dejagh och Simon Davies borta medan Riether och Petric är spelbara igen efter skada.

Matchtrupp: Schwarzer, Richardson, Hangeland, Senderos, Manolev, Emanuelson, Frei, Kacaniklic, Riether, Enoh, Ruiz, Berbatov, Frimpong, Duff, Etheridge, Riise, Karagounis, Rodallega, Hughes, Petric

Trolig startelva: Schwarzer; Riether, Senderos, Hangeland, Riise; Duff, Karagounis, Enoh, Emmanuelson; Ruiz; Berbatov

 

Liverpool FC

Ja, du. Ingen Suarez, ingen Gerrard, ingen Agger och Carragher gör sin nästsista Liverpool-match. De tre förstnämna kan åtminstone komma att återvända men bara att Carragher lämnar gör att det känns ännu mer som att vi får se ett annat Liverpool. Fortfarande är Gerrard kvar ett par år till men risken är rejäl att inte Suarez återvänder till Liverpool efter sin avstängning. Agger återvänder närmast garanterat men chansen är god att när han återvänder gör han det till en ny mittbackspartner då Carra som sagt slutar och Skrtel ryktas säljas eller åtminstone förbli utanför laget till förmån för ett nyförvärv.

Vi får förstås inga svar i denna match men vi får återigen se hur offensiven med Sturridge och Coutinho med flera ser ut utan Suarez och dessutom får vi se hur hela laget ser ut utan Gerrard. Trots den uttalade spelfilosofin har Gerrard haft en stor roll som nästan varit en kontrast till det vilket öppnar för att denna matchen spela kortare rakt igenom i laget. Tyvärr för det saknas Joe Allen som främst kanske skulle nyttja det men även utan honom ger det antagligen plats för Jonjo Shelvey samtidigt som Henderson kanske får en ännu större roll på mittfältet. Främst har han det senaste varit viktig med sin intensitivet för pressspelet och i djupled men utan Gerrard kan han komma att spela längre ner och styra spelet med bollen mer.

Eller så ersätter Shelvey Gerrard rakt av men på sitt sätt. Vi tappar förstås i kvalité men kanske passande för just en match mot Fulham som är betydelselös får vi in piggare och mer energiska spelare vilket kan bli intressant på sitt sätt. Särskilt då Fulham är ett ganska långsamt lag och inte alltför spelskickligt lag dessutom. 

En härlig syn vore är att få se Henderson och Shelvey som vinner bollen på mittfältet och tillsammans med Coutinho och Sturridge anfaller med fart på stor yta mot Fulhams backlinje. Överhuvudtaget Coutinho och Sturridge mot Hangeland och Senderos borde verkligen utnyttjas i djupled.

Skulle man plocka bort Karagounis skulle man mycket väl kunna tvinga Fulham till svårare långbollar till Ruiz och Berbatov som inte är de bästa i luften. Dock får man verkligen se upp för att lämna ytor mellan mittfältet och backlinjen där vi varit svaga på senare tid då bara Lucas varit defensiv mittfältare bredvid Gerrard som inte lyssnar till den positionen. 

Borta från matchen är - Suarez(avstängd), Gerrard(skada/operation), Agger(skada/operation), Allen(skadad), Martin Kelly(skadad) och Raheem Sterling vilar man då han anses ha spelat för mycket under säsongen.

Det finns en teori ute på internet som säger att man kan gissa startelvan baserat på vilka som har orangea västar på sista träningen inför match för att bilder på den träningen brukar läggas ut och flera gånger har det stämt. Enligt den teorin ersätter Shelvey Gerrard och Skrtel Agger men det oväntade var att Wisdom bar en orange väst vilket samtidigt som Carra, Skrtel, Enrique och Johnson vilket kanske öppnar för en 3-5-2 eller att någon av Enrique eller Johnson flyttas upp på mittfältet vilket Enrique gjorde till viss succé tidigare under säsongen. Det kanske också bara vara att Rodgers funderar att spela Wisdom istället för Johnson till exempel men var inte säker. Såg varken Downing i grön eller orange väst men räknar med att han spelar, vilket inte är oförtjänt men inte helt positivt då han nästan blivit självklar i startelvan vilket han inte är bra eller nyttig nog för.

Skulle inte heller vara emot en väldigt "b-betonad" elva med Coady, Suso, Borini, Wisdom, Shelvey och Assaidi men nöjer mig med några av dem och kanske ett eller annat inhopp. 

Matchtrupp: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Enrique, Lucas, Henderson, Downing, Coutinho, Borini, Sturridge, Jones, Wisdom, Coates, Suso, Assaidi, Shelvey, Coady

Trolig startelva: Reina; Johnson, Skrtel, Carragher, Enrique; Lucas, Shelvey; Downing, Coutinho, Henderson; Sturridge

 

Övrigt

Matchen spelas 16.00(svensk tid) och visas på Viasat Extra PL 2 eller på Viaplay. 

Domare för dagen är Mark Halsey.

Daniel Sturridges farbror - Dean Sturridge, f.d. Derby-anfallare, är numera expert och tror matchen slutar 3-1 till Liverpool, vad tror ni?

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer